Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Robert Gustafsson spelar Stig Engström i Netflix Den osannolika mördaren – premiär 2021

Robert Gustafsson spelar huvudrollen som Stig Engström i ”Den osannolika mördaren”, en ny svensk originalserie på Netflix med premiär 2021. På bilden, från vänster: regissören Charlotte Brändström, Robert Gustafsson och skådespelaren Eva Melander. Foto: Johan Paulin/Netflix

Robert Gustafsson spelar Stig Engström i Netflix nya svenska originalserie ”Den osannolika mördaren”. Serien, som produceras av FLX, har premiär 2021 och regisseras av Charlotte Brändström och Simon Kaijser. På rollistan finns även Eva Melander, Mikael Persbrandt och Peter Andersson.

Det var i juni som Spoiler alert kunde berätta att produktionsbolaget FLX köpt rättigheterna till Thomas Petterssons bok ”Den osannolika mördaren – Skandiamannen och mordet på Olof Palme”.

Wilhelm Behrman och Niklas Rockström, som tidigare gjort tv-serierna ”Kalifat” och ”Innan vi dör” för SVT, hade då, under våren, jobbat med manus till en serie på fem avsnitt. 

Nu har Spoiler alert fått bekräftat att serien, som fått titeln den ”Den osannolika mördaren”, blir nästa svenska originalserie på Netflix. Planerad premiär är det 2021. 

Netflix beskriver serien som ”en fiktiv tolkning av hur Stig Engström, den grafiska designern som utpekades som den troliga gärningsmannen till mordet på statsminister Olof Palme, lyckades gäcka rättvisan ända fram till sin död genom en kombination av fräckhet, tur och polisens handfallenhet.”

Robert Gustafsson spelar huvudrollen som Stig Engström. I bärande roller finns även Eva Melander, Mikael Persbrandt och Peter Andersson. 

”Att få gestalta Stig Engström är både en spännande utmaning och ett stort ansvar, men också något av en terapi. Eftersom jag själv befann mig på biografen på mordnatten har Palmemordet hela tiden legat som en böld som aldrig vill försvinna – och det är jag inte ensam om att känna. Teorin kring Engström är den mest logiska och den som den senaste Palmegruppen nu pekat ut som den rätta. Det är också den jag själv tror mest på – och nu finns det en chans för mig att dels förstå händelsen och dels greppa personen Stig Engström”, säger Robert Gustafsson i ett uttalande och fortsätter:  

”Det är en spännande och tragisk historia som berör Sverige och svenskarna väldigt mycket och en naken skildring av det undermåliga polisarbetet kring Palmeutredningen under 80- och 90-talet. Stig Engström ligger väldigt långt från mig själv som person men det är också just det som lockar och utmanar – och förhoppningsvis leder till en inre frid.” 

Svensk-franska regissören Charlotte Brändström, som tidigare gjort avsnitt i ”The Witcher” och kommande ”Jupiter’s Legacy” för Netflix, är konceptuerande regissör för ”Den osannolika mördaren”. Simon Kaijser regisserar två eller tre av de fem avsnitten. 

Övriga skådespelare på rollistan är Joel Spira, Emil Almén, Shanti Roney, Torkel Petterson, Henrik Norlén, Lia Boysen, Magnus Krepper, Björn Bengtsson, Peter Viitanen och Cilla Thorell. 

Tesha Crawford, som har titeln Director Nordics Original Series på Netflix, säger i en kommentar: 

”Detta gripande och utmanande fall har fascinerat människor både i Sverige och resten av världen i över 34 år. Vi är därför mycket glada över att få ge liv till Thomas Petterssons bok tillsammans med våra långvariga partners FLX. Med Charlotte som konceptuell regissör och manus av Wilhelm och Niklas har vi ett riktigt starkt kreativt team och jag ser fram emot att få introducera den här svenska serien för världen.”

”Den osannolika mördaren” produceras av FLX, som ägs av SF Studios, Felix Herngren och Pontus Edgren. FLX står även bakom Netflix svenska originalserier ”Störst av allt”, ”Kärlek & Anarki” samt kommande serien ”Folk med ångest”.

Fatima Varhos och Frida Asp är producenter för ”Den osannolika mördaren”, medan Pontus Edgren är exekutiv producent. 

”Den osannolika mördaren” har premiär 2021 på Netflix.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier