Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

FLX köper rättigheterna till Johan Anderbergs Flocken – planerar serie om coronakrisen

Produktionsbolaget FLX, som ägs av SF Studios, Felix Herngren och Pontus Edgren, har köpt rättigheterna till Johan Anderbergs bok ”Flocken”. Nu planeras en tv-serie om om Sveriges strategi och hantering av coronakrisen. Foto: Cornelia Nordström/TT

Produktionsbolaget FLX har köpt rättigheterna till Johan Anderbergs kommande bok ”Flocken”, som beskrivs som en fakta-thriller och handlar om Sveriges strategi och hantering av coronakrisen. Nu planeras en tv-serie. 

Spoiler alert kan nu berätta att produktionsbolaget FLX har köpt rättigheterna till Johan Andersbergs bok ”Flocken”, som ges ut i maj 2021 på Albert Bonniers Förlag. 

Nu planeras en tv-serie. 

Pontus Edgren, vd på FLX, bekräftar uppgifterna och säger: 

”Coronapandemin är troligen en av de mest diskuterade händelserna i vår livstid. Inget har påverkat våra liv så mycket och dessutom har Sveriges hantering av situationen hamnat på världskartan. Boken ”Flocken” fördjupar sig i hur det gick till när Sveriges strategi växte fram under våren 2020 och detta vill FLX filmatisera i form av en current affairs thriller.”

Johan Anderberg har tidigare skrivit två böcker, ”Arvfursten” och ”Cannabusiness”. Anderberg är journalist och har i den rollen, främst med inriktning på politik och ekonomi, skrivit och arbetat för Wall Street Journal, Fokus, Sydsvenskan och Expressen. 

”Flocken” ska innehålla den ”specifika och mycket fascinerande historien om den svenska Covid-19-strategin”, men även, ur ett större perspektiv, berätta om epidemiologi, R0-tal, vaccination samt internationella organisationer och samarbeten.

Johan Anderberg ska ha tillgång till flera nyckelpersoner under den nu pågående coronakrisen och därmed kunna bjuda på ”en färgstark grupp av personligheter och de beslut som de dagligen måste ta”. 

Författarens stil jämförs med den som hittas i Michael Lewis ”The Big short” och Anderbergs dramatisering av byråkrati med tv-serien ”Chernobyl”. 

Albert Bonniers Förlag om boken: ”Johan Anderbergs berättelse följer spelet kring Sveriges strategi under ett år med Corona-pandemin; hur ordet flockimmunitet förvandlas från en obskyr fackterm till att bli ett av samtidens mest laddade ord, och hur Sverige hamnade i världens blickfång”.

Astri Ahlander, agent på Ahlander Agency, beskriver i en kommentar ”Flocken” som ”en faktathriller med alla  ingredienser för en rafflande dramatisering”. Vidare: 

”FLX har producerat några av de starkaste svenska tv-serierna de senaste åren och de har alla förutsättningar att förvandla ”Flocken” till en lika originell som angelägen dramaserie.”

Ännu finns inga bekräftade manusförfattare, regissörer eller skådespelare kopplade till tv-serien baserad på ”Flocken”. Var och när serien ska sändas är inte heller klart. 

FLX grundades av Felix Herngren och Ylva Axéll. 2013 blev Pontus Edgren vd, samtidigt som Niclas Carlsson och Bonnierkoncernern klev in i bolaget. 

I maj förra året blev SF Studios ny majoritetsägare. Felix Herngren och Pontus Edgren kvarstår som betydande aktieägare.

FLX står bakom flera av de senaste årens mest framgångsrika svenska tv-serier och filmer. Bland de mest framträdande: ”Solsidan”, ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och ”Bonusfamiljen”.

FLX har även producerat Netflix-serierna ”Störst av allt” och ”Kärlek & Anarki”. Framöver gör bolaget serierna ”Folk med ångest” och ”Den osannolika mördaren” för streamingjätten. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie