Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Tunna blå linjen – premiär 17 januari i SVT

Tunna blå linjen” har premiär 17 januari i SVT. Cilla Jackert är upphovsperson och huvudförfattare, medan Sanna Lenken är seriens huvudregissör. Huvudrollerna spelas av Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan, Per Lasson, Anna Sise och Sandra Stojiljkovic. Foto: Linus Eklund /Anagram/SVT

Ett relationsdrama och en samtidsberättelse. Årets första tv-snackis är ”Tunna blå linjen” i SVT. Det en serie som är mycket mer än du först tror. 

Det är i de små stunderna som ”Tunna blå linjen” är som bäst. En blick här, några förlupna ord där, i frågorna som inte har några svar, i yrkeslivets pauser och i privatlivets andningshål. 

Från dessa ofta flyktiga ögonblick bygger seriens upphovsperson och huvudförfattare Cilla Jackert ett engagemang för de sex huvudpersonerna, alla poliser i yttre tjänst i Malmö. Det är så skickligt utfört att det inte ens tar emot att erkänna att man emellanåt blir gråtmild.

”Tunna blå linjen” känns i hjärtat och får hjärnan att dunka, lika mycket av rollfigurernas fördomar som av deras handlingar, val och försök till bättring. 

Vi följer en daglig kamp, som staplat på varandra i många fall blir övermäktigt att hantera. Personerna och motståndet poliserna möter och händelserna de utsätts för är motorer för seriens huvudfokus: hur reagerar rollfigurerna och vad blir konsekvenserna och det emotionella priset för det de är med om. 

Några längre linjer målas också upp under de tio avsnitten: jakten på en serievåldtäktsman, problemen i socioekonomiskt utsatta områden, polisens interna förändringsarbete och externa satsningar samt kärlekshistorien mellan huvudrollfigurerna Sara och Magnus, som spelas av Amanda Jansson och Oscar Töringe. 

Med det i åtanke, samtidigt som ensamhetens sorg, familjeproblematik och skilsmässa är sådant som puttrar i bakgrunden och med jämna mellanrum gör sig kraftfullt påmind, är ”Tunna blå linjen” mycket mer än ett polisdrama. Serien kunde ha handlat om en annan yrkesgrupp och ändå fått fram sin poäng: hur ska vi leva i ett splittrat samhälle och hur ska vi kunna behålla tron på det goda hos människan när så mycket hemsk händer runtomkring oss? 

Per Lasson Amanda Jansson som spelar Jesse och Sara i ”Tunna blå linjen”. Foto: Håkan Schüler/Anagram/SVT

Huvudregissören Sanna Lenken fångar detta med realistisk skärpa. Kameran är både intim och distanserande, låter oss se det vi annars undviker och är närgången när så krävs. Dessa olika perspektiv ger ett resultat som både är spännande och respektfullt.   

Särskilt medryckande är att följa Gizem Erdogans rollfigur Leah. Hon har en känslomässigt påfrestande kurva som kräver sin skådespelare. Med ”Tunna blå linjen” och Netflix ”Kärlek & Anarki” bakom sig cementerar Gizem Erdogan det genombrott hon fick med ”Kalifat”.

Här ska man följa och memorera hennes ögon, ansiktsuttryck och energi och sedan märka nyanserna i förändringen som Leah genomgår och genomlider.

I seriens lunkande vardag och dess mest drabbande scener hittas också humor, dels i frustrationen när nytt möter gammalt och dels i det alldagligt dråpliga. 

”Tunna blå linjen” kommer bli en tittarsuccé för SVT och årets första tv-snackis.

I allt det hoppas jag att ingen glömmer vilken välgjord serie det är. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

# ”Tunna blå linjen” har premiär 17 januari i SVT. På premiärdagen blir de två första avsnitten tillgängliga på SVT Play. Cilla Jackert är upphovsperson och huvudförfattare. Malin Marmgren och Erik Ahrnbom har skrivit avsnittsmanus. Sanna Lenken är seriens huvudregissör, medan Anders Hazelius och Mikael Hansson är avsnittsregissörer. Huvudrollerna spelas av Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan, Per Lasson, Anna Sise och Sandra Stojiljkovic. ”Tunna blå linjen” produceras av Anagram Sverige med Martin Persson och Erik Magnusson som producenter. Serien är en samproduktion med SVT,