Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Viaplay planerar tv-serie om Estoniakatastrofen av Charlotte Brändström

NENT Group utvecklar en dramaserie om Estoniakatastrofen, som ska sändas på Viaplay. Upphovsperson till ”Estonia – den sista resan” är regissören Charlotte Brändström. Foto: NENT Group

NENT Group utvecklar en ny dramaserie om Estoniakatastrofen. Upphovsperson är regissören Charlotte Brändström. ”Målet med vår dramatisering är att ställa viktiga frågor, samtidigt som vi med stor hänsyn vill skildra vad som hände på Östersjön den där djupt tragiska natten, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på NENT Group, om ”Estonia – den sista vågen”, som är planerad att ha premiär på Viaplay. 

Det är ett pressmeddelande som NENT Group berättar att man utvecklar en dramaserie om Estoniakatastrofen med titeln ”Estonia – den sista vågen”. 

Fransk-svenska regissören Charlotte Brändström – hon tidigare regisserat avsnitt i serier som ”The Witcher”, ”The Man in The High Castle” och ”Madam Secretary” – är upphovsperson och har utvecklat serien i samarbete med Paolo Vacirca. 

”Estonia – den sista vågen” produceras av Scandinavian Content Group i samarbete med ITV Studios och är planerad att sändas på Viaplay i Sverige. 

Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på NENT Group, säger i pressmeddelandet: 

”Estoniakatastrofen är ständigt närvarande i våra minnen, och det senaste avslöjandet har förnyat kraven på en heltäckande och oberoende utredning. Målet med vår dramatisering är att ställa viktiga frågor, samtidigt som vi med stor hänsyn vill skildra vad som hände på Östersjön den där djupt tragiska natten.”

Charlotte Brändström i samma pressmeddelande: 

”Att göra drama baserat på verkliga händelser är en stor utmaning. Ambitionen är inte att dramatisera vad vi redan vet, utan att visa det som vi annars inte skulle få se. Vi vill ställa frågor om vad som egentligen hände på Estonia, och varför.”

Regissören Charlotte Brändström är upphovsperson bakom serien ”Estonia – den sista vågen”, som ska sändas på Viaplay. Foto: NENT Group

I pressmeddelandet skriver NENT Group följande om serien: ”Få händelser i nordisk och baltisk historia under senare år ger upphov till så många känslor – och teorier – som denna tragedi som ägde rum den 28 september 1994. Orsaken till Estonias förlisning fortsätter att debatteras, och under hösten 2020 upptäcks ett fyra meter stort hål i fartygets skrov. Dramaserien ”Estonia – den sista vågen” ställer frågor om vad politikerna och militären visste om tragedin – och om den verkligen var en olycka.”

Hans Engholm, vd för Scandinavian Content Group: 

”Vi har intervjuat överlevare och andra nyckelpersoner från flera länder och de har berättat sina historier om vad som hände före, under och efter katastrofen den 28 september 1994. Detta tillsammans med de olika teorierna om varför katastrofen skedde, är grunden till en berättelse för en internationell publik.”

Ännu finns inget premiärdatum för ”Estonia – den sista vågen” på Viaplay. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier