SPOILER ALERT

Nya bilder från Vår tid är nu – 1951 i SVT – så blir seriens julspecial

”Vår tid är nu – 1951” har premiär 25 december i SVT. På bilden: Hedda Stiernstedt och Suzanne Reuter som Nina och Helga Löwander. Ulf Kvensler har skrivit manus till de fyra avsnitten, som Måns Herngren regisserar.Foto: Niklas Maupoix/SVT

Desserten efter en sjurätters praktmeny. Så beskriver manusförfattaren Ulf Kvensler ”Vår tid är nu – 1951”, den specialsäsong som sänds i SVT under julen. I centrum: Kärleken mellan Nina Löwander och Calle Svensson, men också Suzanne Reuters rollfigur Helga Löwander. Här är flera nya bilder från de fyra avsnitten. 

Hon kallar det för ”olyckan”, men innerst inne är Helga Löwander förstås medveten om vad hennes dotter försökt att göra.

I jul är ”Vår tid är nu” tillbaka för sista gången i en specialomgång på fyra avsnitt som utspelar sig mellan seriens första och andra säsong. När Adam Nordéns välbekanta titelmelodi ljuder har det gått ett halvår sedan Nina Löwander försökte, och nästan lyckades, ta sitt eget liv. 

Samtidigt har familjen Löwander bestämt sig för att återuppta en tradition och driva sommarrestaurang in skärgården. Det blir även ett tillfälle för Nina att vila upp sig. 

Helga vill hjälpa Nina att bli frisk, samtidigt som hon har en bestämd uppfattning om hur det bör gå till. 

– Efterhand som Nina återfår krafterna, och mer och mer blir sitt gamla jag, uppstår nya konflikter. Utan att avslöja för mycket: under specialsäsongen kommer Helga lära sig något om Nina hon borde förstått för länge sedan. Och en hel del om sig själv också, har manusförfattaren Ulf Kvensler tidigare berättat för mig om handlingen i julspecialen. 

Hedda Stiernstedt som Nina Löwander i ”Vår tid är nu – 1951”, som har premiär 25 december i SVT. Foto: Niklas Maupoix/SVT
Suzanne Reuter, Hedda Stiernstedt och Adam Lundgren som Helga, Nina och Peter Löwander. Foto: Niklas Maupoix/SVT
Charlie Gustafsson och Peter Dalle spelar Calle Svensson och Stig ”Stickan” Backe i ”Vår tid är nu”. Foto: Niklas Maupoix/SVT

”Vår tid är nu” är SVT:s mest populära dramaserie på mer än ett decennium, men snittsiffror på över två miljoner tittare per avsnitt. Ändå bestämdes att tredje säsongen skulle vara seriens sista. 

När avsnitten i tredje omgången – det är fortsatt seriens kronologiska slut – i stort var färdiginspelad sade skådespelare tack och hejdå under en fest dominerad av tårar, glädje och kamratskap. Alla var inställda på att ”Vår tid är nu” var slut.

Samtidigt snackades det om fler avsnitt. 

Manusförfattarna hade insett att tv-tittarna känt sig snuvade på hur det gick till när Nina Löwander och Calle Svensson blev ett par, eftersom de är gifta och har barn på varsitt håll när första säsongen slutar, och sedan, när säsong 2 börjar och fem år har gått i serien, är de tillsammans.  

En gnista tändes och blev till en eld. Nina och Calle och deras passion och förälskelse skulle vara i fokus. Det, i sin tur, öppnade dörren för att exempelvis Suzanne Reuter, som spelar Helga Löwander, skulle kunna vara med i ”Vår tid är nu” igen. 

Och även för henne är kärlek ett av specialsäsongens tematiska ledord.

Rasmus Troedsson, Anna Bjelkerud, Peter Dalle och Charlie Gustafsson. Foto: Peter Cederling/SVT
Charlie Gustafsson som Calle Svensson i ”Vår tid är nu – 1951” i SVT. Foto: Niklas Maupoix/SVT

Sommarrestaurangen, som drevs av familjen Löwander fram till starten på andra världskriget, har spelat en stor roll i relationen mellan Helga och Stig ”Stickan” Backe, som spelas av Peter Dalle. Återkomsten till skärgården blir ett sätt att väcka gamla minnen och känslor till liv. 

Att backa bandet och gå tillbaka i tiden gav även skådespelarna ett nytändning. Hedda Stiernstedt har exempelvis sagt att det var den formen som hon ”hade kunnat tackat ja till”. 

– Det är lite kortare, vi är på en ny plats, det är inte samma restaurang, det är väldigt mycket relationsdrama och det är skönt att slippa hela ”vem-ska-ta-över-restaurangen”-grejen. Det här blir en annan del av historien. Det är en bakåtrörelse som är en framåtrörelse

I specialsäsongen får tittarna chansen att återstå flera av sina favorit. Saknas gör Gustaf Löwander, spelad av Mattias Nordkvist. Hans frånvaro i handlingen är logisk, då Gustaf vid denna tid i serien inte hade kontakt med någon annan i familjen Löwander. 

I samband med att jag kunde berätta att specialsäsongen var beställd av SVT sade Mattias Nordkvist: 

– När vi spelade in säsong 3 var det så tydligt för mig att jag var färdig. Det är på inget sätt ett dramatisk beslut eller så att det har hänt något, men jag kände att jag var klar. Gustaf har fått sin resa och det känns fint.

Ulf Kvensler, en av seriens upphovsmän och den som skrivit de fyra avsnitten, hoppas att tv-tittare ska se ”Vår tid är nu” som ”sjurätters praktmeny” och att julspecialen är desserten. Han har också, tidigare, undrat: 

– Man kan fundera på hur tittarna kommer se serien när den sänts och bara finns online. Kommer de att se avsnitten kronologiskt, dvs stoppa in julspecialen mellan säsong 1 och säsong 2? Då blir det en väldigt lyxig amuse bouche istället.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

”VÅR TID ÄR NU” I SVT

# När ”Vår tid är nu” fick grönt ljus av SVT beställdes två säsonger på samma gång. De första 20 avsnitten spelades in under en och samma period. 

# Mot slutet av första säsongen kom beskedet att ”Vår tid är nu” även skulle få en tredje säsong. Det var runt denna tid som det bestämdes att det skulle bli seriens sista, ett beslut som senare ändrades. Säsong 3 är fortsatt seriens kronologiska slutet. 

# I maj 2019 kunde Spoiler alert berätta att SVT beställt en julspecial som utspelar sig mellan första och andra säsongen. Måns Herngren regisserar de fyra avsnitten, medan Ulf Kvensler, upphovsman till ”Vår tid är nu” tillsammans med Malin Nevander och Johan Rosenlind, är huvudmanusförfattare. Heidi Rydbeck på Jarowskij producerar. ”Vår tid är nu – 1951” har premiär 25 december i SVT. 

# På rollistan för julspecialen finns bland andra Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson och Malin Persson. Saknas gör Mattias Nordkvist som spelar Gustaf Löwander i seriens tre ordinarie säsonger.