Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Vår tid är nu – 1951 kommer krossa SVT:s tittarrekord för dramaserier på 2000-talet

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt i ”Vår tid är nu – 1951”, som har premiär 25 december 2020 på SVT. Foto: Niklas Maupoix/SVT

Unik och ensam kvar. ”Vår tid är nu – 1951” kommer krossa tittarrekorden för en dramaserie i modern tid.

Fler än två miljoner tittare såg premiären av ”Mirakel”, årets julkalender i SVT, medan ”Jul med Ernst” i TV4 nådde över 1,1 miljoner tittare. Sista fredagen i november samlade nypremiären av ”På Spåret” drygt 2,5 miljoner tittare, ”Skavlan” 1,2 miljoner och ”Idol” 900 000. 

Det är, för att uttrycka sig försiktigt, tittarsiffror som respektive tv-program har haft, men inte borde ha, särskilt om man följer de kurvor som pekar mot en tv-värld där streaming och välj-när-du-vill-tittande dominerar. 

Det speciella med ovan nämnda tv-program är att de bara rullar på. 

De tävlande och gästerna och Ernst Kirchsteigers recept och plattityder må vara nya, men annars är allt sig likt. För respektive kanal är dessa tv-program flaggskepp, för tittarna blir de ankare i en osäker tid. 

I veckan rapporterade Mediavison att de nordiska hushållen under de senaste tolv månaderna skaffat ytterligare tre miljoner streamingabonnemang. Det som kallas SVOD – subscription video on demand – fortsätter växa. Sammanlagt handlar numera om 13,6 miljoner abonnemang i de nordiska länderna. 

The Walt Disney Companys streamingtjänst Disney+ är den vars tillväxt går snabbast: nära 1,2 miljoner nordiska hushåll betalar för tjänsten, som lanserades i september. 

Enligt Mediavision planerar hushållen att lägga mer och mer pengar på streaming. Hösten var första gången som snittet i ett svenskt SVOD-hushåll landade på två tjänster eller fler.

Vi tittar mer och mer på tv, och i och med pandemin lär det fortsätta så. 

Att Disney+ bidrar till streamingtillväxten som en raket är inte förvånande. Här finns det trygga i form av animerade klassiker, innehåll som passar barnfamiljer och spetskompetens i ”Star wars”-serien ”The Mandalorian” och långköraren ”The Simpsons”. 

Mer och mer innehåll, överallt, men det som lockar storpublik är sådant som är igenkännbart, som inte tar ut svängarna alldeles för mycket och harmoniskt fortsätter framåt. 

Sedan våren 2019 har det inte funnits någon tvekan om att specialsäsongen av ”Vår tid är nu” kommer nå sällsynta höjder vad gäller antalet tittare. 

Då, när jag kunde berätta om de fyra nya avsnitten, fanns det ytterst få som satte samman ordet covid med siffran 19. 

Min övertygelse om att ”Vår tid är nu” kommer krossa SVT:s tittarrekord för en dramaserie i modern tid har under året vuxit sig starkare och starkare. 

Nu, och efter att ha sett de fyra avsnitten, finns ingen tvekan om att så är fallet. 

”Vår tid är nu – 1951” har premiär på juldagen, utspelas mellan seriens första och andra säsong och handlar, bland annat, om hur Nina Löwanders och Calle Svenssons förälskelse blev den klistriga kärlek ingen av dem kunde skaka av sig. 

Avsnitten är en välbehövlig feelgood-injektion, så även om ”Vår tid är nu – 1951” kanske inte är det vi behöver efter ett bedrövligt år som 2020, så är specialsäsongen precis det vi förtjänar. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

Carola Häggkvist är gästartist i ”På spåret”. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”På spåret” (4 december, SVT)

Knappast dunder och granater i nypremiären, men denna folkkära långkörare fortsätter naturligtvis att leverera. ”På spåret” träffar däremot helt rätt med gästartisterna. Denna vecka: Carola, medan Plura Jonsson och Sanna Lundell tävlar mot Louise Epstein och Thomas Nordegren.

”Så mycket bättre” (5 december, TV4)

Jakob Hellman ändå. Med honom i ”Så mycket bättre” blir TV4:s flaggskepp sådan tv som man aldrig riktig vet var den ska ta vägen och det var länge sedan det pirret hittade sin väg in i programmet. Nu gör dessutom Helen Sjöholm entré. 

”LasseMajas detektivbyrå” (4 december, C More)

Första gången som Martin Widmarks böcker om Lasse, Maja och deras detektivbyrå filmatiseras är det FLX som producerar. Resultatet: exakt det man förväntar sig. Med, bland andra, Elis Nyström, Ellen Sarri Littorin, Anders Jansson, Sussie Eriksson och Shebly Niavarani. 

”Skavlan” (4 december, SVT)

Ögonbryn bör höjas när ett får kan roa en programledare så som Isabella Rossellinis får roade Fredrik Skavlan. Denna vecka är Dolly Parton gäst i pratshowen. Skavlan bör, förstås, fråga sångerskan om hennes senaste Netflix-film, som är urusel. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Bø” (4 december, TV4 Play)

Norsk serie med romantik och raggare i fokus. Om 18-årige Glenn-Tore, som reparerar bilar, festar och vill ha tillbaka sitt ex Ine. Alla åtta avsnitt tillgängliga på premiärdagen. 

”Pappas pojkar” (6 december, Dplay)

Komediserie med JLC – Jonas Fagerström, Lucas Simonsson, Carl Demán – och Christoffer Nordenrot i huvudrollerna. Baseras på norska succéserien ”Hvite Gutter”.  

”The Head” (6 december, Viaplay)

Utspelas på en forskningsstation på Sydpolen. Med Sandra Andreis och Hannes Fohlin samt, bland andra, ”La casa de papel”-professorn Àlvaro Morte. Engelsk-dansk serie.