SPOILER ALERT

Bakgrunden till Helga Löwanders val i Vår tid är nu – 1951 du inte får se i SVT

Peter Dalle och Suzanne Reuter på en bild från ”Högsommar”, avsnitt 3 i ”Vår tid är nu – 1951” i SVT. Ulf Kvensler har skrivit och Måns Herngren regisserat seriens specialsäsong. Foto: Niklas Maupoix/SVT

Hon var förälskad, men restaurangen och viljan att behålla familjens sociala ställning fick gå före. Det här är bakgrunden till Helga Löwanders val i ”Vår tid är nu – 1951”. ”Det väckte en hel del heta känslor hos Helga”, skriver huvudförfattaren Ulf Kvensler i ett mejl.

Några sanningens ord. 

Ett avgörande telefonsamtal när Nina Löwander befinner sig i Skåne. 

Och ett händelseförlopp som delvis speglar det som hände 30 år tidigare. 

När ”Vår tid är nu – 1951” fortsätter i avsnitt 3 springer handlingen vidare samtidigt som nya riktningar för historierna tar sats och får fart. Också: pusselbitar faller på plats.   

Ulf Kvensler har skrivit och Måns Herngren regisserar avsnittet som fått titeln ”Högsommar”. På rollistan: Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson, Hannes Fohlin samt Malin Persson. 

Utgångspunkten för ”Vår tid är nu – 1951” är att berätta Nina Löwanders och Calle Svensssons kärlekshistoria, vilket tar sin början sex månader efter det att seriens första säsong avslutades. 

När sommaren börjar driver familjen Löwander driver restaurang på Gällnö i Stockholms skärgård, samtidigt som Nina Löwander vilar upp sig efter att ha försökt, och nästan lyckats, ta sig eget liv. 

Naturligtvis bjuder sommarmånaderna på många överraskningar. 

Under bilden berättar seriens huvudförfattare Ulf Kvensler mer om händelserna i det trejde avsnittet, och även om bakgrunden till en särskild relation mellan två rollfigurer. 

SPOILER ALERT om du inte har sett ”Högsommar”, avsnitt 3 i ”Vår tid är nu – 1951”. Gör det först och kom tillbaka för att fortsätta läsa. 

Charlie Gustafsson och Anna Bjelkerud som Calle Svensson och Ethel Jonsson i ”Vår tid är nu – 1951”. Foto: Niklas Maupoix/SVT

Låt oss börja med konfrontationen mellan Calle och Helga under vilken Helga ger Calle sparken. Han accepterar först beslutet, men vänder sedan sig om säger, bland annat, ”och ni kanske borde fundera på varför Nina söker sig till mig.” Är det att Helga säger att Calle borde skämmas som får honom att brusa upp?

”Ja, säkert delvis. Men jag tror också att Calle har lagt locket på i många år. När han nu ändå ska få sparken har han inget att förlora på att säga Helga ett par sanningens ord.”  

”Stickans” reaktion på att Calle fått sparken skvallrar förstås om hur mycket han bryr sig om Calle, men det känns också som att det är en bra ingång att på riktigt börja berätta om Helgas och ”Stickans” relation. Ulf, vad finns att berätta om ”Stickan” och Helga och deras förhållande som man inte får se i tv?

”Vi tänkte ju hela tiden att Stickans och Helgas historia skulle spegla Calles och Ninas. De var Calle och Nina, fast 30 år tidigare. Helgas äktenskap med Johan var nog inte särskilt lyckligt, han drack för mycket och lämnade åt Helga att sköta det dagliga vad gäller både barnen och restaurangen. Men han trivdes bra med att glänsa inför en fullsatt matsal. Så den yrkesskicklige och virile Stig Backe väckte nog en hel del heta känslor hos Helga, något som kanske aldrig funnits i hennes äktenskap”, skriver Ulf Kvensler och fortsätter: 

”Men jag tvivlar på att Helga någonsin på allvar övervägde att lämna man och barn för Stickan. Förälskelser går över, tänkte hon nog. Hennes livsprojekt var restaurangen, och att försvara familjens sociala ställning.” 

I avsnittet ges även utrymme att utforska Ethel och hennes liv. Under serien har hon varit ett slags förnuftets röst. Ulf, vad fick dig att vilja berätta mer om Ethel. 

”Man tänker ju sällan på att de som är äldre än en själv, och verkar så förnuftiga och stadgade, en gång själva har varit unga och dåraktiga och kämpat med de eviga frågorna: vem är jag egentligen? Vad vill jag med mitt liv? Ethel kanske kunde blivit konstnärsmätress i Paris, levt ur hand i mun, börjat ta några glas billigt rödvin redan till frukost… men nej. Den framtiden hade hon nog inte i sig. Ethel blev Stockholms främsta kallskänka istället.” 


”Hur kan du vara så hjärtlös”, säger Nina till sin mor. Under samma telefonsamtal berättar Nina hur övergiven hon kände sig av Helga, och att Calle är hennes livs kärlek. Är det här som ljuset tänds för Helga på riktigt och hon inser vad som har skett och håller på att ske för hennes yngsta barn? 

”Jag tror det är en gradvis process. Helga samlar på sig pusselbitar i alla de här fyra avsnitten. Nina berättar i avsnitt 1 hur orättvist hon tyckte det var att hon som barn inte fick göra samma saker som sina bröder – en pusselbit. Bråket med Calle – en pusselbit. Telefonsamtalet med Nina – en pusselbit. Stickan läser högt ur de gamla brev hon skrivit – en pusselbit. Till slut trillar poletten ner. Helga ser sin egen skuld i att Ninas liv blivit så olyckligt.” 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT