Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Mirakel årets julkalender i SVT: Hoppas tittarna ska filosofera över detta

”Mirakel” är julkalendern 2020 i SVT. Premiär 1 december i SVT och SVT Barn. På bilden Emil Brulin, Bibi Lenhoff, Maja Rung och Andreas Rothlin Svensson. Foto: Jarowskij/SVT

Ett tidsreseäventyr med massa julkänsla. Så beskrivs ”Mirakel”, årets julkalender i SVT med bland andra Johan Glans och Babben Larsson. ”Det ju något med tidsresor som i alla fall får mig att tänka på handlingar och konsekvenser. Jag hoppas att även julkalenderns publik ska kunna filosofera över detta och ansvaret vi alla har för framtiden”, säger upphovsmannen Peter Arrhenius. 

Som Spoiler alert kunde berätta redan i januari har årets julkalender i SVT titeln ”Mirakel”. Upphovsman och huvudförfattare är Peter Arrhenius. Han beskriver grundtanken bakom serien: vad skulle hända om Madicken hamnade i vår tid, och om en överaktiv, modern kaxig tjej hamnade bland de nästan osynliga barnen 1920?.

”Mirakel” har rollfigurerna Mira och Rakel – Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff gör rollerna – i centrum. De bor i samma rum, men 100 år ifrån varandra. 1920 är byggnaden en fin herrgård, 100 år senare har den gjorts om till ett HVB-hem. 

Ett konstgjort svart hål gör att Mira, som bor i herrgården 2020, och Rakel som bor i samma herrgård 1920, byter plats. 

– Utöver att jag hoppas att alla ska ha fått ett fantastiskt julmys-äventyr till livs, fått skratta och kanske även fälla en tår, så är det ju något med tidsresor som i alla fall får mig att tänka på handlingar och konsekvenser. Jag hoppas att även Julkalenderns publik ska kunna filosofera över detta och ansvaret vi alla har för framtiden, säger Peter Arrhenius och fortsätter: 

– Samtidigt ställer ju serien också frågan: Var det verkligen bättre förr, som många säger? Det är sådant jag hoppas ska ligga kvar i publikens tankar efteråt.

Johan Glans och Annika Andersson gör rollerna som Vilgot och Anna-Carin, ingenjörerna som skapar det för handlingen avgörandet svart hålet, medan Babben Larsson spelar Agneta, föreståndare på HVB-hemmet. 

Johanna Gårdare, programchef SVT Barn, säger i en kommentar: 

”Julkalendern har slagit nya tittarrekord gång på gång de senaste åren och det är tydligt att den inte bara är en tv-vana hos väldigt många svenskar utan har blivit en familjetradition. Jag är övertygad om att årets julkalender ”Mirakel” kommer att uppfylla förväntningarna för gemensamt julmys varje dag i december.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program


”MIRAKEL” – JULKALENDERN I SVT 2020

# ”Mirakel”, årets julkalender i SVT, har premiär 1 december i SVT och SVT barn samt på SVT Play. Peter Arrhenius är upphovsman och huvudförfattare, medan Sara Young och Fredrik Agetoft har skrivit avsnittsmanus. Regissör är Calle Åstrand. 

# Sarah Rhodin och Bibi Lenhoff spelar huvudrollerna. Bland andra Johan Glans, Annika Andersson, Joel Adolphson, Babben Larsson och Maja Rung samt Andreas Rothlin Svensson, Emanuel Kielin, Dragomir Mrsic, Emil Brulin, Ossian Nordh, Therése Lindgren, Marika Carlsson finns på rollistan. 

# Om handlingen, så som SVT beskriver den: ”Vår julsaga börjar med att ingenjörerna Anna-Carin och Vilgot lyckas skapa ett konstgjort svart hål. När det svarta hålet rymmer och kraschar rakt in på vinden i en gammal herrgård, binds åren 1920 och 2020 samman. Mira som bor i herrgården 2020 och Rakel som bor i samma herrgård 1920 råkar hitta hålet precis samtidigt och deras själar sugs in och byter plats. Mira får uppleva år 1920 och Rakel år 2020, men tidsresor sker sällan utan problem.”