Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Lyckoviken säsong 2 – premiär 19 januari på Viaplay och TV3

Disa Östrand spelar huvudrollen som Johanna i ”Lyckoviken”. Säsong 2 har premiär 19 januari på Viaplay och TV3. Foto: NENT Group

När gnistan släcks kollapsar hela bygget. ”Lyckoviken” säsong 2 är en tråkig transportsträcka fram till en scen i slutet. Då väcks nyfikenheten till liv igen. 

En bit in i andra säsongen av ”Lyckoviken” ifrågasätter man polisens professionalism, rollfigurernas underliga val och funderar på vad det är för sorts människor som kan förlåta grova oförätter och övertramp, men låta nonsens ligga och pyra tills det blir eld. 

Detta går att kalla engagemang. Mer troligt: en reaktion på att ”Lyckovikens” åtta nya avsnitt ofta är olidlig tråkiga och att man som tittare börjar tycka sämre och sämre om seriens rollfigurer.  

Gnistan från första säsongen slocknar redan i premiären. Inombords skriker jag: berätta vem seriemördaren är och gå vidare. I ”Lyckoviken” finns ju en förhöjd berättelse om småstadsbor och deras problem, låt detta växa till historier nära trovärdighetens gräns och strunta i det där illa konstruerade mordmysteriet.

Ingen lyssnar. 

Vad värre är: när seriemördarens identitet avslöjas bryr man sig i tre sekunder, om ens så länge. Resten blir en transportsträcka. 

Problemet är den fasliga inaktivitet som leder denna del av serien framåt. Det hindrar rollfigurerna från att utvecklas och kväver de delar av säsongen som behöver vara bärande för att resten ska upplevas som tillfredsställande.  

Det går, exempelvis, att argumentera för att en huvudlinje i ”Lyckoviken” säsong 2 handlar om att kärleken kan hoppa över de största hinder utan att göra sig nämnvärt illa. Fint så, och i ett annat sammanhang något att hålla tag i; här är de greppbara ytorna täckta med slirig dialog och halt skådespeleri, som om det vore fel att förmedla något äkta. 


”Lyckoviken” säsong 2 fortsätter där första omgången slutade. Madelene, hon som alla trodde varit död i 18 år, är tillbaka i Hammarvik. Johannas och Dannes relationsdrama växlar upp och involverar efter ett tag inte bara Pernilla. Hon, i sin tur, har förstås sina egna hemligheter. Mitt i allt finns en släpig sidolinje om halvsyskon, medan Emma Broomés rollfigur Nettan hänger i bakgrunden, redo för ännu ett nytt utspel. 

Det är lätt att förstå varför första säsongen av ”Lyckoviken” är Viaplays mest sedda originalserie. Säsong 2 förtjänar inte samma tittarframgångar. 

Det som i åtta avsnitt var ett godkänt försök att ta den svenska tv-såpan in i 20-talet – visserligen med en förvånansvärt tam cliffhanger till slut – har i säsong 2 blivit en frustrerande och uttänjd omgång som visar hur svaga seriens pelare är. Som följd kollapsar hela bygget. Att Martin Stenmarcks rollfigur Danne fortsätter vara en av den svenska tv-historiens mest stela och hattiga rollfigurer hjälper förstås inte. 

I slutet av säsong 2 öppnar ”Lyckoviken” dörren för ett sätt att expandera seriens universum, få in nytt ljus och ny energi. Nyfikenheten sparkas igång igen. 

Det kunde ha varit en av de första scenerna i säsong 2. 

I stället är det den sista. 

Naturligtvis kommer ”Lyckoviken” att fortsätta. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier

# ”Lyckoviken” säsong 2 har premiär 19 januari på Viaplay och TV3. Camilla Läckberg och Nordisk Film TV är seriens upphovspersoner, medan Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert är huvudförfattare. Peter Lindmark, Åsa Kalmér, Andreas Lindergård regisserar serien. På rollistan finns Disa Östrand, Martin Stenmarck, Christopher Wollter, Lisa Henni, Ella Rappich, Emma Broomé, Linda Santiago, Marie Robertson, Daniel Adolfsson, Amanda Lindh, Mirja Turestedt, Jesper Söderblom, Ashkan Ghods, Jacques Karlberg, Peter Lorentzon, Anna Söderling, Lars Väringer med flera. ”Lyckoviken” produceras av Nordisk Film TV i samproduktion med Film i Väst. Renée Axö är producent och Jenny Grewdahl kreativ producent. Serien distribueras av Eccho Rights.