SPOILER ALERT

Viaplay beställer Zebrarummet med Opheim, Skarsgård – bygger på idé av Schyffert, Skördeman

”Zebrarummet” är en ny originalserie på Viaplay med bland andra Aliette Opheim, Henrik Schyffert, Valter Skarsgård, Alva Bratt, Amanda Lindh och Edvin Endre på rollistan. Foto: NENT Group

NENT Group har beställt en ny serie med titeln ”Zebrarummet” som ska sändas på Viaplay. På rollistan finns bland andra Aliette Opheim, Henrik Schyffert, Valter Skarsgård, Alva Bratt, Amanda Lindh och Edvin Endre. Serien bygger på en originalidé av Schyffert och Gustaf Skördeman. 

”Zebrarummet” beskrivs som ett spänningsdrama om en internatskola för de priviligierade, men ska också vara ”en berättelse om olika förutsättningar i livet, om kulturkrockar och maktspel, om ungas drömmar och om hur strukturer i samhället reproduceras mellan generationerna.”

Nu bekräftar NENT Group att man har beställt serien, som bygger på en originalidé av Henrik Schyffert och Gustaf Skördeman. Schyffert gör också en av rollerna i serien. Bland övriga skådespelarnamn finns Aliette Opheim, Valter Skarsgård, Alva Bratt, Maxwell Vaz, Edvin Endre, Tiam Miladi, Wilma Lidén, Amanda Lindh, Adja Krook och Aviva Wrede.

”Jag började tänka på det här med klasskillnaderna i Sverige från min tid på kommunala skolan i Märsta, där vi hade gemensamma friluftsdagar och discon med internatskolan Sigtuna Humanistiska. Det slog mig att den där lilla världen hade varit en bra spelplan för att visa upp ett Sverige i miniatyr”, säger Henrik Schyffert i en kommentar och fortsätter: 

”För oss från kommunala skolan var det som att kliva in i Olympen när vi åkte till Sigtuna för att gå på disco. Det är lätt att förföras av makt, sex och pengar. På Lundsberg hände ju den här strykjärnshistorien, som stängde ner skolan, men sen bara öppnade den upp igen efter några månader, och man undrade ju varför, där någonstans började vårt intresse.”

Henrik Schyffert på en bild från ”Zebrarummet”, en ny serie på Viaplay som bygger på en idé av Gustaf Skördeman och Schyffert. Foto: Viaplay

När det gäller handlingen i ”Zebrarummet” skriver NENT Group: ”En ung elev från den anrika internatskolan Tuna Kvarn hittas död, ett mysterium som omgärdas av kompakt tystnad från skolans priviligierade ungdomar. En bit ifrån Tuna Kvarn ligger den kommunala Holmeredskolan, som snabbt blir utpekad som källan till tragedin. Nu riktas omvärldens blickar mot skolorna, och när en mobilfilm från Tuna Kvarns förnedrande initieringsriter läcker ut i sociala medier sätts oanade mekanismer i rörelse.”

Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på NENT Group: 

”Vi strävar alltid efter att skildra samhället från olika perspektiv, och vi är stolta över att Henrik Schyffert gav oss förtroendet att förvalta hans historia. Det här är en fantastiskt spännande berättelse med ambitionen att ta sig innanför väggarna till en av västvärldens mest mytomspunna världar, elitens internatskolor. Men det är också en berättelse om de stora avstånden i vårt samhälle, och drömmar om framgång till varje pris.”

”Zebrarummet” regisserat av Andrea Östlund, Erik Eger och David Berron. Michaela Hamilton har skrivit sex av åtta avsnitt, och övriga av manusförfattarna Erik Eger samt Gustaf Skördeman, Anna Platt och Fredrik Agetoft.

Serien produceras av Jarowskij och Brommamamma i en samproduktion med Film i Väst. Banijay Rights har hand om den internationella distributionen. 

”Zebrarummet” har ännu inget premiärdatum på Viaplay, mer än ”längre fram”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier