Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så mycket bättre har vind i seglen igen – nypremiär 24 oktober i TV4

”Så mycket bättre” har premiär 24 oktober 2020 på TV4. Bland de medverkande finns Benjamin Ingrosso, Markus Krunegård, Lisa Nilsson, Ana Diaz, Helen Sjöholm och Plura Johnson. Foto: TV4

TV4:s flaggskepp myser på. I nypremiären har ”Så mycket bättre” vind i seglen igen. 

Stelt, tråkigt och repetitivt. Det var länge resultatet när TV4 hade svårigheter att utveckla ”Så mycket bättre”. Den sprudlande energin i de första säsongerna var svår att hitta tillbaka till, samtidigt som de aktiviteter som artisterna hittade på blev mer och mer kvävande för programmets själ. 

Under tiden förändrades det tidigare stringenta berättandet till något mer avslappnad. Allt behövde inte följa en mall av hur det bör vara.  

I säsong 9 sjönk tittarsiffrorna i broadcast till ett genomsnitt som var det sämsta sedan premiäråret 2010. Samtidigt har ”Så mycket bättre” varit ett ljuspunk på TV4 Play. 

Och även om man – åtminstone jag – har tyckt att det vore på sin plats att pausa ”Så mycket bättre” för att ge programmet ny fart vid en återkomst har det så stor betydelse för TV4:s varumärke att så aldrig blivit fallet. 

Dubbelmackan med ”Idol” på fredagarna och ”Så mycket bättre” på lördagarna är självklart också tiltalande för varje tablånörd och ekonomiskt smart kanalperson.  

Därför var också det bästa som kunde ”Så mycket bättre” att tv-programmet firade 10-årsjubileum. 

Med det kunde formatet sträckas ut och favoriter från tidigare säsonger ta plats runt bordet på Grå Gåsen i Burgsvik på Gotland. För första gången på länge var ”Så mycket bättre” spännande igen. 

När en ny säsong nu ska börja – premiär i morgon, lördag 24 oktober i TV4 – är känslorna liknande. Hur kommer förra årets jubileum förvaltas? Efter att ha sett det första avsnittet är det lätt att konstatera att fingertoppskänslan finns kvar. 

Medverkar i säsongen gör Benjamin Ingrosso, Markus Krunegård, Lisa Nilsson, Ana Diaz, Helen Sjöholm, Plura Johnson, Loreen, Jakob Hellman, Newkid, Tommy Körberg, Silvana Imam och Lili & Sussie. Alla är inte på plats i det första avsnittet, fast snacket och låtarna håller flaggan högt och två av tolkningarna kommer med stor sannolikhet att bli radiofavoriter. 

Castingen är dessutom utsökt. Stora personligheter samsas med blyga, och krocken mellan dem är fascinerande tv. Till det känner artisterna en uppenbar glädje att få spela och uppträda igen. Minns att avsnitten spelades in under coronapandemin, vilket har gjort att ingen av de medverkande har kunnat stå på scen och är svältfödda på den stimulans som applåder ger. 

Om detta skvallrar hur resten av säsongen kommer se ut och te sig är omöjligt att svara på.

Ändå: ”Så mycket bättre” var länge ett flaggskepp på ett hav där vinden mojnat. Nu seglar programmet i behaglig fart igen.

Efter nypremiären är det lätt att tro att det faktiskt blir ett 20-årsjubileum i tv-rutan. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om TV4:s serier

Bruce Springsteen och E Street Band på en bild från ”Bruce Springsteen’s Letter to You”, som har svensk premiär 23 oktober på Apple TV+ och följer inspelningen av nya skivan ”Letter to you”. Foto: Apple

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Bruce Springsteen’s Letter to you” (23 oktober, Apple TV+)

Samma dag som Bruce Springsteens nya album ges ut landar även en dokumentär som har följt inspelningen av de nya låtarna. Väntar gör framträdanden av E Street Band, aldrig tidigare visat arkivmaterial och djupare inblick i låtarna. Lite klyschigt, men oftast sevärt. 

”Lego Masters Sverige” (25 oktober, TV4) 

Ett favoritformat som äntligen kommer i svensk version. Åtta tvåmannalag tävlar i att bygga de mest häpnadsväckande legokonstruktionerna. Kreativitet, press, tårar, skratt och glädje väntar. Två första avsnitten lovar gott.

”On the rocks” (23 oktober, Apple TV+)

Sofia Coppola har skrivit och regisserat en vacker och njutbar bagatell till film. Bill Murray och Rashida Jones gör huvudrollerna som Bill och Laura, far och dotter. De åker genom nattens New York för att söka svar på frågan om hennes make är otrogen. 

”Borat 2” (23 oktober, Amazon Prime Video)

Först främst: det är tvång att se en film vars titel är ”Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan”. Sedan: Sacha Baron Cohen har förmågan att skapa roliga sekvenser med sin påhittade figur Borat. Bara en sådan scen är värt mycket. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”The Queen’s Gambit” (23 oktober, Netflix)

Baseras på romanen av Walter Tevis och har Anya Taylor-Joy i huvudrollen som Beth Harmon, ett schackgeni som kämpar med missbruk och demoner från barndomen. 

”Once Upon a Snowman” (23 oktober, Disney+)

Animerad kortfilm som berättar hur Olaf  från ”Frost” får liv och söker sin plats i världen som sommarälskande snögubbe. Trent Correy och Dan Abraham regisserar. 

”Till månen och tillbaka” (23 oktober, Netflix)

Animerad film regisserad av Oscarsvinnaren Glen Keane. Om en ung flicka som bygger en rymdraket och åker till månen för att bevisa att en mångudinna existerar.