Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Helt rätt med Hemmagympa med Sofia – därför har SVT inte råd att göra fel

Sofia Åhman leder ”Hemmagympa med Sofia”, ett omtyckt tv-program i SVT. Foto: Håkan Lyktberg/SVT

Med satsningar som ”Hemmagympa med Sofia” gör SVT rätt. Framöver kommer de inte ha råd att göra fel. 

Vilken tv-vecka. 

Premiär för nya säsonger av ”The Crown” och ”Dips”, samtidigt som Mikael Marcimains ”Jakten på en mördare” börjar sändas i SVT och Josephine Bornebuschs fina film ”Orca” har streamingpremiär på Viaplay. 

Och på Netflix, där finns ”The Queens gambit”, schackserien som är mycket mer än endast en serie om schack, och varje fredag landar nya avsnitt av mustiga ”Star wars”-western ”The Mandalorian” på Disney+ och på C More sänds ”Des” med David Tennant som seriemördare. 

Analysföretaget Mediavison rapporterade nyligen att de svenska hushållen köpt ytterligare 700 000 SVOD-abonnemang – streamingtjänster som finansieras via prenumerationer – under det senaste året. För första gången, skriver Mediavision, har hushållen nu fler än två tjänster i snitt. 

Stark tillväxt, vill säga. 

En förklaring är coronapandemin. 

Samtidigt: många vill eller kan inte betala för en streamingtjänst, än mindre två eller fler. 

Därför är det glädjande att SVT under våren, och nu igen, tagit ett slags ansvar och erbjuder de broadcast-trogna, ofta äldre, tittarna något extra, vilket är precis vad ett public service-bolag ska göra. 

Fortsätter gör, exempelvis, omtyckta ”Hemmagympa med Sofia”, som med start 20 november får ett syskonprogram i ”Slappna av med Ulrika”. Det senare ska sändas en gång i veckan och leds av Ulrika Cassel, legitimerad fysioterapeut. Som titeln antyder tipsas om avslappnande övningar. 

Mer: 1 december har en musikkalender premiär, där olika artister under 24 avsnitt framför en nyinspelad låt. Under årets sista månad, från lucia till trettonhelgen, återvänder Ritza Papaconstantinou, Jovan Radomir och Anna von Rosen som hallåor. För många innebär detta en trygghet, och även sällskap. Gensvaret på SVT:s satsningar under våren ska ha varit stort, av vissa beskrivs det till och med som överväldigande.

Fint så. 

Fast är det inte förbluffande att det krävs en pandemi för att SVT ska fånga det som en linjär kärnpublik så tydligt verkar ha önskat? Sofia Åhmans tv-gympapass är med facit i hand ett tv-program som borde ha funnits i tablån sedan flera år tillbaka, kris eller ej. 

Hur som: COVID-19 medför en förändrad tv-bransch. Först 2021 kommer effekterna av våren, sommaren och hösten märkas vad gäller dramaproduktioner, både hos de internationella streamingjätterna och inhemska aktörer. 

Klart redan nu, åtminstone för SVT, borde vara att de förändringar som gjorts till följd av coronakrisen kan vara ödesdigra att ta bort. 

Under årets tredje kvartal nådde Netflix 1,5 miljoner betalande svenska hushåll. I veckan meddelade NENT Group att man, under en femårsperiod, siktar på att fördubbla antalet betalande Viaplay-abonnenter i Norden till cirka sex miljoner. 

Pengar snackar, som man säger, och då har SVT inte råd att göra sina trognaste tittare förbannade. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

Emma Corrin och Josh O’Connor som prinsessan Diana och prins Charles i ”The Crown”. Foto: Netflix

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”The Crown” (15 november, Netflix)

Vrider ur trasan till sista droppen i säsongen som är Olivia Colmans sista som drottning Elizabeth II. Emma Corrin tar sig an rollen som Diana Spencer och tar sin rollfigur från från blyg tonåring till världskänd prinsessa med bravur. Seriens stundvis trubbiga dialog blir aldrig blir så störande som den borde tack vare skådespelarna. 

”Jakten på en mördare” (15 november, SVT)

Baseras på Tobias Barkmans reportagebok och utspelar sig under 15 år – bland utredningarna på spaningsgruppens bord finns Helénmordet, som blir seriens avstamp. Mikael Marcimain regisserar och jag hade kunnat gifta mig med nära nog varenda bildruta. 

”Orca” (13 november, Viaplay)

Josephine Bornebusch film om livet i isolering för elva personer. Med Johan Rheborg, Alba August, Gustav Lindh, Marie Göranzon, Joel Spira, Vera Vitali, Erik Johansson, Peter Andersson, Rebecka Josephson och Tova Magnusson och Bornebusch själv. Ett måste.  

”Dips” – säsong 2 (13 november, SVT Play)

Äntligen tillbaka med sex nya avsnitt. Vissa scener är roligare än allt i första säsongen. Att Marie Agerhäll fortsätter utveckla berättelsen om Mimmi, Fanny och Jens utan att enda gång tappa seriens humorspets är mäkta imponerande.  

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Noelle” (13 november, Disney+)

Anna Kendrick räddar denna godkända julfilm som är lika tam som lätt att glömma. Kendrick spelar ett av Tomens barn, och ska försöka rädda julen. Sockersöt tittning.  

”Fireball: Visitors from darker worlds” (13 november, Apple TV+)

Werner Herzog och Clive Oppenheimer har fått till en fascinerande dokumentär om meteoriter. Regissörernas nyfikenhet och berättartörst gör upplevelsen närmast poetisk. 

”I vår herres hage” (14 november, SVT Play)

Nyinspelning av den brittiska serien som SVT började sända 1979, nu med Nicholas Ralph i huvudrollen som den nyutexaminerad veterinären James Herriot i Darrowby.