Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Bakom hennes ögon på Netflix

”Bakom hennes ögon” är en miniserie på Netflix som baseras på baseras på Sarah Pinboroughs roman med samma titel. På rollistan finns Simona Brown, Tom Bateman, Eve Hewson och Robert Aramayo. Foto: Netflix

Idiotisk och löjlig. Netflix serie ”Bakom hennes ögon” faller ihop tidigt, men det är upplösningen som sänker hela serien. 

Inledningen är ordinär. Eller, mer än så. Stundvis där i början är ”Bakom hennes ögon” tråkig. Först i tredje avsnittet närmar sig serien en thrillerstämning som andas 80- och 90-talsfilm. Man anar erotisk noir bakom ett hörn, tror att en psykosexuell tematik kan stå bakom ett annat. Den sortens spänning vore att föredra. För slutligt och efter en del mumbojumbo och hemligt mumlande kommer ett jaha-avslöjande. Usch och fy, kan och ska man förstås känna. ”Bakom hennes ögon” är en serie som siktar mot nedre delen av mitten och missar.

Ambitionerna blöder redan från start. Rollfigurerna lever i lägenheter och hus där det är tydligt att ingen bor. Scenografin ser ut som om den köpts in och sedan placerats i ett valv. Inte en repa eller skråma, och då är ändå en av huvudpersonerna ensamstående mamma. 

Samma gäller kostym. Färgerna är dova, försiktiga, enformiga. Vad värre är: detta kunde ha gett rollfigurerna personlighetsdrag, karaktär och berättat mer om den uttråkade trio – efterhand blir tydligt att det är en kvartett – som är seriens fokus. 

Simona Brown spelar Louise Barnsley i Netflix ”Bakom hennes ögon” Foto: Nick Wall/Netflix

Louise är singel, mamma och längtar efter äventyret som tar henne till andra platser än jobbet och soffan. Ett meet cute sker på en bar, där Louise träffar David. Han, ska det visa sig, är hennes nya chef och gift med Adele, en gåtfull rollfigur som till en början hänger i bakgrunden och som får form av flashbacks. 

Nattskräck har betydelse för handlingen, liksom möjligheten att kontrollera drömmar. När denna del av serien tar över tappar triangeldramat kraft. I takt med att ”Bakom hennes ögon” närmar sig en förklaring är det som att två olika serier möts; när den ena tonar ut tar den andra vid. 

Till det är dialogen upprepande och springer samma cirklar som handlingen. ”Bakom hennes ögon” säkerställer, både i bild och replik, att det som ska vara tydligt omöjligt kan missas, medan det som för stunden ska döljas inte ens får en chans att kunna utläsas och få betydelse för tittaren.

Resultatet blir att serien kantrar. 

Jag har inte läst Sarah Pinboroughs roman som Netflix originalserie baseras på, men är säker på att jag hade blivit lika besviken och snopen av upplösningen som jag blev av seriens. 

Ingen – i alla fall inte Angela LaManna och Steve Lightfoot som skrivit manus – tycks ha tänkt på konsekvenserna av det de avslöjar; här tappar rollfigurerna emotionell trovärdighet och alla flashbacks mening.

Så här: om för mycket berättas i tillbakablickarna som tillhör Adele, David och hennes polare Rob finns risk att tittaren kan gissa sig till slutet. Därmed går det inte att övertygande förklara motivationen bakom huvudpersonernas handlingar och beslut. Manusförfattarna har gjort valet att prioritera vändningar och överraskningar framför fängslande rollfigurer. Det kanske funkar i bokform, men inte som tv-serie. 

Värst: ”Bakom hennes ögon” tar sig själv på så stort allvar att man som tittare måste göra detsamma. Det gör att slutet blir löjligt och, som konsekvens av det, att hela serien sedan känns stollig på alldeles fel sätt. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”Bakom hennes ögon” hade premiär 17 februari på Netflix. Serien baseras på Sarah Pinboroughs roman med samma titel. Angela LaManna och Steve Lightfoot har skrivit manus, medan Erik Richter Strand regisserar. På rollistan finns Simona Brown, Tom Bateman, Eve Hewson och Robert Aramayo.