SPOILER ALERT

Så bra är News of the world med Tom Hanks – premiär 10 februari på Netflix

Helena Zengel och Tom Hanks spelar huvudrollerna i ”News of the world”, som har svensk premiär 10 februari på Netflix. Paul Greengrass regisserar filmen. Foto: Netflix

Förutsägbar och tunn. Lagom nyanserad och hyfsat tillfredsställande. Ja, ”News of the world” med Tom Hanks på Netflix är allt det där på samma gång. 

Det är inget märkvärdigt med ”News of the world”, en hantverksmässigt tydlig film utan vassa kanter. Alla ska kunna kliva in, omslutas och kliva ut igen utan att bli särskilt berörda eller bedrövade. 

Mest givande är hur Tom Hanks och tyska skådespelaren Helena Zengel samspelar via blickar och gester. I stunder är detta rogivande, framför allt när det paras med filmfotografen Dariusz Wolskis bildutsnitt och hur han använder ljus och skugga i de scener som utspelar sig på natten eller på mörka platser dit solens ljus inte når. 

”News of the world” baseras på Paulette Jiles roman med samma titel och utspelas 1870. Tom Hanks spelar Jefferson Kidd, en man som bär sitt trauma som bevis på att han var med i Amerikanska inbördeskriget. Nu reser han från stad till stad för att läsa nyheterna för alla som vill lyssna. 

Helena Zengel spelar Johanna, som kidnappats och uppfostrats av Kiowa-stammen efter att de mördat hennes föräldrar, som var tyska immigranter. Johanna pratar inte engelska, Jefferson Kidd väldigt lite tyska. Tillsammans rider de genom Texas. Längs med vägen är hoten många och varierade. 

För regissören Paul Greengrass är ”News of the world” ett steg åt sidan efter ”Bourne”-filmerna, ”Green zone” och ”Captain Phillips”. Det som känns igen är energin i överraskningens behag och hur berättelsens rytm stundvis avbryts, som om dess hjärta plötsligt slår fortare. För snabbt återgår allt till lunkandets puls igen, medan kompositören James Newton Howards musik – ofta stråkar – ramar in stämning, tempo och bilder. 

”News of the world” är en detaljrik men också förutsägbar och tunn film utan större ambitioner. Tom Hanks är förstås dess ankare, ständigt i stunden tack vare en subtil gestaltning som fångar och håller kvar tittarens blick. 

”News of the world” är Hanks första western. Att debuten sker i en lite för platt och traditionstung film är inte överraskande. Skådespelarens namn fortsätter vara en garant för ett slags mainstreamkvalitet med tjockaste hölje.

Inget går sönder. Inget nytt får plats. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”News of the world” har svensk premiär 10 februari på Netflix. Paul Greengrass regisserar filmen, som baseras på Paulette Jiles roman med samma titel. Greengrass och Luke Davies har skrivit manus, medan Tom Hanks och Helena Zengel gör filmens huvudroller. På rollistan finns även, bland andra, Elizabeth Marvel, Thomas Francis Murphy, Fred Hechinger, Neil Sandilands, Mare Winningham, Ray McKinnon samt Bill Camp.