Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Robssons på C More – premiär 16 oktober

Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou, Linus Wahlgren, Helena af Sandeberg och Victor Beer är familjen Robssons i komediserien ”Robssons” på C More. Premiär 16 oktober. Foto: C More

”Robssons” är Fredde Granbergs och Thomas Claessons familjekomedi på C More. Efter en hetsig inledning hittar serien ett behagligare tempo och förvaltar därmed sin grundidé bättre. 

Om man inte är medveten om det, är det är inte svårt att gissa att det är Fredde Granberg och Thomas Claesson – duon har tidigare gjort ”Panik i tomteverkstan”, ”Familjen Rysberg” och ”Hem till Midgård” – som står bakom C Mores nya familjeserie ”Robssons”.

Talande: I ett avsnitt går en del av handlingen ut på att Linus Wahlgrens rollfigur Robert Robsson bara kan prata med rumpan. För att förklara: ”Robssons” är vad Granberg och Claesson kallar en ”robcom”, en robotkomedi. Roberta, Robert, Robin och Rob Robssons är robotar i människoform skapade av två hemlös utomjordingar på jakt efter någonstans att bo. Jorden ska utvärderas. Robotkvartetten skickas ner i en talande bil kallad auto, landar i en villaförort och får Maja Kins och Messiah Hallbergs rollfigurer som grannar. 

Idén är smart. 

När familjen Robssons lär sig hur det är att vara människa finns möjlighet att förklara mänskliga egenheter som kan vara knepiga för målgruppen. Hur berättar man exempelvis för en sjuåring vad humor är och varför det som är roligt för dig kanske inte är det för mig? Granberg och Claesson hittar ett sätt som varken är dumt eller genialt. 

”Robssons” är en ny familjekomedi med premiär 16 oktober på C More. Foto: Daniel Stigefeldt/C More

Som vuxen bör man vara beredd på att ”Robssons” inleds hetsigt och först i samband med avsnitt 3 hittar hittar ett mer behagligt groove. Bättre blir det också när Fredrik ”Fab Freddie” Svensson lugnar sig och inte skriker fram replikerna för Auto, som den talande bilen kallas. 

Helena af Sandeberg och Linus Wahlgren spelar Robert och Roberta och ger till en början stelheten två olika sorts ansikten. Efterhand hittas en dynamik som fungerar: han är entusiastisk inför det mesta medan hon ofta går på bomber i sina försök att försöka förstå människan som varelse. 

Det största invändningen handlar om scenografin, som visserligen går hand i hand med robottanken, men som snabbt blir enformig och opersonlig. Familjen Robssons udda klädval är däremot något extra och ofta lite lustigt. Sedan är det förstås det här med burkskratt. Det tar en stund, men man – jag? – vänjer mig snabbt. 

Många av seriens skämt är lätta att förutse. Samtidigt har Granberg och Claesson en finurlig nerv när det gäller dialog i sammanhang som dessa. Ord får ny mening i och med att huvudpersonerna är robotar och inte hänger med i språkets nyanser. När det gäller den biten är Linus Wahlgren underhållande att följa i ett antal verbala matcher. 

Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou gör rollen som den överintelligenta Robin och skulle hon välja att fortsätta som skådespelare finns ingen tvekan om att hennes är ett namn för framtiden. Replikerna rinner som klaraste vatten i ett avundsvärt tempo. 

Efter de fem första avsnitten finns en förhoppning om att serien ska landa i det allmänmänskliga och samtidigt specifika; alla är olika och det är okej. 

Om ”Robssons” når dit är omöjligt att säga. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om C Mores serier

# ”Robssons” har premiär 16 oktober på C More. Fredde Granberg och Thomas Claesson har skrivit manus och regisserat de tio avsnitten. Jag har sett de fem första för denna recension. På rollistan finns Helena af Sandeberg, Linus Wahlgren, Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou, Victor Beer, Maja Kin, Messiah Hallberg och Kassel Ulving. ”Robssons” produceras av Josephine Wallner på Nordisk Film TV. Lisa Dahlberg är exekutiv producent.