Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är Beck – Undercover på C More – premiär 6 november

Peter Haber som Martin Beck och Jennie Silfverhjelm som Alexandra ”Alex” Beijer i ”Beck – Undercover”, som har premiär 6 november på C More. Det är den första av fyra nya ”Beck”-filmer. Foto: Johan Paulin/C More

”Undercover” är den första av fyra nya ”Beck”-filmer. Med schwung gör skådespelaren Martin Wallström entré och skapar förutsättningar för att fortsättningen kan bli något utöver det vanliga. 

Film nummer 39 och för de som inte har följt de senaste vändningarna i ”Beck”-universumet är det säkerligen lätt att sucka, ge upp och strunta i att se ännu en ”sådan där film där man vet precis vad som händer”. 

Då missar man något, särskilt vid jämförelse med flera av de trötta filmer som höll på att stjälpa franchisen. 

Som säkerligen bekant: när Mikael Persbrandt och produktionsbolaget Filmlance gick skilda vägar skedde en förflyttning i vad en ”Beck”-film kan och bör vara. In klev norrmannen Kristofer Hivju som Steinar Hovland, följde gjorde Jennie Silfverhjelm som Alexandra ”Alex” Beijer och även om ramen var densamma flyttades färgerna runt och fick nya skepnader att framträda. 

Allt detta påverkade naturligtvis Martin Beck, som i de senaste fyra filmerna tagit några kliv bakåt, men stigit i hierarkin och blivit rotelchef när ”Beck – Undercover” börjar. 

Precis som väntat skvallrar titeln om handlingen, samtidigt som den första av de fyra nya ”Beck”-filmerna ger bollen tillräckligt med rullning för att den ska växa och kunna träffa övriga tre filmer. Den sortens dominoeffekt och de övergripande linjer som styrt ”Beck” de senaste åren är oftast mer intressanta än en enskild films handling. I ”Undercover” tycks det mesta krocka, vilket skapar en härlig mischmasch som öppnar upp det universum som länge varit alltför trångt. 

Katalysatorn för kollisionen är en unga kille som hittas mördad. Beck-gruppen kopplas in och upptäcker trådar till ett knarknätverk. Klas Fredén, fortsatt spelad av den alltid oumbärliga Jonas Karlsson, och hans grupp har haft span på samma nätverk under lång tid. Utredning är nära ett slut. Inget får äventyras. 

Mordutredningen pågår parallellt med spaningen samtidigt som Martin Wallströms nya rollfigur Josef Eriksson tar klivet in i ”Beck”. 

Martin Wallström som Josef Eriksson i ”Beck – Undercover”. Foto: Johan Paulin/C More
Kristofer Hivju fortsätter spela Steinar Hovland i de nya ”Beck”-filmerna. Foto: Johan Paulin/C More

Wallström är framför allt känd från och suverän i tv-serien ”Mr. Robot”. I ”Undercover” gör han exakt det han ska; ett slags hårdhudat tvivel och en grundmurad övertygelse får spegla olika skiften i hans gestaltning, Snabbt sjunker Wallström in i omgivningens förutsättningar och skapar ytterligare rörelse för den centrala linje som styr huvudpersonernas emotionella berättelsebågar. 

Manusförfattaren Johan Bogaeus har även gjort plats för scener som ger djupare förståelse för de återkommande rollfigurerna. Särskilt gäller detta Steinar Hovland och ”Alex” Beijer, vars privatliv, som sig bör, påverkar valen de gör som yrkesmänniskor och vice versa. 

”Beck – Undercover” är inte den bästa i den nya vågen av ”Beck”-filmer, men peggar upp för att de tre som finns inspelade kan ta berättelsen om Martin Beck och hans kollegor i ytterligare en ny riktning. 

All förändring är inte av godo, men med Martin Wallström i ensemblen känns det som att ”Beck” är på väg att trampa upp en ny spännande stig att traska på. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Beck” på C More

# ”Beck – Undercover” har premiär 6 november på C More. Pontus Klänge regisserar efter manus av Johan Bogaeus. På rollistan finns bland andra Peter Haber, Kristofer Hivju, Jennie Silfverhjelm, Martin Wallström, Måns Nathanaelson, Anna Asp, Jonas Karlsson, Niclas Wahlgren, Rebecka Hemse och Ingvar Hirdwall.

”BECK” 2020-2021

# TV4 har beställt fyra nya ”Beck”-filmer, nummer 39-42, i den populära filmserien. Den första av de fyra nya filmerna har titeln ”Beck – Undercover” och har premiär 6 november på C More. ”Beck – Utom rimligt tvivel” blir tillgänglig 4 december 2020 på C More.

# De skådespelare som återvänder i roller inkluderar Peter Haber (Martin Beck), Jennie Silfverhjelm (Alexander Beijer), Kristofer Hivju (Steinar Hovland), Måns Nathanaelson (Oskar Bergman), Elmira Arikan (Ayda Cetin) och Anna Asp (Jenny Bodén). Även Rebecka Hemse och Ingvar Hirdwall, som spelar Martin Becks dotter Inger samt Becks granne, medverkar i filmerna, precis som Jonas Karlsson, som fortsätter spela Klas Fredén. Ny i huvudensemblen är Martin Wallström, bland annat känd från tv-serien ”Mr. Robot”, som rollfiguren Josef. 

# Pontus Klänge och Lisa Ohlin regisserar två filmer var. Johan Bogaeus, Veronica Zacco, Fredrik Agetoft och Stefan Thunberg är filmernas manusförfattare och har skrivit varsin film. Producent är Tomas Michaelsson på Filmlance.