Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Antikrundan i SVT tvingad till nya grepp – programmet klarar det lysande

Anne Lundberg är programledare för ”Antikrundan”, som nu är inne på säsong 32 i SVT. Foto: Mattias Ankrah/SVT

Nya tider kräver nya grepp. ”Antikrundan” klarar det lysande. 

Som på given signal förkunnande SVT det som nära nog alla redan är medvetna om: tv-branschen är i omvandling. 

Orsaken bakom SVT:s pressmeddelande: årssiffrorna för tv-tittandet. 

SVT skriver, efter att ha tagit del av siffror från MMS, att det var 6,5 miljoner som tittade på broadcast en genomsnittlig vecka förra året. Det är en minskning med sex procent jämfört med 2019. Drygt 5,3 miljoner tog del av SVT:s tv-kanaler en genomsnittlig vecka. 

Jan Helin, mediedirektör på SVT, säger att ”förändringen av den svenska tv-konsumtionen nu är så långt kommen” att han tror att SVT Play kommer ha fler tittare än SVT1 i slutet av 2021 eller början av 2022.

Kanske omvälvande. 

Knappast överraskande. 

När TV4 Media, som ägs av Telia, ska sammanfatta 2020 konstaterar man att TV4 har den starkaste andelen tittarmässigt på 18 år, medan TV4 Play har en tillväxt på cirka 30 procent i strömmad tid. 

Till det ska C More ha haft, som TV4 Media uttrycker det, ”en stark tillströmning” av abonnenter, samtidigt som användarnas tittande ökat med 33 procent jämfört med 2019. 

På väg framåt, med stormsteg, är även Viaplay, som hoppas ta bitar av streamingkakan både i Sverige, Norden och Europa, både nu och under flera år framöver. 

För tv-tittarna är det förstås och som alltid innehållet som styr. Levererar kanalerna eller streamingtjänsterna inte det som passar, finns mängder av andra alternativ. 

Det paradoxala i tv-branschens sedan länge etablerade, och ständigt pågående, förändring är att samtidigt som nytt och annorlunda efterfrågas, är det trygga och det som ofta beskrivs som lägereldar hetare än någonsin. 

Det är därför ”På spåret” – i kväll med Thåström som gäst, missa inte – går som tåget, Melodifestivalen med stor sannolikhet kommer slå något slags rekord och TV4 sjösätter ”Talang” för ännu en säsong.

Dessa tre tv-program är bra exempel på den finjustering och minimala förflyttning som sker inför varje nystart. Exempelvis är Sarah Dawn Finer och Edward af Sillén nykomlingar i ”Talang”-juryn, vilket märks, även om formatet känns och upplevs exakt som tidigare. 

Ett annat, lysande, exempel på att förändring i ett på ytan låst tv-program kan göra underverk är ”Antikrundan” (nypremiär igår, 14 januari). 

Den nya säsongen – jag har sett de tre första avsnitten – spelades in under omständigheter som vi alla känt av: coronapandemin. Som följd är programmets sedvanliga köer omöjliga. I stället: hembesök för att värdera exempelvis möbler och föremål, medan bland andra reporter Magnus Broni gör roande inslag i vilka han söker upp några av personerna bakom favoritstunderna i ”Antikrundans” 32-åriga historia. Extra plus för Anne Lundbergs besök hemma hos programmets experter.   

”Antikrundan” är plötsligt så intressant att det vore synd att gå tillbaka till det som en gång varit. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

Gizem Erdogan i ”Tunna blå linjen”, som har premiär 17 januari i SVT. Jon Rudberg/Anagram/SVT

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Tunna blå linjen” (17 januari, SVT)

En samtidsberättelse som klarar balansen mellan rollfigurernas yrkesliv, privatliv och känsloliv samt att snyggt följa med när gränsen blir suddigare eller tydligare. Utspelas i Malmö, med poliser i yttre tjänst som huvudfokus. Cilla Jackert är upphovsperson och huvudförfattare, medan Sanna Lenken är huvudregissör. Gripande, drabbande, verkligt. 

”WandaVision” (15 januari, Disney+)

En underhållande och böljande serie som mixar Marvels universum med amerikanska sitcom-serier; gällande det senare rör sig ”WandaVision” från 50-talet fram till 80- och 90-tals familjekomedier. Elizabeth Olsen och Paul Bettany i huvudrollerna. 

”På spåret” (15 januari, SVT)

Det pågår förstås en någorlunda klurig kunskapstävling, men när man ser kvällens avsnitt har det knappt någon betydelse. Det här är ju fredagen som Thåström gästar husbandet The Hellacopters och ”På spåret”. Luften vibrerar. 

”Stjärnorna på slottet” (16 januari, SVT)

Härligt start, godkänd fortsättning och nu dags för Shima Niavarani, som ska  berätta om familjens flykt undan kriget i Iran och hur hon hanterat sitt utanförskap. Ett avsnitt att se fram emot. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Servant” – säsong 2 (15 januari, Apple TV+)

Psykologisk thriller som bland annat följer ett par som försöker handskas med en tragedi. Säsong 2 fortsätter i samma spår och adderar en dos välbehövlig humor.

”Vem kan vad” (15 januari, SVT Play)

Två kändislag ska ska gissa vad åtta människor har för dolda talanger baserat på första intrycket. Clara Henry är programledare. Sänds även på söndagarna i SVT.  

”Infiltratören” (17 januari, SVT Play)

Dokumentärserie om polisinfiltratören Peter Rätz, han som under sju år infiltrerade flera grupperingar inom den organiserade brottsligheten.