Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Ginny & Georgia på Netflix – premiär 24 februari

”Ginny & Georgia” har premiär 24 februari på Netflix. Brianne Howey och Antonia Gentry gör seriens huvudroller. Här syns de med Diesel La Torraca. Foto: Netflix

Se upp. Netflix ”Ginny & Georgia” trycker in så mycket som det går och lite till i första säsongens tio avsnitt.  

”Ginny & Georgia” tar aldrig slut. 

Tio avsnitt, flera av dem nära en timme långa, puttrar på utan särskild riktning samtidigt som tonen och rollfigurerna spretar. Allt måste sägas och berättas – antingen i en irriterande voice-over eller dialog – och inget lämnas till tittaren att fundera på eller avgöra själv. 

I sina bästa stunder är ”Ginny & Georgia” en dramakomedi med snabba repliker. I de värsta är Netflix originalserie en dramakomedi som strösslar med sådant som funkat i andra serier; här görs de där sakerna i lite mer skruvad och definitivt sämre version. 

Ett tag in i ”Ginny & Georgia” inser man att det under ytan finns en deprimerande berättelse om två barn som vid upprepade tillfällen farit emotionellt illa på grund av deras  mors trauma, handlingar och hennes endast halvt fungerande moralkompass. Efter det är serien inte lika rolig. 

”Ginny & Georgia” börjar med att Georgia Millers make dör. Det blir startskottet för Georgia att ta med sig barnen Ginny och Austin, 15 respektive 9 år gamla, till Wellsbury, en pittoresk stad i Massachusetts. Där ska trion, enligt Georgia, börja om ”som en familj, bara vi tre”. Så blir det förstås inte. 

I flashbacks berättas Georgias historia. Om hur hon rymt hemifrån, överlevt på gatan och som femtonåring blivit mamma till Ginny. Sedan dess tycks nya män och nya städer har varit vardag. 

Ginny är trött på det där och vill inte vara den nya tjejen i skolan hela tiden. Hon har, får vi veta, aldrig kysst någon och är mest intresserad av böcker. Det ska också ändras. 

I takt med att Georgia siktar in sig på borgmästaren upptäcker Ginny allt det som hon hittills aldrig prövat. Hon formas och blir på sätt och vis en egen person utanför sin mors skugga. 

Antonia Gentry och Sara Waisglass som Ginny och Maxine. Foto: Sophie Giraud/Netflix

I ”Ginny & Georgia” finns en helt okej young adult-serie om just detta. Det är också där höjdpunkterna hittas. Ginny blir polare med Maxine, gestaltad med glädje och finess av Sara Waisglass, samtidigt som en fascinerande hatkärlek till Maxines tvillingbror Marcus växer och tonar ut för att därefter ta fart igen. 

Ginnys hudfärg blir också en del av hennes kamp att passa in, särskilt i skolan, där hon står upp mot en lärare och lite för enkelt går vinnande ur striden. Här hade fördjupning varit att önska och där hade serien nog landat om den inte också hade Georgias berättelse att ta itu med. 

”Vi är som ”Gilmore Girls”, fast med större bröst”, säger Georgia vid ett tillfälle om sig själv och sin dotter, och den serien är naturligtvis den mest givna referensen när det gäller ”Ginny & Georgia”. Problemet: I ”Gilmore Girls” finns ett band mellan mor och dotter som är större än att de är mor och dotter. I ”Ginny & Georgia” är detta så uttänjt att det är svårt att förstå hur mor och dotter står ut med varandra. 

Det som gör serien uthärdlig är Brianne Howey och Antonia Gentry i huvudrollerna. Båda försöker ta sig ur det fyrkant som är ”Ginny & Georgia”, men varken berättelsens och dess rollfigurer tillåter dem att få något slags logiskt fäste utanför den givna ramen. 

Värst: ganska länge undrar man om upphovspersonen Sarah Lampert och showrunnern Debra J. Fisher glömt bort att en av seriens huvudpersoner har två barn. Det är bara ett exempel på en serie som trycker in allt och lite till i tron att ett högt tempo ska maskera hur tomt det är bakom idéerna som ska driva handlingen framåt. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”Ginny & Georgia” har premiär 24 februari på Netflix. Sarah Lampert är upphovsperson, medan Debra J. Fisher är seriens showrunner och Anya Adams dess huvudregissör. På rollistan finns Brianne Howey, Antonia Gentry, Diesel La Torraca, Jennifer Robertson, Felix Mallard, Sara Waisglass, Scott Porter, Raymond Ablack och Mason Temple.