SPOILER ALERT

Så bra är Se upp för Jönssonligan – premiär 25 december på C More

”Se upp för Jönssonligan” har premiär 25 december på C More och regisseras av Tomas Alfredson. Henrik Dorsin, David Sundin, Anders ”Ankan” Johansson och Hedda Stiernstedt spelar huvudrollerna. Foto: C More

Underhållande med ett upplägg som känns igen och vändningar som går att förutse. Tomas Alfredsons ”Se upp för Jönssonligan” är fnissrolig och exakt det som går att förvänta. 

Och så går de där på rad efter varandra, Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson, Doris, Ragnar Vanheden och Harry, så som vi minns dem, och ändå annorlunda. Henrik Dorsin betonar vissa ord nära nog som Gösta Ekman, men väljer sotarmössan framför baskern, och Hedda Stiernstedt, hon är kaxig och tuff och en samtida uppdatering av Birgitta Anderssons rollfigur.

Må vara att det är billiga trick, men blinkningarna till de svenska 80-talsklassikerna värmer. 

Den som inte har sett dem får med Tomas Alfredsons ”Se upp för Jönssonligan” en intensivkurs i hur filmerna är strukturerade och skrivna. Upplägget känns igen, vändningarna går att förutse och mys- och spänningskänslan pendlar mellan noll och hundra. 

”Se upp för Jönssonligan” är långt från trasslig och knappast så invecklad som andra säkerligen redan har eller kommer att hävda.

Så här: Jönssonligan har planerat en kupp. Den går inte som den ska. De splittras för att kunna samlas igen och försöka på nytt. Kvartettens relation till varandra och som grupp måste stötas och blötas så att de kan komma underfund med vad de egentligen värdesätter i sina liv. Som musketörer är de, och mot slutet vill man att en av i gänget ska ställa sig upp och med lite för hög röst säga ”en för alla och alla för en”. 

Allt är, vill säga, precis som det ska. 

Henrik Dorsin som Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson i ”Se upp för Jönssonligan”, som regisseras av Tomas Alfredson. Foto: C More

”Se upp för Jönssonligan” är också en mustig film. Handlingens huvudsakliga spår har trådar in i monarkin, till en isolerad miljardär liksom finska staten. Fånigt, fnissroligt och älskvärt så klart, särskilt eftersom det i det grovkorniga och storskaliga finns finess och idérikedom. 

Nackdelen är att ”Se upp för Jönssonligan” är lång. 

Anders ”Ankan” Johansson gör en nedtonad och blek version av Ragnar Vanheden som passar och bidrar till gruppens dynamik. Ensam är rollfiguren inte förtjänt den tid som filmen lägger på honom. Det räcker inte med ett familjeföretag och en åkgräsklippare för att en rollfigurs bevekelsegrunder och känslor ska bli sanna och trovärdiga. Att Marie Göranzon spelar Vanhedens mor och har en viktig funktion för handlingen är inte heller orsak nog. Scenerna försvinner ut i rymden utan mål eller mening. 

Det som däremot etsar sig fast är Linda Jansons scenografi, som med fingertoppskänsla fångar den retrokänsla en ny ”Jönssonligan”-film bör ha, liksom Reine Brynolfssons färgstarka och samtidigt timida gestaltning, vilket passar en rollfigur med namnet Televinken. 

Jag kan inte heller nog betona hur imponerande manustrion Tomas Alfredson, Henrik Dorsin och Rikard Ulvshammar använder sig av musik i filmen. Gitte Hænnings ”Ta’ med ud å fisk” och Hugo Alvéns ”Midsommarvaka” har stor betydelse för handlingen, och växer samman med huvudkvartetten. Som tittare blir man glad av detta filmtekniska kunnande, och det är den glädjen man tar med sig efter att ha sett klart ”Se upp för Jönssonligan”. 

Mycket har gjorts av att filmen har premiär på C More i stället för svenska biografer som en följd av coronapandemin. Regissören Tomas Alfredson skrev bland annat att han ”skäms som en hund”. Med tanke på Simon Rudholms filmfotografi, stockholmsmiljöerna och ljuddesignen går det att förstå några av anledningarna bakom ett så starkt uttalande. 

Att Tomas Alfredson står upp för sina principer känns desto viktigare. 

Dessa lyser också i filmen. 

Men. 

Även den plan som är tajmad och klar in i minsta detalj kan gå i stöpet.   

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om C Mores serier

# ”Se upp för Jönssonligan” har premiär 25 december på C More. Tomas Alfredson, Henrik Dorsin, Rikard Ulvshammar har skrivit filmens manus. Alfredson regisserar. På rollistan finns Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt, Anders Johansson, David Sundin, Lena Olin, Reine Brynolfsson, Marie Göranzon, Lennart Hjulström med flera. ”Se upp för Jönssonligan” produceras av FLX i en samproduktion med Another Park Film, Tonefilm, Dorsin Enterprises, SF Studios och TV4, i samarbete med C More, Studiocanal och Chimney och med stöd från Svenska filminstitutet, Nordisk Film & TV fond och Norrköpings filmfond.