Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Första bilderna från Netflix Snabba cash med Evin Ahmad: Det vi har gjort är unikt

”Snabba cash” är en ny originalserie på Netflix med Evin Ahmad i huvudrollen. Premiär 2021. Spoiler alert har följt inspelningen av den Jesper Ganslandt-regisserade serien. Foto: Johan Bergmark/Netflix

Hjärta, kropp och själ. Evin Ahmad har lagt ner allt det där i ”Snabba cash”. Spoiler alert kan nu, exklusivt, visa de första bilderna från inspelningen av Netflix nya svenska originalserie som har premiär 2021. ”Det vi har gjort är unikt. Jag känner mig stolt över att vi har vågat göra det”, säger Evin Ahmad. 

Leya är Evin Ahmads drömroll. Hon har sagt det tidigare och kommer att säga det igen. Den här gången befinner hon sig på en camping i Stockholmsförorten Bredäng. Det är sista fredagen i september och tre dagar återstår på inspelningen av ”Snabba cash”, Netflix nya svenska originalserie. 

– Jag har lagt ner hela mitt hjärta i det här, fortsätter Evin Ahmad, 30, att säga om serien som Jens Lapidus och Oskar Söderlund är upphovsmän till. 

Omständigheterna är så klart speciella. 

Evin Ahmad och Alexander Abdallah är skådespelarna på plats när Spoiler alert gör Netflix första digitala inspelningsbesök. Sminköserna och resten av teamet har munskydd. Febertermometrar har blivit en vana, precis som inplastad mat.

Huvudregissören Jesper Ganslandt konstaterar i ett annat samtal att allt, trots coronapandemin, har fungerat bra under inspelningen. 

I Netflix ”Snabba cash” kretsar handlingen kring Evin Ahmads rollfigur Leya, Hon är en ung ensamstående mamma som försöker lyckas inom startup-scenen. Foto: Johan Bergmark/Netflix
Alexander Abdallah gör rollen som Salim, en kille som är en del av ett kriminellt gäng som är inblandade i en våldsam konflikt i Stockholms undre värld. Foto: Johan Bergmark/Netflix

Netflix ”Snabba cash” ska inte förväxlas med Jens Lapidus storsäljande roman från 2006 eller filmen där Joel Kinnaman spelar huvudrollen.

I serien har det gått tio år sedan filmtrilogin och både den entreprenörsdrivna eliten och de kriminella gängen har blivit mer skoningslösa. Pengarna ska in, oavsett vad. Evin Ahmads rollfigur, den ensamstående mamman Leya, försöker lyckas på startup-scenen och är beredd att gå väldigt långt för att nå sin dröm. 

Alexander Abdallah gör rollen som Salim, en kille som är en del av ett kriminellt gäng inblandade i en våldsam konflikt i Stockholms undre värld.

Abdallah, som senast syntes i ”Älska mig” säsong 2, säger att sömn är något som saknades under auditionprocessen. Beslutet från produktionen tog tid, han tyckte att han aldrig fick svar och sov dåligt. Nu är han nästan klar med inspelningen. Sedan väntar, omedelbart, ”Thunder in my heart”, en ny serie av Amy Deasismont. 

Redan i juni förra året bekräftade Netflix att man skulle göra en serie som utspelar sig i Jens Lapidus ”Snabba cash”-universum.

Ett år senare kom beskedet att Evin Ahmad gör huvudrollen och att Jesper Ganslandt regisserar. Han debuterade med ”Farväl Falkenberg”, som han Guldbaggenominerades för. Ganslandt har även regisserat filmer som ”Apan” och ”438 dagar” med Gustaf Skarsgård och Matias Varela.

På rollistan för ”Snabba cash” finns även Ali Alarik, Olle Sarri, Dada Fungula Bozela, Jozef Wojciechowicz, Ayan Ahmed, Khalil Ghazal, Robin Nazari och Felice Jankell.

Producent är Nicklas Wikström Nicastro, som tidigare, bland mycket annat, producerat ”En man som heter Ove”.  

Alexander Abdallah och Evin Ahmad under inspelningen av Netflix ”Snabba cash”. Foto: Johan Bergmark/Netflix

Jesper Ganslandt och manusförfattaren Oskar Söderlund säger att de har sökt ett här och nu i berättandet. Brutaliteten i samhällets utkanter har inte gått dem förbi. Också: att det är en kvinnlig huvudroll var det som gjorde att serien kändes tilltalande att jobba med från första början.

Även Tesha Crawford, som har titeln Director Netflix International Originals Northern Europe, lyfter det kvinnliga perspektivet i ”Snabba cash” när jag frågar vad som gjorde att streamingtjänsten satsade på serien. 

– Det är en kombination av faktorer faktiskt. Först, Jens Lapidus romaner var en enorm framgång i Sverige och jag gillade verkligen filmtrilogin, så idén att återvända till den världen var intressant. Sedan var ingången till berättelsen ny: flytten till ett kvinnligt perspektiv, via Evin Ahmad, samtidigt som råheten finns kvar, säger Tesha Crawford och fortsätter: 

– Sedan har vi förstås teamet bakom serien. Redan från start hade vi mycket förtroende för dem och deras vision. SF Studios producerade filmtrilogin och förstår och vet vad en serie som denna bör vara. Med Oskar och Jens ombord är det samlade kreativa teamet också otroligt starkt. Trots den stora utmaningen att spela in under covid-19-pandemin har de under de senaste månaderna gjort ett fantastiskt jobb. 

Hur ser du på seriens potential att, som ni säger, korsa gränser och nå tittare världen över? 

– Först och främst vill vi att serien ska hitta en svensk publik. Det finns ett team med talangfulla svenska kreatörer bakom serien och det är en fantastisk ensemble, säger Tesha Crawford och fortsätter: 

– Men, eftersom ”Snabba cash”-filmerna lyckades slå utomlands så finns det anledning att tro att det finns en aptit för den här serien även utanför Sveriges gränser. Ser man till ingredienserna – en tilltalande berättelse med stark dialog och en handling som rör sig snabbt – så blir det en serie som känns väldigt modern som vi tror att våra prenumeranter runt om i världen kommer njuta av.

”Jag känner mig stolt, även om jag inte har sett någonting. Det vi har gjort är unikt”, säger Evin Ahmad om ”Snabba cash”, serien som har premiär 2021 på Netflix. Här syns Evin Ahmad på en bild från inspelningen av de sex avsnitten. Foto: Johan Bergmark/Netflix

För Evin Ahmad fortsätter inspelningen på campingen. Den svarta polotröjan och kavajen som är Leyas signum har bytts ut. Via en mobiltelefon ser jag det lilla inspelningsteamet och hur Evin Ahmad snabbt går från en taxi till en husvagn. Leya är ständigt pressad och stressad, förklarar Ahmad, och allt går fort i den värld som är ”Snabb cash”. 

Två veckor senare ringer jag Evin Ahmad. Hur hon hunnit reflektera över serien efter att inspelningen avslutats? Hon, känd bland annat från filmer som ”Dröm vidare!” och ”Ring mamma” samt tv-serier som ”Störst av allt” och ”Vår tid är nu”, berättar: 

– Dagen efter bestämde sig min kropp för att ge upp och jag kollapsade typ. Det var sjukt att kroppen liksom väntade på att jag skulle bli klar med inspelningen. Men jag klarade mig från corona i alla fall.

Förra gången vi snackade berättade du att din rollfigur går väldigt snabbt, ständigt stressad och pressad, och att det påverkade dig. Har du kommit tillbaka till ditt eget tempo igen och, så att säga, börjat gå långsammare?

– Det är svårt att varva ner. Hon är så stressad, och tempot vi har spelat in i för att hinna göra alla avsnitt har så klart också påverkat.

Vad känner du nu när det har gått någon vecka sedan inspelningen?

– Jag tycker att det är lite skönt att få komma tillbaka till tönt-Evin. Bara dricka te och tända ljus och krypa upp i soffan. Det här har varit intensivt. ”Snabba cash”-världen är så snabb och hård och det är lätt att dras med om man är en kicksökande person som jag är, så det känns skönt att pausa lite även om det också känns jättetomt. Jag har verkligen älskat att vara på set.

Och när det gäller innehållet, det som ni har spelat in?

– Jag känner mig stolt, även om jag inte har sett någonting. Det vi har gjort är unikt. Jag känner mig stolt över att vi har vågat göra det.

Ordet unikt återkommer vi när pratar om ”Snabba cash”. Har den känslan av hur serien är blivit starkare nu?

– Ja, jag skulle säga starkare. Jag minns så tydligt min första inspelningsdag. Jag förbereder mig på mitt sätt, men Jesper bröt ner allt direkt. Och det var så skönt. Jag kände mig väldigt fri. Jag behövde inte göra det här på det där klassiska svenska sättet, även om jag själv är väldigt indoktrinerad i det.

– Det här projektet ligger mig väldigt varm om hjärtat. Det var länge sedan jag kände mig så här inspirerad och fri. Jag tror det har att göra med att jag fått spela en rollfigur som är komplex på ett sätt som jag tycker är komplex. ”Snabba cash” har satt ribban för det jag tycker är kul med mitt jobb och det blir svårt för framtida projekt att toppa detta. Så känner jag nu i alla fall. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier