Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Johan Rheborg gör huvudrollen i Agatha Christies Sven Hjerson – premiär hösten 2021 på C More

”Agatha Christies Sven Hjerson” är en ny serie med premiär hösten 2021 på C More. Johan Rheborg spelar huvudrollen som Sven Hjerson. Foto: Johan Paulin/TV4/C More

Johan Rheborg och Hanna Alström spelar huvudrollerna i TV4:s nya serie ”Agatha Christies Sven Hjerson”. Inspelningen är nu igång på Åland med planerad premiär hösten 2021 på C More. 

”Agatha Christies Sven Hjerson” är den första tv-serien som är fritt baserad på Agatha Christies berättelser och mordmysterier och beskrivs som ”en modern, lekfull och spännande pusseldeckare med glimten i ögat”. 

Nu bekräftar TV4 Media att Johan Rheborg ska spela huvudrollen som Sven Hjerson, och att Hanna Alström – känd från bland annat ”Sameblod”, ”Kingsman: The Secret Service” och ”Ted – För kärlekens skull” – gör rollen som Hjersons parhäst Klara. 

Inspelningen av den nya serien har börjat på Åland. ”Agatha Christies Sven Hjerson” har planerad premiär hösten 2021. Väntar gör ”fyra klassiska whodunnit-mordfall” som ska sändas som fyra filmer om 88 minuter vardera och även finnas tillgängliga som en serie på åtta avsnitt.

Josefine Tengblad, dramachef på TV4 och C More, säger i ett pressmeddelande: 

”Att få ta sig an något så anrikt som delar av Agatha Christies litterära universum och förvandla det till en tv-serie är en ynnest. Det här är en stor utmaning och jag är så stolt över att vi fått förtroendet att förvalta något som aldrig tidigare producerats i tv. Med det bästa teamet bakom och framför kameran ska vi leverera en modern pusseldeckare i nutid. I dessa tider tror jag vi mer än någonsin behöver bli underhållna och söka eskapism i något som är lika delar igenkänning, lika delar nyskapande – den klassiska whodunnit-leken i en helt ny kostym.”

När det gäller rollfiguren Sven Hjerson skriver TV4 Media: ”Inom Agatha Christies litterära universum finns karaktären Ariadne Oliver, en mysterieförfattare som enligt Agatha Christie har vissa likheter med henne själv. Ariadne har sin egen mästerdetektiv: nordbon Sven Hjerson som älskar rårivna grönsaker, vinterbad och som är ett ess på att lösa mordmysterier.”

Johan Rheborg om sin rollfigur: 

”Agatha Christies Sven Hjerson älskar dyra kläder, är svag för rödhåriga personer och specifika vinylsamlingar, får han välja äter han helst rårivna grönsaker. Han är en riktig anglofil och ensamvarg. Jag är fortfarande i en fas där jag lär känna honom, varje dag är full av nya upptäckter. Långsamt tar han form, men det är en högst angenäm process.”

Hanna Alström och Johan Rheborg spelar huvudrollerna i ”Agatha Christies Sven Hjerson”. Foto: Johan Paulin/TV4/C More

När ”Agatha Christies Sven Hjerson” börjar har Sven Hjerson dragit sig tillbaka efter att ha varit med och löst några av Sveriges svåraste fall genom tiderna. Han lever nu ”långt utanför radarn” och har ”ett liv kantat av dagliga rutiner, vegansk kosthållning, dedikerat vinylsamlande och en helt oerhörd kärlek till skvaller.”

Vidare om handlingen: ”Klara Sandberg är producent av reality-tv och lever sitt liv tillsammans med sambon Niklas och dottern Olivia. Hon har stagnerat i karriären och söker något nytt – blev det inte mer av livet än så här? Hon lyckas sälja in ett programupplägg med Hjerson som skulle kunna bli lösningen på alla hennes problem i livet. Problemet är bara att hon aldrig träffat Sven Hjerson…”. 

”Agatha Christies Sven Hjerson” produceras av Patrik Andersson och Ulf Synnerholm på BR•F för TV4 och C More i samproduktion med ZDF, Nadcon och Ålands landskapsregering samt i nära samarbete med ZDF Enterprises och Agatha Christie Ltd. Serien produceras med stöd av Nordisk Film & TV fond. 

Patrik Gyllström på BR•F är seriens upphovsman. Han har även skrivit manus med Björn Paqualin, Jakob Beckman, Martin Luuk och Aron Levander. För regi står Lisa James Larsson och Lisa Farzaneh.

James Prichard, styrelseordförande och VD, Agatha Christie Ltd och barnbarnsbarn till Agatha Christie, säger i pressmeddelandet: 

”Den här serien bryter ny mark för oss. Vi är mycket stolta över att samarbeta med TV4/C More, BR•F och övriga partners för att gjuta liv i Agatha Christies Sven Hjerson. Den värld och de berättelser som har skapats andas verkligen Agatha Christie och vi ser fram emot att följa Sven och Klara på deras resa. 

”Agatha Christies Sven Hjerson” har premiär hösten 2021 på C More och sänds senare på TV4. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om C Mores serier