Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Det du behöver veta efter premiären av Vår tid är nu – 1951 i SVT

Hedda Stiernstedt och Adam Lundgren på en bild från ”Vår tid är nu – 1951”, den specialsäsong som hade premiär 25 december i SVT. Ulf Kvensler har skrivit manus, medan Måns Herngren regisserat. Foto: Niklas Maupoix/SVT

Ett erkännande. En dröm. Många försök att trycka undan kärleken. Här är allt du behöver veta som du inte får se i tv under premiär av ”Vår tid är nu – 1951” i SVT. ”Nina minns hur mycket hon älskat Calle, men hon minns också all smärta deras förhållande skapat genom åren”, säger manusförfattaren Ulf Kvensler  

”Vår tid är nu” är tillbaka för sista gången. 

Den 25 december hade den specialsäsong på fyra avsnitt som fått namnet ”Vår tid är nu – 1951” premiär i SVT. 

Säsongspremiären utspelas kort efter det att seriens första omgång avslutades. I en kort beskrivning av handlingen skriver SVT: ”Familjen Löwander förbereder öppnandet av en sommarrestaurang på Gällnö i Stockholms skärgård. Här träffar Nina Calle igen, för första gången sedan hon försökte ta sitt liv.”

Det var i maj 2019 som Spoiler alert kunde berätta att det skulle bli en specialsäsong skriven av Ulf Kvensler och regisserad av Måns Herngren. 

På rollistan för ”Vår tid är nu – 1951” finns bland andra Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson och Malin Persson. Saknas gör Mattias Nordkvist som spelar Gustaf Löwander i seriens tre ordinarie säsonger. 

Under klippet – det innehåller bland annat en intervju med Hedda Stiernstedt om sista säsongen – svarar Ulf Kvensler, en av seriens upphovspersoner samt dess huvudförfattare, på några brännande frågor om första avsnittet i ”Vår tid är nu – 1951”.

SPOILER ALERT om du ännu inte har sett avsnittet som har titeln ”Försommar”. Väntar gör detaljer som avslöjar delar av handlingen.


Fyra minuter in i premiären presenteras Hilding Rundström, en ny rollfigur spelad av Mattias Fransson. Han, misstänker man snabbt, ska vara avsnittens comic relief. Hur viktigt var det att etablera honom tidigt, och när det stod klart att det behövdes en rollfigur med den funktionen som han har? 

”När jag gjorde research om skärgårdsrestauranger var det en historia som dök upp på flera ställen: restaurangen led av eftersatt underhåll, det var på väg utför med allt, men sedan brann (oförklarligt) stället ner till grunden, och med försäkringspengarna kunde man börja på ny kula. Restaurangen började blomstra igen. Så där föddes idén till en något tvivelaktig karaktär som äger fastigheten, och har – låt mig uttrycka det så – en tydlig målbild”, skriver Ulf Kvensler och fortsätter: 

”Vi ville också att specialsäsongen skulle vara aningen lättare i tonen än de vanliga säsongerna, så det fanns utrymme och behov av en karaktär som Rundström.”

Naturligtvis är Peter Löwander upprörd att allt inte är som det ska – hål i taket och ingen el, vem hade inte låtit känslorna ta över? – inför öppnandet av sommarrestaurangen. Vad ska man tänka om Peters drivkrafter i detta skeende av hans liv. Han är ju på väg uppåt och framåt, och med tanke på var han är i början av säsong 2 är det lätt att tänka sig att sommarrestaurangen är ett första stopp på den karriärsresa han vill ta. 

”Jag tror Peter känner sig smått oövervinnerlig i det här läget. Han har vunnit striden mot Gustaf, huvudrestaurangen tuffar på som tåget. Vad skulle kunna gå fel med en sommarrestaurang? En hel del, kommer det att visa sig.”

Suzanne Reuter och Hedda Stiernstedt på en bild från specialsäsongen av ”Vår tid är nu” som hade premiär 25 december 2020 i SVT. Alla fyra avsnitt blev då tillgängliga på SVT Play. Foto: Peter Cederling/SVT

När Calle går ombord på båten för avfärd mot ön och ser Nina för första gången sedan sjukhuset – jag förutsätter att det är första gången i alla fall – vad går genom hans huvud? Det känns som att han lagt Nina, så att säga, bakom sig. 

”Jag tror att han har gjort det på ett medvetet plan. Calle har intalat sig själv att han är färdig med Nina. Han tänker fortfarande på henne varje dag, visst, men som en vän, någon som betydde mycket för honom en gång i tiden, säger Calle till sig själv. Men när han får se henne livs levande blir han övermannad av de känslor han tryckt undan.”

Genom minnena kring segelbåten får tittarna en kortare inblick i syskonen Löwanders barndom. Hur har allt det de berättar om påverkat dem?

”Jag tänker att det ger en liten inblick i hur syskonen formades i barndomen. Roller sattes, som åtminstone Gustaf och Nina försökt ta sig ur i vuxen ålder. Gustafs mindervärdeskomplex gentemot Peter, för att det var han som grät av mörkrädsla och inte lillbrorsan. Nina som upplevde orättvisan i att inte få göra samma saker som sina bröder.” 

Slutet av avsnittet: Nina bryter ihop under bröllopet. Berättar om sin dröm, om att hon sjunker och vill att det ska ta slut. Räddas av ”någon”. Nina säger att hon skäms när hon inser vem denna ”någon” är. Det är förstås komplicerat med tanke på Christina, ändå undrar man: intalar sig Nina att hennes äktenskap ska gå att rädda eller hur går hennes tankar vid denna tid? 

”I det här läget är hon helt inställd på att leva sitt liv med Erik och Christina, föreställer jag mig. Det är därför hon är kort i tonen mot Calle när han hälsar på henne första gången på restaurangen – han stör hennes planer, rubbar hennes jämvikt. Sedan hittar hon och Calle fram till att vara kolleger, och Nina tänker att det får vara bra med det, skriver Ulf Kvensler och fortsätter: 

”För terapeuten erkänner Nina vad hon kämpar med, men det innebär inte någon ändrad ambition från Ninas sida. Hon minns hur mycket hon älskat Calle, men hon minns också all smärta deras förhållande skapat genom åren.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT