Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Filmlance köper rättigheterna till Karin Smirnoffs romantrilogi om Jana Kippo – planerar tv-serie

Karin Smirnoffs romantrilogi om Jana Kippo ska bli tv-serie producerad av Filmlance. På bilden: Karin Smirnoff, Jonas Axelsson förläggare på Polaris, Filmlance producent Anna Wallmark och Filmlance VD Hanne Palmquist. Foto: Malini Ahlberg/Filmlance

Filmlance har köpt rättigheterna till Karin Smirnoffs romantrilogi om Jana Kippo. Nu planeras en dramaserie. ”Jag fastnade direkt för Karin Smirnoffs både innerliga och på samma gång obevekliga berättelse med komplexa karaktärer”, säger producenten Anna Wallmark. 

Det är i ett pressmeddelande som Filmlance International AB, en del av Banijay, meddelar att man köpt rättigheterna till Karin Smirnoffs romantrilogi om Jana Kippo. Nu planerar man att göra tv-serie av böckerna ”Jag for ner till bror”, ”Vi for upp med mor” och ”Sen for jag hem”. 

Hanne Palmquist, vd på Filmlance, säger i en kommentar: 

”Vi är otroligt stolta över att nu få förtroendet att göra Jana Kippo-sviten till en dramaserie. I Karins kraftfulla och unika berättelse finns allt som behövs för att göra en gripande, spännande och ständigt överraskande serie i världsklass.”

Anna Wallmark, som senaste producerade ”Top dog” tillsammans med Teresa Alldén och Olof Spaak, ska vara producent för den nya serien.

I nuläget finns inga manusförfattare, någon regissör eller skådespelare kopplade till projektet. Av logiska skäl har därför ingen kanal eller streamingtjänst gett serien grönt ljus.

I pressmeddelandet säger Anna Wallmark: 

”Kippo-trilogin innehåller kärlek, svek, hämnd, begär – som gjort för en stark dramaserie. Jag fastnade direkt för Karin Smirnoffs både innerliga och på samma gång obevekliga berättelse med komplexa karaktärer. Huvudpersonen Jana Kippos frihetsbegär är lika stort som längtan efter kärlek.”

Om handlingen går följande att läsa i pressmeddelandet: ”Historien börjar med att Jana Kippo återvänder till sin hemby Smalånger för att få ordning på sin alkoholiserade tvillingbrors liv. Hon flyttar in hos Bror, som bor kvar i deras gemensamma barndomshem, och tar jobb inom hemtjänsten.”

”De har ett gemensamt barndomstrauma och ett dödsfall i byn tycks ha tagit hårt på Bror. Maria hittades död i en skogsglänta och ingen vet vad som har hänt, tog hon livet av sig eller blev hon mördad? Ju längre Jana stannar i hembyn desto mer får hon veta om både Maria och sig själv.”

Karin Smirnoffs tre böcker – de gavs ut hösten 2018, våren 2019 respektive våren 2020 på Polaris förlag – har sålts i mer än en halv miljon exemplar i Sverige. Böckerna har även sålts till länder som Danmark, Norge, Finland, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Italien och Polen. 

”Det känns jättekul att Kipposviten blir serie. Främst hoppas jag att Filmlance väljer att göra en självständig gestaltning av böckerna, med hänsyn till miljö, språk och Jana Kipppos mångbottnade karaktär”, säger Karin Smirnoff.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie