Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så gick det till när Emma Peters ersatte Petra Mede i Bonusfamiljen – säsong 4 har premiär hösten 2021

På grund av hälsoskäl kopplade till Covid-19 tvingas Petra Mede hoppa av ”Bonusfamiljen” säsong 4. Hon ersätts av Emma Peters, som spelar Katja i de nya avsnitten. ”Bonusfamiljen” säsong 4 har premiär hösten 2021 i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT

# Antingen hitta en ersättare eller lägga ner. Det var alternativen som ”Bonusfamiljen” ställdes inför efter att Petra Mede, 50, insjuknat i corona för två veckor sedan.

# Nu har Emma Peters, 42, presenterats som ersättare och som den som spelar rollfiguren Katja i säsong 4.

”Jag älskar Bonusfamiljen och tycker att Katja är en underbart problematisk karaktär och hoppas att tevepubliken vänjer sig vid en något kortare version. Så är det ju i bonusfamiljer, man får bara vänja sig vid en ny styvmorsa”, säger Emma Peters bland annat. 

# Det här är SVT-seriens krokiga väg fram till inspelningen av säsong 4. 

Sent på torsdagskvällen kom beskedet: Petra Mede tvingas hoppa av ”Bonusfamiljen” på grund av hälsoskäl kopplade till Covid-19. Hennes första inspelningsdag för de nya avsnitten skulle ha varit på måndag.  

I dag presenterades Emma Peters, 42, som Medes ersättare. 

Det ofrivilliga avhoppet var ännu ett farthinder på den krokiga väg ”Bonusfamiljen” kört sedan våren och sommaren 2018. 

Då var dörren för en fortsättning helt stängd och skådespelarna införstådda med att tredje säsongen skulle bli seriens sista.

Drygt ett år senare hade huvudförfattarna Moa Herngren och Ditta Bongenhielm jobbat fram de stora linjerna för säsong 4. Någon gång mellan det att inspelningen avslutades och under tiden som avsnitten sändes hade SVT tvärvänt. 

I oktober förra året kunde Spoiler alert avslöja att SVT gett grönt ljus för ytterligare en omgång avsnitt. Inspelningen var planerad till våren 2020. 

Så blev det inte. 

Vera Vitali och Erik Johansson, som spelar Lisa och Patrik i ”Bonusfamiljen”. Foto: Ulrika Malm/SVT

Efter att coronapandemin lamslagit världen tvingades ”Bonusfamiljen” flytta inspelningen ett drygt halvår fram i tiden.

Beslutet innebar rejäla omskrivningar av manus. Vår och sommar skulle bli höst och vinter, med allt som det innebär. En linje som utgår från att två av rollfigurerna går ut högstadiet fick, som exempel, strykas helt. 

I mitten av oktober var glädjen att snart få vara igång med inspelningen stor. Vera Vitali och Erik Johansson – duon gör huvudrollerna som Lisa och Patrik – berättade för mig att de tycker berättelserna i säsong 4 är ”jättebra”. 

Erik Johansson beskriver det som att ”det händer saker som kommer få tittarna att skifta sympatier rätt kraftigt under säsongen”, medan Vera Vitali säger: 

 – Det är så härligt när det är ett nöje att få manusen. Att få göra det här för fjärde gången är som att gå tillbaka till någon man känner. 

Strax därefter kommer bakslaget. 

Emma Peters ersätter Petra Mede och spelar Katja i ”Bonusfamiljen” säsong 4. De nya avsnitten har premiär hösten 2021. Foto: Robert Eldrim/SVT

När Petra Mede berättar att hon inte kan vara med i ”Bonusfamiljen” börjar de interna diskussionerna på produktionsbolaget FLX. 

Känslan: antingen lägger vi ner eller så hittar vi en ersättare. 

Snabbt inser de ansvariga vad som måste göras, eftersom inspelningen är nära att dra igång och det inte är ett alternativ att flytta den igen. 

Dessutom: Katja, som Petra Mede har spelat sedan start, har en viktig och bärande linje i i säsongen. Att lyfta den pusselbiten innebär en dominoeffekt och gör att manusen måste skrivas om ännu en gång. 

Jakten på en ersättare kunde börja.

Den gick förvånansvärt snabbt att avsluta.

– Vi var många personer som sa samma namn i samma sekund. Emma Peters är ett självklart val, säger ”Bonusfamiljens” upphovskvinna Clara Herngren och tillägger: 

– Petra Mede har varit helt fantastisk som Katja, och vi kommer sakna henne.

Vad grundar Clara Herngren då ”det självklara valet” på? 

Jo, Emma Peters spelade Katja i det pilotavsnitt som Felix Herngren spelade in när han skulle presentera serien för olika tv-kanaler. 

Emma Peters har tidigare synts i tv-serier som ”Fartblinda”, ”Finaste familjen” och ”Sthlm Rekviem” och är en av medlemmarna i Grotesco. Hon fick frågan om hon ville spela Katja i måndags. 

– ”Förlåt”, vad sa ni?”. Jag blev nästan lite full i skratt över frågan. Jag vill understryka att det inte är ett dugg roligt att Petra har blivit sjuk, men det här är en alldeles för rolig utmaning att tacka nej till. 

Och du har ju spelat Katja en gång redan, i piloten. 

– Ja, det var min första tanke: ”Jaså, nu passar det”, säger Emma Peters.

Jag kan tänka mig att det var avgörande att du får göra din egen version av Katja också. 

– Precis. Det kändes viktigt för mig att veta att produktionen, manusförfattarna och regissörerna är intresserade av vad jag kan bidra med, så de inte blir besvikna av att jag inte är Petra, helt enkelt. 

Din första inspelningsdag är på måndag. Går det att säga något om vad som kommer vara skillnaden mellan din Katja och Petra Medes Katja? 

– Petra är mycket längre än vad jag är och det är klart att vi uttrycker oss olika, men Katja kommer ha samma drivkrafter och samma kompromisslösa sätt att uttrycka sig på. Som tittare kommer man känna igen sig.  

Anna Croneman, programchef på SVT Drama, i ett uttalande: 

”Emmas medverkan är av stor betydelse för seriens fortsättning. Det är inte lätt att ersätta en folkkär skådespelare som Petra, som dessutom har tre säsongen bakom sig. Men Emma är en erfaren skådespelare som jag är säker på kommer klara att fylla rollen galant.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

”BONUSFAMILJEN”

# Dramaserie skapad av Felix Herngren, Moa Herngren, Clara Herngren och Calle Marthin som hade premiär våren 2017 i SVT. Seriens fjärde säsong är planerad ha premiär hösten 2021. 

# Sedan start har seriens huvudensemble bestått av Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Frank Dorsin, Niklas Engdahl, Amanda Lindh, Jacob Lundqvist. Barbro ”Lill-Babs” Svensson var med i seriens två första säsonger. Den folkkära artisten gick bort i början av april 2018, dagar kvar innan inspelningen av ”Bonusfamiljens” tredje säsong skulle börja. 

# På torsdagskvällen kom beskedet att Petra Mede lämnar serien på grund av hälsoskäl kopplade till Covid-19. Mede ersätts av Emma Peters, som tar över rollen som Katja i de nya avsnitten. 

# ”Bonusfamiljen” säsong 4 börjar två år efter att tredje säsongen slutade. Livet som småbarnsföräldrar har då tärt på Lisa och Patrik. Deras yngste son Buster har Downs syndrom och deras syn på hur man ger honom de bästa förutsättningarna till ett bra liv skiljer sig åt. När det gäller rollfiguren Katja skriver SVT följande om handlingen: ”Katja och hennes mamma Louise har aldrig haft en nära relation och ingen av dem har varit intresserad av något frekvent socialiserande, båda är självständiga och vill klara sig själva. Men nu har Louise blivit äldre och behöver plötsligt Katjas hjälp, något som båda har svårt att förhålla sig till.”