Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är The Crown säsong 4 – premiär 15 november på Netflix

”The Crown” säsong 4 har svensk premiär 15 november på Netflix. På bilden: Olivia Colman och Josh O’Connor som drottning Elizabeth II och prins Charles. Foto: Des Willie/Netflix

Prins Charles och prinsessan Diana. Margaret Thatcher och Elizabeth II. Klart att ”The Crown” fortsätter att vara övertygande, påkostad och sträcktittarvänlig Netflix-tv även i säsong 4. 

”The Crown” vrider ur trasan till sista droppen i säsong 4. I tio avsnitt följs Diana Spencer, från tonåring till ung maka och olycklig prinsessa, samtidigt som serien bland annat berättar om Margaret Thatcher, Falklandskriget, äktenskapsproblem, mord, sanktioner mot Sydafrika och drottningfamiljens smutsiga hemligheter. På det: fint formulerade smädelser, utbrott och kylda temperament samt huvudpersonernas förvåning över hur verkligheten ser ut utanför grindarna. 

Genom ”The Crown” säsong 4 går en tematisk linje om Elizabeth II:s och resten av familjens krock med modernitet och krav från ett 1980-tal där monarkins symbolvärde pendlar i vikt. Det i sig är inte oväntat och ofta återkommande i serien. Däremot släpper upphovsmännen Peter Morgan sargen efter att tidigare ha hållit drottningen lagom om ryggen och porträtterat Huset Windsor som individer som huvudsakligen är stämplade av pliktens ansvar och kronans bländande påverkan. 

I säsong 4 kopplas exempelvis prins Charles nedstämdhet och osäkerhet till att han är tronarvinge, men Josh O’Connors gestaltning rymmer även en avskyvärd arrogans och förhatlig brist på självinsikt. I stunder upplevs han som ett skadeskjutet emotionellt monster. Trots det lyckas O’Connor – hans kroppsspråk och hållning är på pricken – få tittaren att känna några uns av sympati för prinsen och den kärlekskarusell han ovilligt satt sig på. 

Emma Corrin spelar prinsessan Diana i ”The Crown” säsong 4. Foto: Des Willie/Netflix
Gillian Anderson som Margaret Thatcher i ”The Crown” säsong 4, som har premiär 15 oktober. Foto: Des Willie/Netflix

Att prinsessan Dianas och prins Charles äktenskap kommer bli säsongens huvudfokus för många tittare är självklart. Som tur är har serien i nykomlingen Emma Corrin hittat en skådespelare som klarar av att föra Diana från blyg tonåring till världskänd stjärna utan att missa ett steg. Med O’Connor klarar Corrin också konststycket att lyfta scener som vevats i oändlighet i dokumentärer om prinsessans tragiska öde. 

I ”The Crown” är Diana varken ängel eller demon, utan både och. Kalkylerande och karismatisk, den som niger och står rakryggad, som låser in sig på toaletten och som trivs i rampljuset och framför fotografernas blixtar. En människa, helt enkelt, som tror på kärleken utan att förstå kronans makt och komplexitet. 

Naturligtvis är det också en fröjd att se Emma Corrin i bröllopsklänningen som inspirerats av Dianas, precis som det är att fästa ögonen på varje detalj vad gäller seriens produktionsdesign. Som vanligt är scenografi och kostym enastående rakt igenom säsongen, medan mask och smink får större betydelse än tidigare. 

Emma Corrin och Josh O’Connor som prinsessan Diana och prins Charles. Foto: Netflix

Gillian Andersons steg-för-steg-porträtt av Margaret Thatcher är närmast kuslig, fast balanserar alltid på rätt sida av en uppenbar sketchfälla. Andersons scener med Olivia Colman tillhör också säsongens bästa; att se dem verbalt sparra och genom skådespeleriet subtilt påpeka undertext är tv när tv är som bäst. 

”The Crown” har sedan start varit skådespelarnas serie. När Peter Morgan – han har skrivit nio avsnitt själv, samt ett med Jonathan Wilson – i säsong 4 trycker melodramspaken till nära max blir detta än mer uppenbart. Det är ensemblen som räddar Morgans understrykande och stundvis trubbiga dialog från att helt gå ner sig i en såpapöl. 

Säsong 4 är den sista för Tobias Menzies, Helena Bonham Carter och Erin Doherty. Nämnda trio är fortsatt strålande som prins Philip, prinsessan Margaret och prinsessan Anne. Särskilt den senare vill man ständigt se mer.  

Samma gäller Olivia Colman, som efter två säsonger som Elizabeth II lämnar över kronan till Imelda Staunton. Att någon annan ska kunna fånga drottningens småaktighet med samma tajming och komiska perfektion är svårt att tänka sig, för som så ofta är det i de små detaljerna som guldkornen hittas. 

”The Crown” säsong 4 vet och tar till vara på det bättre än många andra serier. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”The Crown” säsong 4 har premiär 15 november på Netflix. Peter Morgan är upphovsman och huvudförfattare. Säsongens tio avsnitt regisseras av Benjamin Caron, Paul Whittington, Julian Jarrold och Jessica Hobbs. På rollistan finns Olivia Colman, Gillian Anderson, Josh O’Connor, Emma Corrin, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Erin Doherty, Emerald Fennell, Marion Bailey, Tom Byrne, Angus Imrie med flera. Jag har sett hela säsong 4 för recensionen.