Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Älska mig, Kalifat, Partisan, Bornebusch, Rosenfeldt nominerade till C21 Drama Awards

Gustav Lindh och Josephine Bornebusch på en bild från ”Älska mig” säsong 2. Bornebuschs serie, precis som ”Kalifat” och ”Partisan” är nominerade till C21 Drama Awards 2020. Foto: Ragna Jorming/Viaplay

”Älska mig”, ”Kalifat”, ”Partisan”, Josephine Bornebusch och Hans Rosenfeldt. Alla finns bland de nominerade till prestigefyllda C21 Drama Awards. ”Det känns helt otroligt”, säger Josephine Bornebusch. 

Det finns anledning för svenska tv-kreatörer att jubla när de nominerade till årets C21 Internationell Drama Awards nu offentliggjorts. 

SVT:s ”Kalifat” och Viaplays ”Partisan” är nominerade i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga dramaserie, medan Hans Rosenfeldts brittiska tv-serie ”Marcella” kan vinna kategorin Bästa återkommande dramaserie. 

Dessutom: Josephine Bornebusch har chans på två priser. Dels är hennes serie ”Älska mig” nominerad i kategorin Bästa komedi/drama-serie och dels är Bornebusch själv nominerad i kategorin Best individual performance in a comedy-drama series. 

I den senare kategorin är även, bland andra, Linda Cardellini ( Netflix ”Dead to me”) samt Asa Butterfield och Ncuti Gatwa från ”Sex education” nominerade. 

I seriekategorin står ”Älska mig” mot ”Feel Good”, ”Breeders”, ”Frayed”, ”Never have I ever” och ”Upright”. 

– Det är en sån ära att vara nominerad till dessa priser. När jag kollar på de andra serierna som är med i tävlan känns det helt otroligt, säger Josephine Bornebusch.

Tidigare år har bland annat Björn Steins och Måns Mårlinds tv-serie ”Midnattssol”, FLX-producerade ”Fallet”, Johan Rencks ”Ettor och nollar”, Sofia Helin samt ”Bron” vunnit på C21 Drama Awards.

Aliette Opheim och Gizem Erdogan gör två av huvudrollerna i ”Kalifat”. Foto: Johan Paulin/SVT

”Partisan” hade premiär 16 augusti på Viaplay. Amir Chamdin och Fares Fares är upphovsmän och har skrivit manus med Hans Jörnlind, Anna Platt, Charlotte Lesche, Francesca Maraki och Dennis Magnusson. Amir Chamdin regisserar serien, som i oktober vann kategorin Best series på tv-festivalen i Cannes. 

”Kalifat” hade premiär 12 januari i SVT. I efterhand konstaterade SVT och produktionsbolaget Filmlance att serien hade ett snitt på drygt 600 000 tittare per avsnitt under seriens första månad på SVT Play, vilket är rekord för vuxendramaserier. Wilhelm Behrman är upphovsman till ”Kalifat” och har skrivit manus med Niklas Rockström. Goran Kapetanović regisserade serien. 

”Älska mig” säsong 1 hade premiär 11 oktober 2019 på Viaplay. Säsong 2 började sändas 13 september 2020 och kommer sändas på SVT under våren 2021. Josephine Bornebusch är seriens upphovskvinna, regissör och manusförfattare samt gör en av huvudrollerna. 

”Marcella” är Hans Rosenfeldts brittiska tv-serie med Anna Friel i huvudrollen. Serien har sänts i tre säsonger på ITV i Storbritannien och blivit tillgänglig på Netflix i Sverige. 

C21 Drama Awards ägde rum första gången 2014. Årets priser delas ut 2 december. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie