Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Bäst i test håller flaggan högt i säsong 5 – kommer fortsätta locka miljonpublik

”Bäst i test” säsong 5 har premiär 26 februari i SVT. Babben Larsson och David Sundin är fortfarande programledare. Foto: Janne Danielsson/SVT

Slutklämmen av ”Talang”, ”Bäst i test” och nya ”Masked Singer Sverige”. Vår i luften betyder underhållningsprogram på tv. 

I september 2019 kom beskedet: det som då hette Bonnier Broadcasting men som efter försäljningen till Telia har namnet TV4 Media hade köpt rättigheterna till ”The Masked singer”. 

Formatet hade snabbt en pålitlig tittarmagnet för amerikanska tv-kanalen FOX, men har, föga förvånat, tappat en del sedan dess. Under våren har säsong 5 premiär i USA.  

Tidigt var det klart att David Hellenius ska vara programledare för ”Masked Singer Sverige”. Planen var att TV4 skulle spela in den svenska versionen av tv-programmet i somras, men detta hindrades av coronapandemin. I oktober meddelades att Pernilla Wahlgren, Felix Herngren, Måns Zelmerlöw och Nour El Refai ska sitta tv-programmets panel och nu i veckan bekräftades att ”Masked Singer Sverige” har premiär 26 mars på TV4. 

Pernilla Wahlgren, Felix Herngren, Nour el Refai och Måns Zelmerlöw samt programledaren David Hellenius. ”Masked Singer Sverige” har premiär 26 mars på TV4. Foto: Magnus Ragnvid/TV4

”Masked singer Sverige” går ut på att tolv kända personer tar på sig masker, sjunger och sedan ska det gissas vem som är under masken. Ett antal ledtrådar ska hjälpa till i leken. I varje avsnitt måste åtminstone en deltagare ta av sig masken och därmed, också, tvingas lämna programmet.

TV4 beskriver ”Masked singer Sverige” som familjeunderhållning, ett ord som alltid varit viktigt, men blivit än mer så för de svenska kanalerna i takt med att streamingvärlden öppnats upp. Vill man locka miljonpublik, då krävs något som kan engagera ung som gammal, de i medelåldern och tonåringar. Man behöver en så kallad lägereld. 

”Masked singer Sverige” har potential att bli just det. Dels för att tv-program med David Hellenius medför ett för sammanhanget säkerställt kvalitetstänk och dels för mixen av kända namn – Pernilla Wahlgren, Felix Herngren, Nour el Refai och Måns Zelmerlöw – i panelen. Viktigt är, förstås, balansen mellan det löjliga och det som kallas äkta. 

Detta blir om inget annat tydligt i ”Talang”, TV4:s nu pågående fredagsunderhållning. Jag har aldrig sett ett avsnitt själv, utan tittar med våra barn. De, fem och sju år gamla, roas, imponeras och gläds, men studsar också till när något, ofta känsloyttringar från juryn, känns fejkat. 

Hur sådant kommer te sig i ”Masked Singer Sverige” är svårt att förutse. Klart är i alla fall att det TV4 hoppas ska bli ett nytt flaggskepp kommer ha tuffa konkurrens av ”Bäst i test”, vars femte säsong har premiär i kväll, 26 februari, i SVT.

De två första avsnitten – Jesper Rönndahl och Christine Meltzer är gäster – kastar bananen och håller flaggan högt när man fortsätter i samma utstakade rolighetsspår som tidigare.

Förra säsongen hade en toppnotering i broadcast på 1,8 miljoner tittare. Den nya omgången kommer även den och utan tvekan tilltala en publik som sträcker sig över generationsgränserna.

Så ja: det är nästan vår i luften och med det kan kampen om fredagstittarna börja ännu en gång. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s och TV4:s tv-program

”Billie Eilish: The World’s A Little Blurry”, en dokumentär om Billie Eilish, har premiär på Apple TV+ 26 februari 2021. Foto: Apple

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Billie Eilish: The World’s a little blurry” (26 februari, Apple TV+)

Rörande, intressant, ärlig, underbar. Denna dokumentär om artisten Billie Eilish och hennes avvikande väg till framgång är visserligen lång, men tiden flyger förbi. Berättelsen om hur denna extraordinära tonåring blir världsartist är unik och hennes fortsatta inställning till sina fans värmer. Jag ska se om dokumentären så fort jag hinner. 

”Small Axe” (1 mars, SVT Play)

Antologiserie med fem filmer som berättar om västindiska immigranter i London från 60-talet och 20 år framåt. Steve McQueen, som vann en Oscar för ”12 Years a Slave”, har regisserat och skrivit. Min favorit är ”Lovers rock”, men alla filmerna är värda tiden och dyker upp samtidigt på SVT Play. 

Melodifestivalen (27 februari, SVT)

Stark artistuppställning förra veckan, men Tusse som höjdpunk. Nu dags för bland andra Eric Saade att stå på scen. Och, äntligen en udda duo i Pernilla Wahlgren och Per Andersson som programledare. Kan förhoppningsvis göra att smilgroparna tänjs under lördagens direktsändning. 

”Golden Globe Awards” (1 mars, TV4 Play)

Tina Fey och Amy Poehler leder och är värdar för galan som ska hylla film och tv från året som gått. Eftersom allt varit annorlunda de senaste månaderna, kommer även Golden Globe Awards att vara det. Parisa Amiri livekommenterar hemifrån Sverige. Direktsänds både på TV4 Play och C More. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA 

”Vi barn från Bahnhof Zoo” (28 februari, Viaplay)

Berlins nattliv, drogromantik, undergroundklubbar. Tyskspråkig originalserie på åtta avsnitt. Baseras på ”Gänget i tunnelbanan” av Christiane F, som filmatiserades 1981.

”Biggie – I got a story to tell” (1 mars, Netflix)

Dokumentär om hiphopartisten The Notorious B.I.G., som sköts till döds 1997. Ska innehålla unikt material. Görs i samarbete med de som har hand om artistens dödsbo. 

”Moxie” (3 mars, Netflix)

Filmen baseras på Jennifer Mathieus roman och regisseras av Amy Poehler. Om 16-åringen som får nog, inspireras av sin mors rebelliska sida och startar en egen tidning.