Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Ida Engvoll efter Kärlek & Anarki på Netflix: Viss typ av kemi är på ett magiskt plan

Ida Engvoll och Björn Mosten spelar huvudrollerna i ”Kärlek & Anarki”, en svensk Netflix-serie av Lisa Langseth som produceras av FLX. ”Vissa rollfigurer har jag med mig väldigt länge i systemet på något sätt. Sofie är en sådan”, säger Ida Engvoll. Foto: Ulrika Malm/FLX

En personkemi som går genom rutan – sedan Netflix svenska originalserie ”Kärlek & Anarki” hade premiär har Ida Engvoll och debutanten Björn Mosten varit namn på mångas läppar. Hur det blev så? ”Jag tror att viss typ av kemi är på ett magiskt plan. Vissa saker kan man inte öva sig fram till. Antingen finns det där, eller inte”, säger Ida Engvoll. 

Hon ville känna sig varm i kläderna, så Ida Engvoll, 35, bestämde sig för att öva. Det hon upptäckte: att gå baklänges är svårt, särskilt om det ska göras med självförtroende.

I Netflix svenska originalserie ”Kärlek & Anarki” har det där stor betydelse. För första gången får seriens sällsamma lek rumsliga och fysiska konsekvenser.

– Att gå baklänges, det är en otrolig enkel verklighetsförskjutning. Efter ett tag vänjer man sig, säger Ida Engvoll. 

I ”Kärlek & Anarki” spelar hon, en gift tvåbarnsmamma som arbetar som konsult och tänker karriär mest hela tiden. Sofie har en hög social position, får ansvar för hur mycket pengar som helst och, som Engvoll säger, ett ”sådant där stelt leende, men hon saknar tillgång till hela sitt inre liv”. 

– Hur blir det så? Jag har undrat det i flera år. Att skala av och försöka hitta svaret på vad som är kärnan i en sådan person, det gjorde att jag blev tänd på den här utmaningen.

Självklart finns en katalysator i serien. Sofie ska modernisera ett anrikt bokförlag. Träffar den yngre it-teknikern Max, som spelas av Björn Mosten. Från en lek, bestående av olika utmaningar som står vid sidan av olika sociala normer, växer vänskap och kärlek. 

Eller, om man så vill: det som börjar med ett läppstift, får enorma konsekvenser. 

– Sofie har rationaliserat bort en del av sitt liv. Hon plockar väldigt många poäng i samtidens Stockholm. Social status, hemmet, mannen, hon har pengar och ett bra jobb, som hon är skicklig på, men något i henne håller borta livet, säger Ida Engvoll och fortsätter: 

– Max får vara en del av det inre liv som Sofie försöker förtrycka. Hon är helt plötsligt inte ensam i sin inre värld, utan har ett vittne och en bundsförvant. De här utmaningarna sätter igång en rörelse i henne och hon har en vulkan i sig, en kreativ vilde som hon varit rädd för. 

Ida Engvoll som Sofie i Netflix svenska originalserie ”Kärlek & Anarki”. Foto: Ulrik Malm/Netflix

Som Sofie och Max har du och Björn Mosten obestridlig kemi. Det här är hans första stora roll. Hur gjorde ni för att hitta den där gnistan? 

– Vi var väldigt noggranna hela tiden. Jag tillbringade mycket tid med Lisa och pratade igenom varje sekvens och varje val, säger Ida Engvoll och fortsätter: 

– Jag tror att viss typ av kemi är på ett magiskt plan. Vissa saker kan man inte öva sig fram till. Antingen finns det där, eller inte. Om man bara låter livet hända, så finns det här. Det här är en sådan sak som inte går att definiera, det är något som finns i luften som inte har ord.

När man som tittare sett klart ”Kärlek & Anarki”, vad hoppas du att man ska ta med sig? 

– Jag tycker att serien är rockig och slänger ihop väldigt många stora frågor och olika perspektiv och berättar det snabbt. Jag tror att det gör att tittarna kommer ta med sig olika saker. Mina grannar i Järvsö ser en sak, medan de som befinner sig i Kulturvärlden tar med sig något annat. 

– Det jag hoppas att man tar sig med är frågor om samtiden. Hur är det rimligt att leva och kan vi leva i det här systemet som vi har skapat som nästan känns omänskligt och i vilket människor blir sjuka. Vad är det vi missar, kan man fråga sig. 

Verkligen. 

– När det regnar ute lägger sig min hund och getterna och sover hela dagen. Jag tror att vi är många människor som känner likadant. Vi säger hela tiden nej till våra inre liv och inre strömningar för att få ihop vårt samhälle. Serien ställer de här frågorna. Även om den nödvändigtvis inte svarar på dem, så slåss den i alla fall mot dem.  

Hur ser du på en fortsättning? ”Kärlek & Anarki” är ju en serie som man känner sig nöjd med efter att man har sett dem, samtidigt som man är nyfiken på vad som händer sedan. 

– Vissa rollfigurer har jag med mig väldigt länge i systemet på något sätt. Sofie är en sådan. Hon är så lätt att gilla. När serien slutar lämnar man henne i ett upphopp, så det finns absolut vägar att gå. Man ska inte göra en fortsättning bara för att göra en fortsättning, men jag tror att det finns många historier, fast jag vet inte. Det låter jag andra svara på.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

Ida Engvoll och Björn Mosten på en bild från ”Kärlek & Anarki”, en svensk originalserie av Lisa Langseth på Netflix. Foto: Ulrika Malm/Netflix

”KÄRLEK & ANARKI” PÅ NETFLIX

# Svensk originalserie på Netflix av Lisa Langseth, som regisserat avsnitten och även skrivit manus med Alex Haridi. I huvudrollerna syns Ida Engvoll och Björn Mosten. På rollistan finns Björn Kjellman, Gizem Erdogan och Reine Brynolfsson samt Johannes Bah Kuhnke, Lars Väringer, Elsa Ageman Reiland, Benjamin Shaps, Malin Levanon, Fredrik Hammar, Ejke Blomberg, Carla Sehn och Ruben Lopez. 

# Om handlingen, som kretsar kring Ida Engvolls rollfigur Sofie, en karriärsdriven konsult och gift tvåbarnsmamma. ”När Sofie får i uppdrag att modernisera ett gammalt anrikt bokförlag träffar hon den yngre it-teknikern Max (Björn Mosten), och en oväntad lek tar vid. I smyg börjar Sofie och Max utmana varandra att göra saker som ifrågasätter de sociala normerna. Det börjar oskyldigt, men i takt med att leken blir allt mer vågad, får den också oanade konsekvenser.”

# ”Kärlek & Anarki” produceras av FLX med Fatima Varhos och Frida Asp som producenter. Exekutiva producenter är Pontus Edgren och Martina Håkansson.