SPOILER ALERT

Hemligheten bakom avslöjandet i slutet av Mirakel, årets julkalender i SVT

Julkalendern 2020 i SVT hade titeln ”Mirakel” och Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff i huvudrollerna. Nu berättar upphovsmannen Peter Arrhenius om avslöjandet i slutet av julkalendern. Foto: Ulrika Malm/SVT

En sista överraskning och ett känslosamt slut. Här är hemligheten bakom det stora avslöjandet i årets julkalender i SVT. ” Priset att vinna är om tittarna kommer ihåg ”Mirakel” som en jättebra kalender där de faktiskt grät på slutet för att det var så fint”, säger upphovsmannen Peter Arrhenius. 

SPOILER ALERT OM DU INTE SETT KLART ”MIRAKEL”, ÅRETS JULKALENDER I SVT. 

”Mirakel” är slut. 

Årets julkalender i SVT handlar om Mira och Rakel, som spelas av Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff. De bor i samma rum, men 100 år ifrån varandra. 1920 är byggnaden en fin herrgård, 100 år senare har den gjorts om till ett HVB-hem. 

Ett konstgjort svart hål gör att Mira, som bor i herrgården 2020, och Rakel, som bor i samma herrgård 1920, byter plats.

1920 lär Mira känna tjänstepojken Sören. Han är – återigen: SPOILER ALERT – fortfarande vid liv 2020, och dessutom författaren som skriver berättelsen som är ”Mirakel” och i Sten Ljunggrens skepnad tittarens guide. 

Så här gick det till när Peter Arrhenius, upphovsman och huvudförfattare, och resten av gänget bakom julkalendern satte idén om att Sören fortfarande lever och skulle vara berättarrösten i ”Mirakel”. 

Tidigt fanns en rollfigur med namn Sören. Också: Mira i Rakels kropp skulle få en annan relation till honom än vad Rakel har. På vägen testades olika tankar och idéer, bland annat att Rakel och Sören gifter sig i slutet av ”Mirakel”. Det var en idé som ratades eftersom det ställde till komplikationer vad gäller tidsresandet i serien. 

Då sänkte Peter Arrhenius åldern på Sören. 

– Och då jag insåg jag att det fanns en rimlighet att Sören skulle kunna leva 2020, säger Peter Arrhenius. 

Gott så. 

Det blir bättre. 


När Peter Arrhenius började skriva julkalendern inleddes diskussionerna om hur resumén i varje avsnitt skulle se ut. Hur återberätta och lyfta det som är viktigt i föregående avsnitt? 

– Det kan ha varit regissören Calle, manusförfattaren Sara eller jag, men tillsammans kom vi på det här med att det här Sören som sitter och skriver den här berättelsen. Det löste så mycket och blev så fint. 

– Inspirationen till slutet är ett hommage till Pixars ”Upp” och de första åtta minuterna i den filmen. Det är något av det starkaste jag har sett i filmväg av allt. Jag kan fortfarande inte hålla mig från att gråta när jag ser det. Jag ville gå åt det hållet och ha fler scener med fotoalbumsblädrande, men vi jobbar med begränsade budgeter och så vidare. 

Var det diskussioner om hur mycket ni ska avslöja kring att Sten Ljunggren spelar de äldre Sören? Har man sett mycket film och tv kan man nästan ana sig till att det i alla fall kan vara så ungefär halvvägs in i ”Mirakel”. 

– Allt är ett försökt att hemlighålla det så länge så möjligt. Från början känns han som en sagofarbror. Hans röst är så mysig och det passar formatet. När hälften av avsnitten visats kanske man börjar undra varför det är bilder på den här gubben som aldrig får vara med och så födds den misstanken som belönas i slutet. 

– Det finns så ledtrådar, som att lilla Sören visar sig ha författarambitioner och den här pennan som det skrivs med dyker upp. 

Det är så klart svårt att förutse, men vad är ditt mål och vad tror du att tittarna kommer känna när får de reda på att Sören lever och är 108 år gammal?

– Det vore att ljuga att inte säga att jag försöker få alla att gråta, men förhoppningsvis är det den där varma och positiva gråten. 

– Avsnitt 24 är ett krånglig avsnitt. Historien är egentligen avklarad. Man kan inte ha ett ”hur ska det gå”-avsnitt som lucka 24. Det är så mycket annat som händer den 24 december. Därför valde att det bara skulle vara känslor, och då vill jag ju maxa de känslorna. Priset att vinna är om tittarna kommer ihåg ”Mirakel” som en jättebra kalender där de faktiskt grät på slutet för att det var så fint. Lyckas jag med det hos någon är jag glad, säger Peter Arrhenius.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

# ”Mirakel” hade premiär 1 december i SVT, SVT Barn och på SVT Play. Peter Arrhenius är upphovsman och har skrivit manus med Sara Young och Fredrik Agetoft. Calle Åstrand regisserar. På rollistan finns bland andra Sarah Rhodin, Bibi Lenhoff, Johan Glans, Annika Andersson, Joel Adolphson, Babben Larsson, Maja Rung, Andreas Rothlin Svensson, Emanuel Kielin, Dragomir Mrsic, Emil Brulin, Ossian Nordh och Therése Lindgren. ”Mirakel” produceras av Jarowskij med Lotta Westberg som producent.