SPOILER ALERT

Så bra är Alla utom vi med Alba August och Björn Gustafsson – premiär 12 februari på discovery+

”Alla utom vi” har premiär 12 februari på discovery+. Erik ”Jerka” Johansson och Sebastian Johansson har skrivit manus, medan den förstnämnda även regisserar. Alba August och Björn Gustafsson spelar seriens huvudroller. Foto: Warner/discovery+

En realistisk dramakomedi som särskiljer sig och därmed blir något för alla. ”Alla utom vi” med Alba August och Björn Gustafsson är en av årets bästa svenska tv-serier. 

Tonen är allt i ”Alla utom vi”. Naturligtvis vad rollfigurerna säger, men framför allt hur de säger det och varför. Det finns en tydlighet och sanning i replikerna, både som de är skrivna och i sättet de levereras. 

Alba August och Björn Gustafsson spelar Hilma och Ola, ett par mitt i livet. Tidigt etableras att de kan varandra och hur de fungerar i olika situationer. Vi förstår snabbt att detta inte är en dussinrelation. Här finns en grund att stå på, tillräckligt med vatten och sol för att kärleken ska blomma. 

Nu längtar Hilma och Ola efter barn, men det finaste man kan få och det bästa man kan dela med den man älskar är en bra bit bort. Hilma och Ola kämpar för att bli gravida och tvingas genomgå ett slags emotionell golgatavandring som sliter och drar i dem och som tär, både på förhållandet och omgivningen. 

Vi som tittare lider och skrattar med Hilma och Ola, lyfts av parets jargong och kärlek till varandra, fast vill inte vara i deras skor. Vi undrar hur det ska gå och vad som ska hända även om de blir gravida; får problemen fäste och blir konsekvenserna sådana som inte går att lösa under den korta tid vi får vara en del av deras liv? 

”Alla utom vi” är en fullödig serie, en sådan som är nästintill tom på klichéer och störningsmoment. Idéen må inte vara unik, men skärpan i genomförandet är det. 

Märk hur scenerna spelar mot varandra, från sorg till lustigheter vidare till vemod och vardagens dråpligheter. Notera hur dialogen kärnfullt fångar ett här och nu. 

Också: låt filmfotografen Simon Rudholms bildutsnitt skölja över dig. Följ Björn Gustafssons ansiktsuttryck och förändringarna som sker i takt med att Olas självförtroende höjs och sänks. Ta in Alba Augusts energi och hur hon klämmer precis allt ur sin rollfigur Hilma. 

Ja, ”Alla utom vi” är en serie är bli knockad av. 


Manusförfattarna Erik ”Jerka” Johansson och Sebastian Johansson har skrivit något eget, även om det de jobbat med är löst baserat på kanadensiska ”How to buy a baby”. Med sig har de också bland andra Adam Lundgren, Malin Cederbladh, Christopher Wagelin, Celie Sparre och Göran Ragnerstam, skådespelare som kan ta till vara på vikten av att vara närvarande även i mindre roller. Det bidrar till stuns i varje scen, vilket behövs då man längtar efter att se Alba Augusts och Björn Gustafssons samspel de gånger de är åtskilda. 

”Alla utom vi” är en tour de force för duon och regissören Erik ”Jerka” Johansson. Tillsammans har skapat en realistisk dramakomedi som inte ber om ursäkt för varken tempo, hållning eller ton. Genom att särskilja ”Alla utom vi” från annat, blir det en serie för alla.

Att redan nu utnämna ”Alla utom vi” till årets bästa svenska serie vore förmätet, särskilt eftersom jag hittills bara har sett de första sex avsnitten. De avsnitten är å andra sidan fyllda av fyndig humanism och behövlig värme. Inte sedan ”Bonusfamiljen” hade premiär har lusten varit lika stark att vilja skrika till alla och envar att detta, det är skälet till att vi tittar på tv. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om serier på discovery+

# ”Alla utom vi” har premiär 12 februari på discovery+. Erik ”Jerka” Johansson och Sebastian Johansson har skrivit manus, medan den förstnämnda även regisserar. Alba August och Björn Gustafsson spelar seriens huvudroller. På rollistan finns även, bland andra, Edvin Törnblom, Adam Lundgren, Malin Cederbladh, Christopher Wagelin, Celie Sparre och Göran Ragnerstam. Serien är löst baserad på kanadensiska ”How to buy a baby”. ”Alla utom vi” produceras av Warner Bros ITVP.