Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Därför är det värt att hålla koll på vad Viaplay gör 2021

Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson gör tv-serien ”Harmonica”, som har premiär i slutet av 2021 eller början av 2022 på Viaplay. Foto: Særún Norén/Warner Bros/NENT Group

En serie med Alba August och Björn Gustafsson. ”Tunna blå linjen”. Ändå: det är Viaplay man ska hålla lite extra koll på 2021. 

”Scener ur ett äktenskap” i rock’n roll-miljö. 

Visst fångar det intresset och låter alldeles underbart och särskilt så när man är medveten om att Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson är duon bakom projektet som på något sätt ska para Ingmar Bergmans skilsmässodrama med en berättelse om countryduon Harry och Monica.

Och ja: serien har titeln ”Harmonica”. 

Det var när inspelningen av ”Harmonica” flyttades från våren till vintern som Josephine Bornebusch skrev och regisserade ”Orca”, den suveräna och numera Guldbaggenominerade filmen med bland andra Marie Göranzon, Johan Rheborg, Veta Vitali, Erik Johansson, Alba August och Gustav Lindh. Nu är produktionen på gång igen, och förhoppningsvis kan ”Harmonica” ha premiär redan i slutet av 2021 alternativt början av 2022 på Viaplay. 

Covid-19 kan förstås ställa till det igen. 

När 2019 blev 2020 var det lätt att konstatera att första säsongen av Josephine Bornebuschs serie ”Älska mig” var det årets bästa svenska tv-serie.

När 2020 snart ska bli 2021 är det svårare, men fortfarande fakta: ingen svensk serie betydde mer under året än ”Älska mig” säsong 2. 

Kommer samma känslor bubbla för ”Harmonica”? 

Svårt att sia om, naturligtvis. Klart är endast att konkurrensen blir tuffare och tuffare.

SVT vrålstartar 2021 med Cilla Jackerts ”Tunna blå linjen”. Följer gör ”Alla utom vi” på discovery+. Den serien, där Erik ”Jerka” Johansson gör debut som regissör, har Alba August och Björn Gustafsson i huvudrollerna. Det jag har sett är närmast enastående. 

Som strössel på kakan: förhoppningsvis ”Bonusfamiljen” säsong 4 och definitivt ”Snabba cash” på Netflix. Plus annat. 

Under 2021 bör alla tv-intresserade även hålla koll på vad Nordic Entertainment Group hittar på. Företaget, mer känt som NENT, har storslagna planer för Viaplay. 

Målet är att bli Europas främsta streamingbolag och Viaplay ska lanseras i tio internationella marknader före utgången av 2023. Två år senare vill NENT Group att Viaplay ska ha sex miljoner nordiska abonnenter. 

Nyckeln till detta är, förstås, bra lokala originalserier- och filmer, omtalat tredjepartsinnehåll samt sporträttigheter. 

NENT Group satsar friskt tack vare en kassakista med överraskande djup botten. Redan tidigare har man gjort flera strategiska investeringar. Smart, exempelvis, att vara samproducent för en serie som ”Vår tid är nu” och ha andra visningsfönstret efter SVT. Liknande investeringar kommer fortsätta. 

Håll därför ögonen fästa på vad NENT Group hittar på och vad Viaplay sänder för serier och filmer den närmaste tiden. Det pekar ut en väg framåt. Om det är rätt återstår att se. Klart är i alla fall att en medieföretag som satsar på Josephine Bornebusch och ger henne mer eller mindre fria händer är något på spåren. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier

”Vår tid är nu – 1951” har premiär 25 december i SVT. På bilden: Hedda Stiernstedt och Suzanne Reuter som Nina och Helga Löwander. Ulf Kvensler har skrivit manus till de fyra avsnitten, som Måns Herngren regisserar.Foto: Niklas Maupoix/SVT

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Vår tid är nu – 1951” (25 december, SVT)

En serie som är unik, och som aldrig varit bättre än när den avslutas med fyra avsnitt som utspelar sig mellan första och andra säsongen. Hedda Stiernstedt och Suzanne Reuter gör mäktiga gestaltningar som rollfigurerna Nina och Helga Löwander. Fångar mixen av humor och värme och vemod och sorg på ett fullödigt vis

”Se upp för Jönssonligan” (25 december, C More)

Tomas Alfredson regisserar och har med Henrik Dorsin och Rikard Ulvshammar skrivit en underhållande och lagom trixig berättelse. Dorsin, Hedda Stiernstedt, David Sundin och Anders ”Ankan” Johansson gör huvudrollerna, lyckligtvis i uppdaterad och modern tappning.

”Själen” (25 december, Disney+)

Årets bästa film är ett jazzigt stycke om medelålderskris och världens liksom mänsklighetens skönhet. Tar fina lätta steg kring svåra ämnen. Pete Docter, Oscarsvinnaren som tidigare bland annat gjort ”Upp” och ”Insidan ut”, har regisserat och skrivit med Kemp Powers.

”På spåret” (25 december, SVT)

Ett måste på juldagen. Nu gör dessutom Marianne Ahrne och Anders ”Ankan” Johansson entré i tävlingen. Duon möter Dilan Apak och Moa Lundqvist. Franska Trion fortsätter som husband och gästas av Anne Sofie von Otter.

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Skriet från vildmarken” (25 december, Disney+)

Nyinspelning av filmen från 1935, nu med Harrison Ford och Dan ”Downton Abbey” Stevens på rollistan. Regisseras av Chris Sanders efter manus av Michael Green.

”Familjen Bridgerton” (25 december, Netflix)

Netflix menar att serien inspirerad av Julia Quinns romaner är romantisk och skandalös. Jag är böjd att hålla med. Av Chris Van Dusen, som tidigare skrev för ”Grey’s anatomy”.

”Rosens namn” (27 december, SVT Play)

Serie på åtta avsnitt efter Umberto Ecos roman med bland andra John Turturro och Rupert Everett. Om franciskanermunken som får i uppdrag att utreda ett dödsfall.