Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Jakten på en mördare i SVT – premiär 15 november

”Jakten på en mördare” har premiär 15 november på SVT. Mikael Marcimain regisserar, efter manus av Helene Lindholm och Lotta Erikson. Anders Beckman spelar huvudrollen. Foto: Carolina Romare/SVT

”Jakten på en mördare” är en minutiös och autentisk tv-serie om polisens arbete efter Helénmordet. Var beredd att fastna, trots att man helst vill blunda. 

Obehaget tar sig omedelbart innanför kläderna. Fem avsnitt senare kliar även ett uppgivet vemod. I ”Jakten på en mördare” finns inga givna svar på det varför som ekar i tittarens huvud. 

Det är som det ska. 

SVT-serien har inte den funktionen, utan är en noggrann betraktelse utan pekpinnar. Detta hände och så här gick det till. Ja, verkligheten kan vara svår att förstå och mänskligheten, i sina värsta stunder, vedervärdig. Manusförfattarna Helene Lindholm och Lotta Erikson blundar inte för detta, fast gottar sig inte heller i det avskyvärda. 

Sakligt, autentiskt och baserat på Tobias Barkmans reportagebok börjar ”Jakten på en mördare” med sexualmordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989. Serien rör sig senare in i 90-talet och några år efter millennieskiftet. Med långa kameraåkningar, dova färger och ett bildutsnitt vari både nödvändiga och överraskande detaljer får plats fångar regissören Mikael Marcimain tid och plats, huvudpersonernas gnetande och verklighetens hopplöshet.

En trio poliser – Anders Beckman spelar Per-Åke Åkesson, Lotten Roos förhörsledaren Monica Olhed, Håkan Bengtsson den påhittade Erik Johansson – har ständig motvind. Omorganiseringar, byråkrati och hierarkier är krokben som byter position, men alltid hotar fälla utredningsgruppen. Vanmakten och frustrationen går stundvis att ta på. 

Likt Tobias Lindholms danska tv-serie ”Utredningen” är ”Jakten på en mördare” också en berättelse om slitvargar och osjungna hjältar. Regissören Mikael Marcimain har ett nyktert förhållningssätt till rollfigurerna i SVT-serien. Deras arbete tycks vara deras liv, och därför är det genom arbetet tittaren lär känna dem. 

Av skådespelarna är Rasmus Troedsson – ”Bellan” i ”Vår tid är nu” – seriens mest kända ansikte. Han, liksom resten av ensemblen, gör sin del för att ”Jakten på en mördare” upplevs som så verklighetstrogen. Samma gäller Cilla Rörbys kostymdesign, miljöerna och scenografin. Den minutiösa produktionsdesignen är, kort och gott, utsökt. 

Efter ”Jakten på en mördare” är inte bara ensliga, nedgångna skånska gårdar skådeplats för ens mardrömmar, man är även uppfylld av tudelade känslor: glad att personer som Per-Åke Åkesson existerar, sorgsen att tragedier som Helénmordet och övriga gräsliga brott i serien kan hända. 

Svek är ordet som återkommer i ens tankar. Polisens mot Åkesson, samhällets mot dess medborgare.

Ljuset i tunneln:  ”Jakten på en mördare” sviker inte sina tittare en enda gång. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

# ”Jakten på en mördare” har premiär 15 november på SVT. Mikael Marcimain regisserar, efter manus av Helene Lindholm och Lotta Erikson. På rollistan finns  Anders Beckman, Lotten Roos, Håkan Bengtsson, Rasmus Troedsson, Lars Schilken, Christian Fex med flera. ”Jakten på en mördare” är producerad av Yellow Bird i samproduktion med SVT och Film i Skåne. Serien baseras på boken med samma titel av Tobias Barkman.