Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är The Princess Switch 2: Switched Again på Netflix med Vanessa Hudgens

Vanessa Hudgens som Stacy och Margaret i ”The Princess Switch 2: Switched Again”. Filmen har premiär 19 november på Netflix. Foto: Mark Mainz/Netflix

Jul, bröllop och kröning. ”The Princess Switch 2: Switched Again” är en onödig uppföljare som räddas av Vanessa Hudgens. 

För att identitetsbytes-karusellen ska kunna ta ytterligare ett varv spelar Vanessa Hudgens tre roller i ”The Princess Switch 2: Switched Again”. Naturligtvis Margaret Delacourt, hon som är hertiginna i Montenaro, och självklart Stacy De Novo, numera prinsessa i Belgravia, men även Fiona, nykomlingen som är släkt med Margaret och som försöker leva ett liv hon inte har råd med. 

Med tre personligheter i smeten borde man kunna räkna ut att Netflix-filmen även tycker att det passar med jul, bröllop och kröning i vad som är den romantiska komedins motsvarighet till tokmycket sirap på pannkakorna.

Utöver det hittas även en kidnappning vars förlopp är skrattretande och precis så lagom-lökigt som det låter. 

Ändå, och trots att jag vill stänga av filmen flera gånger, har ”The Princess Switch 2: Switched Again” den där feelgood-känslan som gör att man mäktar med det sockriga och känner: ”lite till kan väl inte skada?”. 

Vanessa Hudgens har stor del i detta. 

Första filmen räddades av hennes karisma. Samma gäller uppföljaren, som ändå lider av att nykomlingen Fiona är en irriterande rollfigur som, hör och häpna, till och med är överdriven i ett sammanhang som detta.

Frustrerande är även all information som dumpas i varannan mening, något som får som följd att dialogen aldrig hittar ett naturligt flöde. 

”The Princess Switch 2: Switched Again” är visserligen föredömligt kort med en speltid på en timme och 37 minuter, men är samtidigt en film som både vill äta kakan och ha kvar den.

Manusförfattarna Robin Bernheim och Megan Metzger har tryckt in så mycket att berättelsen inte hinner andas. Flera av scenerna hade behövt vila i en stund av glädje, romantik, komedi eller eftertanke för att vara effektiva och få den som tittaren att känna sig investerad i rollfigurernas öden. Så sker inte en enda gång, och detta trots att tempot aldrig är eller upplevs som särskilt högt. 

”The Princess Switch 2: Switched Again” är, helt enkelt, en stunds verklighetsflykt under vilken majoriteten av klichéerna i prinsess-romcom-sagor bockas av och noll motstånd är att förvänta. 

Sådana filmer behövs och bör produceras. 

En tredje ”The Princess Switch”-film ska i skrivande stund ha premiär om ett år. 

Om det verkligen är nödvändigt är en helt annan fråga. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”The Princess Switch 2: Switched Again” har premiär 19 november på Netflix. Vanessa Hudgens gör tre av filmens roller. På rollistan finns också, bland andra, Sam Palladio, Nick Sagar, Suanne Braun och Lachlan Nieboer. Filmen regisseras av Mike Rohl efter ett manus av Robin Bernheim och Megan Metzger.