Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så dålig är Dolly Parton’s christmas on the square på Netflix

Christine Baranski och Dolly Parton på ett moln I Netflix ”Dolly Parton’s christmas on the square”. Foto: Netflix

Smetig, smörig, slarvig och snöplig. ”Dolly Parton’s christmas on the square” är en plastig julmusikal på Netflix. 

I inledningen av ”Dolly Parton’s christmas on the square” finns en sekvens där replikerna och två olika låtar snabbt rör sig från fertilitetsbehandlingar till vräkning och katastrof. 

Naturligtvis blir man nyfiken.  

Det för sammanhanget brutala skiftet mellan känslolägen – hos skådespelarna registreras det inte alls så, men för tittaren känns det överraskande – kommer inte att toppas under de dryga 90 minuter som följer.

I stället: en musikal där Dolly Parton är en ängel och flyger som en sådan tack vare dåliga specialeffekter i en berättelse som hämtar lika mycket inspiration från Charles Dickens ”En julsaga” som Frank Capras ”Livet är underbart”. 

Resultatet är smetigt, smörigt, slarvigt och snöpligt. 

Christine Baranski spelar Regina Fuller. Hon är filmens Ebenezer Scrooge och helt ointressant. Konstigt vore annat, då Baranski inte har något att jobba med, förutom det absurda i att hennes rollfigur fått ärva en småstad som hon vill sälja. Fy och ve säger invånarna som alla är kristna och uppfyllda av en synnerligen amerikansk julstämning samtidigt som stadens pastor ringer i protestklockan. 

Japp, ”Dolly Parton’s christmas on the square” är en tunn och otillfredsställande film som innehåller få försök att nyansera handlingen.

Jeanine Mason spelar Regina Fullers assistent Felicity. Hon är den som blickarna dras till, då endast hon har energi och inlevelse nog att parera filmens mest sentimentala böjelser. 

Tafflig scenografi samsas med musikalnummer i vilka jag emellanåt tycker mig uppfatta en och annan oengagerad statist i bakgrund. Kring detta är det svårt att vara säker, för ”Dolly Parton’s christmas on the square” inte är en film man gärna spolar tillbaka i. 

Det går även att räkna till 14 originallåtar av Dolly Parton. När inte ens hennes musik är värmande nog kan självklart inget annat rädda filmen.

Efter ett tag inser man att elden blivit till aska och ersatts av plast. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”Dolly Parton’s christmas on the square” har premiär 22 november på Netflix. Maria S. Schlatter har skrivit filmens manus, medan Debbie Allen regisserar. På rollistan finns bland andra Dolly Parton, Christine Baranski, Treat Williams, Jenifer Lewis, Josh Segarra, Jeanine Mason och Mary Lane Haskell.