SPOILER ALERT

Se upp för Jönssonligan till C More i stället för bio – premiär 25 december

”Se upp för Jönssonligan” med Henrik Dorsin, hedda Stiernstedt, Anders Johansson och David Sundin har premiär 25 december på C More i stället för att visas på svenska biografer. Foto: Eric Josjö/C More

TV4 Media bekräftar nu att ”Se upp för Jönssonligan” har premiär på C More 25 december i stället för att visas på svenska biografer – något som fått regissören Tomas Alfredson att skriva att han ”skäms som en hund”. ”Vi är jätteglada att kunna erbjuda alla våra användare denna otroligt fina julklapp”, säger Åsa Sjöberg, innehållsdirektör på TV4 och C More. 

Det var tidigare i veckan som Tomas Alfredson publicerade ett öppet brev på sin hemsida där han skriver att ”Se upp för Jönssonligan” sålts till en streamingtjänst. Detta efter att filmens biopremiär flyttats fram ännu en gång som en följd av coronapandemin.

I det öppna brevet skriver Tomas Alfredson bland annat att ”Se upp för Jönssonligan” ”fått miljoner i från Svenska filminstitutet”, pengar som han beskriver som ”svenska folkets”. 

”Jag har fått det stora förtroendet att använda dessa pengar och nu skäms jag som en hund över att behöva göra er besvikna: ’Se upp för Jönssonligan’ skall ha premiär på en streamingsajt med start från juldagen”.

Tomas Alfredson fortsätter: 

”Jag tycker att det är taskigt och orättvist för alla er som siktat in er på att få se den här filmen. Det måste finnas andra vägar att göra den här filmen tillgänglig för ALLA. Kreativa, offensiva, oväntade, kraftfulla lösningar. Inte stänga in filmen bakom en betalvägg.”

Nu bekräftar TV4 Media i ett pressmeddelande att ”Se upp för Jönssonligan” har premiär på juldagen på C More. 

Åsa Sjöberg, innehållsdirektör på TV4 och C More, säger i en kommentar: 

”Vi är jätteglada att kunna erbjuda alla våra användare denna otroligt fina julklapp. Att ge familjer över hela Sverige möjlighet att i mellandagarna uppleva julens storfilm från sina vardagsrum är helt unikt och känns i dessa tider fint och bra.”

Tomas Alfredson regisserar ”Se upp för Jönssonligan”, i vilken Henrik Dorsin gör huvudrollen som Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson. På rollistan finns även Hedda Stiernstedt, Anders Johansson och David Sundin som Doris, Ragnar Vanheden respektive Harry. 

Alfredson, Dorsin och Rikard Ulvshammar har skrivit manus, medan Anna Carlsten, Pontus Edgren, Joshua Mehr, Fatima Varhos är filmens producenter.

Om handlingen: ”Efter en misslyckad kupp hamnar Charles Ingvar ’Sickan’ Jönsson i fängelse. När han släpps ut har kumpanerna i Jönssonligan blivit hederliga och Sickan får fortsätta på egen hand. Brottförmedlaren Anita ger honom ett simpelt inbrott som uppdrag, men det hela visar sig vara mycket vara större än Sickan tror. Nu behöver han sina gamla medbrottslingar för att genomföra den svåraste kuppen i ligans historia.”

”Se upp för Jönssonligan” produceras av FLX i samproduktion med Another Park Film, Tonefilm, Dorsin Enterprises, SF Studios och TV4, i samarbete med C More, Studiocanal och Chimney och med stöd från Svenska filminstitutet, Nordisk Film & TV fond och Norrköpings filmfond. 

”Se upp för Jönssonligan” har premiär 25 december på C More. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om C Mores serier