Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Home for christmas säsong 2 på Netflix – premiär 18 december

Ida Elise Broch spelar huvudrollen i ”Home for christmas” säsong 2 på Netflix. Premiär 18 december. Foto: Netflix

Varm och charmig med ena foten i vemod och den andra i sprudlande kärleksglädje. I säsong 2 fortsätter Netflix norska originalserie ”Home for christmas” att vara en feelgood-serie med tungan rätt i mun.

Kalla den ”Hjem til jul” eller ”Home for christmas”, klart är att alla som gillade första säsongen av Netflix norska originalserie bör kasta sig över de sex avsnitt som är säsong 2. 

Upplägget är detsamma, samtidigt som ett sista avgörande hopp gör att resultatet landar djupare och mer tillfredsställande för de av oss som tycker om trovärdig och lagom fånig vardagsromantik. 

När ”Home for christmas” säsong 2 tassar igång vevas tiden tillbaka till den cliffhanger som avslutade första omgången. Följer gör en årssammanfattning av vad som hände sedan. För Johanne, ännu en gång ypperligt spelad av Ida Elise Broch, innebär det höga toppar och djupa dalar. Hennes familj blir mer involverad. Och som bekräftat tidigare: Felix Sandmans rollfigur Jonas återvänder. 

Regissören Per-Olav Sørensen – han var huvudregissör för ”Störst av allt” och gjorde även första säsongen av ”Home for christmas” – har den där särskilda förmågan som gör att han kan peta på ett känslomässigt kaos ur flera olika perspektiv utan att det blir kletigt. Tillsammans med seriens manusgäng fortsätter Sørensen att båda stärka och fälla Johanne, vilket är en nödvändig balansakt. 

Hon jagar kärleken, men kommer inte knäböja vid dess altare. Hon vill ha en partner, men bara för det accepterar hon inte vad som helst. ”Home for christmas” skäms inte för att använda den romantiska komedins berättarteknik, knep och troper, fast gör det med självförtroende i en modern kontext. 


Nackdelen med säsong 2 är första halvans repetitiva känsla; var inte detta nästan exakt samma sak som hände i första säsongen, tänker man. Det finns anledning bakom rundgången – bland annat att borra in Johannes upprepade försök att hitta lyckan – men det gör det icke mindre frustrerande. 

Självklart fortsätter ”Home for christmas” även att vara en fullödigt julig serie. Exteriörerna tar tillvara på det det snöigt pittoreska, medan scenografin inomhus mixar realismen med ett slags förhöjd och överdriven andra-halvan-av-december-känsla. 

Längtar man efter ny och välgjord feelgood finns knappt något bättre än ”Home for christmas” säsong 2. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”Home for christmas” / ”Hjem til jul” säsong 2 har premiär 18 december på Netflix. Ida Elise Broch spelar huvudrollen, medan bland andra Felix Sandman, Stian Blipp, Gabrielle Leithaug och Oddgeir Thune samt Edward Schultheiss, Hermann Sabado och Dagny Norvoll Sandvik finns på rollistan. Per-Olav Sørensen regisserar och har skrivit manus med Julie Skaufel, Mattis Herman Nyquist, Miriam Larsen. Serien produceras av The Oslo Company med Kaia Foss och Trond Håndlykken Kvernstrøm som producenter.