Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Julkalendern i SVT fyller 60 – har många år kvar till pension

Julkalendern i SVT har titeln ”Mirakel”. Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff spelar huvudrollerna, medan Babben Larsson och Johan Glans finns på rollistan. Foto: Ulrika Malm/SVT

Hurra, hurra, hurra, hurra, julkalendern i SVT fyller 60. Än har den många år kvar till pension. 

Det är snart den tiden på året. Igen. 

Julkalendern. 

Den här gången: ”Mirakel”, en titel jag kunde avslöja redan i januari. I centrum finns rollfigurerna Mira och Rakel. De bor i samma rum, men 100 år ifrån varandra. 1920 är byggnaden en fin herrgård, 100 år senare har den gjorts om till ett HVB-hem. 

Anna-Carin och Vilgot är två ingenjörer som trixar och fixar och så har de skapat ett konstgjort svart hål, exakt så som man vill att de ska göra i en julkalender. På så sätt kan också 1920 och 2020 bindas samman. Mira och Rakel hittar hålet samtidigt, de slungas in och byter plats. 

Ajajaj, för att sammanfatta. Har man sett ”Tillbaka till framtiden” vet man att tidsresor kan orsaka oroväckande trubbel. Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff spelar huvudrollerna som Mira och Rakel. Bland andra Johan Glans, Annika Andersson, Joel Adolphson, Babben Larsson och Maja Rung finns på rollistan. Redan innan jag hade sett en bildruta fanns en pepp. Nu: än mer så. 

Dessutom, inbillar jag mig i alla fall: det har gått 60 år sedan SVT började sända julkalendern. Och då, hoppas man, bör julkalendern vara något extra. 

”Storm på lugna gatan” med bland andra Cecilia Forss, Johan Rheborg och Lena Philipsson var SVT:s julkalender 2018. Foto: Johan Paulin/SVT
En bild från ”Trolltider”, julkalender 1979. Den sändes även i repris 1985. Foto: Lars Wiklund/SVT

1960 var titeln ”Titteliture”. Två år senare handlade avsnitten om att tomtar tog en helikopter och samlade in barnens önskelistor. 1967 var det ”Teskedsgumman”, 1975 åkte Beppe Wolgers lastbil med dockorna Posi och Maggan och fyra år senare var det premiär för ”Trolltider”, en av de julkalendrar som av en äldre generation ofta omnämns som den bästa. ”Trolltider” var så populär att den till och med visades i repris 1985. 

Sådant sker självklart inte i dag, i ett modernt tv-landskap, där nytt, nytt, nytt är grejen. 

Sedan ”Julens hjältar” – min favorit, troligtvis av nostalgiska skäl och Jonas Karlsson – lämnade 1900-talet bakom sig har SVT:s julkalendrar varit av skiftande kvalitet. ”Tjuvarnas jul” håller fortfarande, precis som ”Selmas saga”. Stark i minnet är även ”Storm på lugna gatan”, i vilken berättelsen lever i en julbubbla lika stämningsfull vacker som omslutande påhittig. 

”Panik i tomteverkstan”, förra årets kalender, var ett bevis på att snö, tomtar och sagokänsla inte är allt när det gället en av SVT:s sista lägereldar. Ändå: Webbpubliksiffrorna från MMS visade att det i snitt var 894 000 som såg de 24 avsnitten, en ökning med 18 procent jämfört med 2018. Numera är det ”Panik i tomteverkstan” som är den mest sedda julkalendern online. 

Intresset är, förstås, fortfarande stort. 

Trots 60 år fyllda har julkalendern många, många år kvar till pension. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

Marie Agerhäll är upphovsperson, manusförfattare och regissör för ”Dips”. Hon spelar även rollfiguren Mimmi Hamilton. Foto: SVT

 HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Dips” – säsong 2 (20 november, SVT)

Det måste upprepas: ”Dips” är en serie som vill underhålla, och med säsong 2 lyckas upphovskvinnan Marie Agerhäll helt och fullt med det svåra konststycket. De sex nya avsnitten finns på SVT Play, och sänds på fredagskvällarna. Om skratt är medicin, är ”Dips” receptet man vill ha.  

”Marvel 616” (20 november, Disney+)

Självklart är det omöjligt att fånga hela den sprattlande historia som är Marvels i en dokumentärserie på åtta avsnitt. De åtta regissör som samsas om uppmärksamheten i ”Marvel 616” plockar både fina och endast halvdana russin ur kakan. Missa inte Alison Bries, Gillians Jacobs och David Gelbs avsnitt.

”Så mycket bättre” (21 november, TV4)

Tillbaka igen efter en veckas paus. Benjamin Ingrosso lämnar Gotland och Newkid gör entré. Förhoppningsvis innebär det att fler får upp ögonen för en röst för få är medvetna om ens existerar. 

”Skavlan” (20 november, SVT)

Säga vad man vill om ”Skavlan”, men boka gäster, det är något som tv-programmet klarar galant. Den här gången: ”The Daily Show”-programledaren Trevor Noah, Lindsey Vonn, Kylie Minogue och Dave Grohl från Foo Fighters. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Lady och Lufsen” (20 november, Disney+)

En live-action-version av den klassiska filmen. Harmlös och egentligen helt meningslös, särskilt med tanke på att originalet finns på samma tjänst. En sak: hundarna är söta. 

”Sommaren med släkten” – säsong 5 (22 november, Dplay)

Tillskott i familjen, och rollfigurerna Gunnar och Ingrid sitter i karantän i stan. En lugn sommar, kanske man tror. Icke så, eftersom livet är så på skärgårdsidyllen Räknäs.

”Friheten” – säsong 2  (22 november, Viaplay)

Lars Ranthe och Lene Marie Christensen fortsätter spela huvudrollerna i denna danska serie. Om kontrasterna mellan ett tråkigt familjeliv och spännande dagar som bedragare.