Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är Clouds med Fin Argus på Disney+

Fin Argus och Sabrina Carpenter på en bild från ”Clouds”, som har svensk premiär 16 oktober på Disney+. Justin Baldoni regisserar efter ett manus av Kara Holden. Foto: Laurent Guerin/Disney

Harmlös, respektfull och stundvis lagom gripande. ”Clouds” på Disney+ är filmen för den som vill ta fram näsdukarna. 

Klart man blir fundersam när en film baseras på en bok med titeln ”Fly a little higher: How God answered a mom’s small prayer in a big way”, men det ska visa sig att ”Clouds” är en film av amerikansk snitt med hjärtat på rätt plats. 

Den är till och med överraskande bra. 

”Clouds” bygger på den verkliga historien om Zach Sobiech, som drabbades av skelettcancer när han var 14. Våren 2012 fick han veta att han hade ett år kvar att leva. I december samma år släppte Sobiech låten ”Clouds” på YouTube. Den blev snabbt en viral hit. Låten har i skrivande stund setts och laddats ner över 200 miljoner gånger. 

I filmen ”Clouds” gör Fin Argus huvudrollen som Zach. När man träffar honom för första gången är intrycket att det här en person som till skillnad från många andra i samma ålder är medveten om att han inte är oövervinnlig och därför har en avslappnad och skojfrisk attityd till livet. Sedan kommer dråpslaget: trots flera rundor av cellgifter ska han dö. 

Snabbt förändras hans självmedvetenhet, som tar steget in ett allvarligare hörn. Trots det finns humorn kvar, och även om ilska tillkommer försöker Zach gör det bästa av situationen. 

Han vill njuta, vara glad och ta tillvara på tiden han har kvar. 

Regissören Justin Baldoni använder en familjär spelbok för att berätta om Zach Sobiechs liv. Baldoni har tidigare gjort en dokumentär om Sobiech, som gick bort 2013, och har nära band till huvudpersonens närmaste. ”Clouds” är därför en harmlös och respektfull skildring om drömmar, kärlek och familj. 

Tanken var att ”Clouds” skulle ha gått på bio, men som en följd av coronapandemin sålde Warner Bros. filmen till Disney+. Rätt beslut, då ”Clouds” är en film för en streaminggeneration, även om flera av referenserna och filmens grundkänsla både är och bör vara daterad. 

Varken Karen Holdens manus eller skådespelarna – Neve Campbell spelar exempelvis Zachs mamma – kan få en extraordinär historia att kännas speciell när den presenteras på ett ordinärt och välkammat vis. Centralt för filmen blir därför musiken och ett slags försiktigt triangeldrama, som i fiktionens namn borde ha utnyttjats mer. Trots det är det tack vare den omöjliga situationen i romansen som ”Clouds” stundvis lyfter någon meter över marken och får mig att tänka på filmen som en lättare version av ”Dawson’s Creek”. 

”Clouds” lyckas undvika plastigheten i de mest klyschiga scenerna och utöver en del klumpig dialog funkar filmen för den som har två timmar över och gärna vill ta fram näsdukarna. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Disney+

# ”Clouds” har premiär 16 oktober på Disney+. Justin Baldoni regisserar efter ett manus av Kara Holden. På rollistan finns bland andra Fin Argus, Sabrina Carpenter, Madison Iseman, Neve Campbell, Tom Everett Scott och Lil Rel Howery. Filmen baseras på boken ”Fly a little higher: How God answered a mom’s small prayer in a big way” av Laura Sobiech.