Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Moxie på Netflix med Hadley Robinson och Amy Poehler

Amy Poehler regisserar ”Moxie”, en ny originalfilm på Netflix med premiär 3 mars. På bilden syns Poehler, huvudrollsinnehavaren Hadley Robinson och Nico Hiraga. Foto: Colleen Hayes/Netflix

Förutsägbar, humorlös och glättig. Netflix ”Moxie” är en film med hjärtat på rätt plats, men det är också allt. 

Det mesta kan hända för första gången. Nu handlar det om att Amy Poehler har regisserat en film och under nästan två timmar finns inte en enda scen som bjuder upp till skratt. Ett leende här, ett lätt fniss där, men det är allt. 

”Moxie” är en familjefilm som vill vara en dramakomedi för äldre ungdomar, men inte ens i dess mest forcerade stunder väljer Poehler humorn för att släppa på trycket och låta handlingen andas eller byta riktning en liten stund. Det blir snabbt tradigt, vilket är synd, då ”Moxie” har hjärtat på rätt plats. 

Hadley Robinson spelar 16-åriga Vivian. En ny elev blir Vivians katalysator för att skapa fanzinet Moxie, i vilket hon anonymt ifrågasätter den årliga lista som rankar skolans tjejer och skolledningens sopa-under-mattan-attityd kring densamma. Tidningen blir även starten för en växande proteströrelse. 

Filmens paraply gör sitt bästa för att från regnet skydda ämnen som tystnadskultur, kroppshets, mobbning, övergrepp och samtidigt ge många olika rollfigurer en röst. Föga förvånande blir vissa delar blöta på grund av platsbrist. Allt ska ändå in, hur trångt det än må vara. 

Detta förhållningssätt för med sig att manusförfattarna Tamara Chestna och Dylan Meyer underligt nog endast flyktigt berättar om Vivians mamma, spelad av Amy Poehler. Hon är dotterns inspiration till Moxie, men om hennes tid i samma position som Vivian får vi veta lite. Mer eller mindre bortknuffad blir även rollfiguren Lucy, spelad av Alycia Pascual-Pena och den som sätter fart på handlingen efter en seg inledning.

Mot slutet saknar Hadley Robinsons gestaltning de muskler som krävs för att göra filmens budskap rättvisa. Värre är att det som ska förmedlas känns som en förälders klapp på deras barns huvud, vilket naturligtvis är största synden i en film som hämtar inspiration från riot grrrl-rörelsen. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”Moxie” har premiär 3 mars på Netflix. Amy Poehler regisserar filmen efter ett manus av Tamara Chestna och Dylan Meyer. Berättelsen baseras på romanen med samma titel skriven av Jennifer Mathieu. På rollistan finns Hadley Robinson, Lauren Tsai, Patrick Schwarzenegger, Nico Hiraga, Sydney Park, Clark Gregg, Alycia Pascual-Peña, Amy Poehler, Marcia Gay Harden och Josie Totah.