Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Mirakel – årets julkalender i SVT

”Mirakel” är årets julkalender i SVT. På rollistan finns bland andra Sarah Rhodin, Bibi Lenhoff, Johan Glans, Annika Andersson, Joel Adolphson, Babben Larsson, Maja Rung och Andreas Rothlin Svensson. Foto: Jarowskij/SVT

Tidsresor i december? Ja, ”Mirakel”, årets kalender i SVT, är precis det juläventyr som behövs. 

Ett ständigt underhållande tankeexperiment: om det var möjligt att flytta sig 30, 50, 70 eller 90 år bakåt i tiden, vad skulle man manipulera och vad skulle sedan förändras? 

Med årets julkalendern i SVT är det värt att ställa sig frågan, då varje berättelse om tidsresor öppnar dörren till paradoxernas underhållande värld. 

Hur hantera risken att att möta sig själv? 

Vad händer om ett misstag gör att ens föräldrar aldrig träffas och blir kära?

I ”Mirakel”, årets julkalender i SVT, har upphovsmannen och manusförfattaren Peter Arrhenius löst flera av de logiska knutar som tidsresor i populärkulturen ofta innebär när han låter huvudpersonerna Mira och Rakel byta plats med varandra. 

Förutsättningarna: Rakel och Mira bor i samma hus. 1920 är det en fin herrgård, 2020 ett HVB-hem. I nutid lyckas ingenjörerna Anna-Carin och Vilgot skapa ett konstgjort svart hål. Härifrån hämtar historien sin spänst och spänning, samtidigt som Anna-Carin snyggt kopplas till huset och dess historia.

Annika Andersson och Johan Glans spelar ingenjörsrollerna med exakt rätt piff. Gulliga och varma, liksom lagom besatta av hitta rätt både som människor och yrkespersoner. 1920 är det Maja Rung som stjäl scenerna, som mor till Rakel. Komik och ett antal för sammanhanget hjärtskärande scener väntar. 

Sarah Rhodin som Mira i ”Mirakel”, julkalendern 2020 i SVT. Foto: Jarowskij/SVT
Annika Andersson och Johan Glans i ”Mirakel”, julkalendern 2020 i SVT. Foto: SVT

Huvudrollsinnehavarna Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff lyfter stora delar av julkalenderns handling och framåtrörelse. Premissen gör att de måste spela två roller – Mira som Mira, Mira som Rakel, Rakel som Rakel och Rakel som Mira – och vid varje tillfälle är det tydligt vem som är var och när utan att det blir för komplicerat. Imponerande, så klart, och särskilt så när duon byter plats och det som har skett hundra år framåt eller bakåt i tiden ska tas in och accepteras. 

Bland favoritscenerna finns de som ställer 1920 och 2020 mot varandra. Mest effektivt för att lyfta julkalenderns ”var det bättre förr”-tematik blir det när tjejernas skolgång jämförs. Det är även lätt att gissa skillnaderna i språk och uppförande kan sparka igång en och annan diskussion kring tittarnas frukostbord. Ja, ”Mirakel” är folkbildande på sitt eget sätt.  

Som sig bör handlar julkalendern också om handling och konsekvens. Synd därför att det tar alltför lång tid innan följderna av det svarta hålet och Miras och Rakels tidsresande skapar hårt slående vågor. Detta ska vägas upp av att julkalendern galopperar mot slutet med andan i halsen. När pulsen lagts sig väntar ett fint och smart farväl lika värmande som någonsin Sten Ljunggrens berättarröst. 

”Mirakel” är en berättelse där flera av rollfigurerna börjar med ett perspektiv på livet och dess förutsättningar. De tillåts sedan, som om det vore magi, att upptäcka andra. 

Fint så. 

Och efter ”Panik i Tomteverkstan” precis det juläventyr som behövdes. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

# ”Mirakel” har premiär 1 december i SVT, SVT Barn och på SVT Play. Peter Arrhenius är upphovsman och har skrivit manus med Sara Young och Fredrik Agetoft. Calle Åstrand regisserar. På rollistan finns bland andra Sarah Rhodin, Bibi Lenhoff, Johan Glans, Annika Andersson, Joel Adolphson, Babben Larsson, Maja Rung, Andreas Rothlin Svensson, Emanuel Kielin, Dragomir Mrsic, Emil Brulin, Ossian Nordh och Therése Lindgren. ”Mirakel” produceras av Jarowskij med Lotta Westberg som producent.