Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Första bilden från En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby – så blir serien i SVT

Staffan Göthe och Sverrir Gudnason som Gustaf V och Kurt Haijby i ”En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby”, en ny miniserie som har premiär julen 2021 i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

”En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby” har premiär julen 2021 i SVT. Här är första bilden på Sverrir Gudnason och Staffan Göthe som Kurt Haijby respektive Gustaf V.

Det var i januari 2019 som SVT bekräftade att man beställt en miniserie på fyra avsnitt om Haijbyaffären. 

I maj förra året kom beskedet att Sverrir Gudnason och Staffan Göthe spelar huvudrollerna som Kurt Haijby respektive Gustaf V samt att serien ska ha premiär julen 2021. 

Nu finns en första bild från inspelningen, samtidigt som det står klart att seriens titel blir ”En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby”. Spoiler alert har även fått bekräftat att Sanna Krepper och Reine Brynolfsson finns på rollistan. 

Bengt Braskered har skrivit manus, medan Lisa James Larsson regisserar de fyra avsnitten. 

Miniserien utspelas från 30-talet och drygt 30 år fram i tiden. Kurt Haijby och hustrun Anna driver restaurang Lido i Stockholm. Kurt har ett digert straffregister och får därför avslag på sin ansökan om sprittillstånd. Han beslutar därför att gå ”till kungs” med sitt ärende. 

När han träffar monarken Gustaf V tänds en gnista.

SVT om det som följer: ”En ytterst hemlig och förbjuden relation inleds. Men i en tid där homosexualitet är ett lagbrott och monarkin är hotad av politiken, finns inget utrymme för skandaler. För mycket står på spel och när kungens närmaste förstår att relationen riskerar att ta en ände med förskräckelse, avråder de monarken från allt samröre med Haijby.”

Mer om vad som väntar: ”Kurts kärlekshistoria med kungen tar en brutal vändning när Anna begär skilsmässa. Som orsak till skilsmässan anger hon sin makes otrohet med Gustaf V, Sveriges kung. Med överståthållare Torsten Nothin i spetsen påbörjas nu en desperat kamp för att mörklägga relationen och rädda monarkin från en katastrof.”

Bengt Braskered, som också medverkar i en av rollerna, har tidigare sagt till Spoiler alert:

– Det här är min version. Det bygger på en verklig händelse som har inträffat. Det jag säger är att jag tror att det kan ha gått till så här. Av allt det jag har läst så är det här troligt. Jag tror naturligtvis väldigt mycket på det här, men jag skulle aldrig säga att nu ska ni få veta det absoluta sanningen. 

”En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby” produceras av Stella Nova Film med Lena Rehnberg som producent. Serien är en samproduktion mellan SVT, Film i Väst och Film Capital Stockholm. 

”En kunglig affär – berättelsen om Kurt Haijby” har premiär julen 2021 i SVT och på SVT Play. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program