Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Josephine Bornebusch och Älska mig stor vinnare på Riagalan 2020

”Älska mig” vann två priser på Riagalan 2020. På bilden: Seriens producent Sofie Palage och Josephine Bornebusch, som är upphovsperson, manusförfattare och huvudrollsinnehavare. Foto: Morgan Ekner/Riagalan

Producenterna bakom ”Störst av allt”, Lukas Moodyssons ”Gösta” och ”Så mycket bättre”. Alla vann de på Riagalan 2020, men storvinnaren blev Josephine Bornebusch och hennes  tv-serie ”Älska mig”.

Riagalan skulle ha ägt rum 12 mars på Cirkus i Stockholm. Till följd av coronapandemin flyttades galan till från våren till hösten. 

På onsdagen delades priserna ut. På plats på Cirkus fanns de nominerade. 

Josehine Bornebusch tilldelades två priser för första säsongen av Viaplays originalserie ”Älska mig”, dels i kategorin Årets programidé (scripted) och dels Årets berättare. 

Bland övriga vinnare finns ”Gösta”, Lukas Moodyssons serie som var den första svenska originalserien på HBO Nordic, ”Så mycket bättre 10 år” samt Fatima Varhos och Frida Asp, producenter för ”Störst av allt”, Netflix första svenska originalserie. 

Det är Film&TV-Producenterna som arrangerar Riagalan, som i år firar 10 årsjubileum och ”uppmärksammar och premierar Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv-produktion.”. 

Bakom nomineringarna till Riagalan står produktionsbolagen, deras anställda och andra som jobbar i branschen. De nominerade ska ha varit involverade i program som visats på tv och/eller online under 2019. Riagalans olika jurys utses sedan av Film&TV-Producenternas tv-sektion.

(Fotnot: Jag satt i juryn för två priser, Året program (scripted) och Årets programidé (scripted).)

Josephine Bornebusch och Sverrir Gudnason på en bild från ”Älska mig” säsong 1, som är en originalserie på Viaplay. Foto: Viaplay

HÄR ÄR VINNARNA PÅ RIAGALAN 2020: 

ÅRETS PROGRAM (non scripted) – ”Så mycket bättre 10 år” av Mastiff

Motivering: ”Vinnaren är ett format som överraskande nog faktiskt går att förnya, som är fullt av överraskningar och rysmoment. Och med deltagare som bjuder på sig själva mer än någonsin, där samtalen är mer personliga än någonsin och underhållningen berör djupare än någonsin – då kan det inte bli annat än Så mycket bättre.”

ÅRETS PROGRAMIDÉ (non scripted) – ”Expeditionen” av Baluba

Motivering: ”En idé som på ett papper säkert skulle ha skrynklats ihop av de flesta programutvecklarna på grund av för krångligt, för mäktigt, för farligt och för svårt att förutspå. Men trots detta lyckas produktionsbolaget kreera och planera, övertyga en tv-kanal och slutligen genomföra med häpnadsväckande resultat.”

ÅRETS PROGRAM (scripted) – ”Gösta” av Memfis

Motivering: ”Lika len och kärv som egensinnig och allmänmänsklig. Årets vinnare är en tänkvärd och varmt humanistisk serie som står ut på sina egna villkor med en underbar ensemble som helt och fullt litar på sin regissör och manusförfattare, som med sin första tv-serie ännu en gång skapat något unikt och originellt. Världen har bara en Lukas Moodysson, men fler borde sikta på att bli lite mer som Gösta.”

ÅRETS PROGRAMIDÉ (scripted) – ”Älska mig” av Warner Bros ITVP Sverige

Motivering: ”För tonen och tilltalet, för den med fingertoppskänsla valda huvudensemblen och balansen mellan det romantiska och mänskligt drabbande. Den här produktionen och dess upphovsperson, manusförfattare, regissör och huvudrollsinnehavare fick, efter att ha kämpat i flera år, äntligen se sin idé förverkligad – och med distinkt röst gjordes det lätt att älska ”Älska mig”.”

ÅRETS MUSIK I PROGRAM/PROGRAMIDÉ (SCRIPTED) – ”Allt jag inte minns” av Lisa Montan (kompositör), Black Spark & Kärnfilm (Produktionsbolag)

Motivering: ”I detta drama lyckas musiken förstärka och lyfta känslan mellan minnets bedrägliga begär och den verkligt nakna sanningen till en självklar och unik helhet. Med den klassiska musikens ljudrum och en samtida puls känns musiken kreativ och nyskapande med en ton som känslomässigt inte släpper taget.”

Hanna Ahrdén på en bild från ”Störst av allt”, Netflix första svenska originalserie som baserades på romanen av Malin Persson Giolito. Foto: Johan Paulin/Netflix

ÅRETS LJUDUPPLEVELSE 2020 – Fredrik Martinsson för Avicii Tribute Concert

Motivering: ”Det var svårt, det var stort, de var många. Denne skicklige ljudtekniker levererade en magisk ljudupplevelse, mitt bland världsartister, stor orkester och i direktsänd teve.”

ÅRETS BERÄTTARE 2020 – Josephine Bornebusch för ”Älska mig”

Motivering: ”Årets berättare har för sin tonträff och distinkta kreativa röst hyllats av kritikerna. Hen har även älskats av publiken och satt tittarrekord. Åskådarna har tillsammans med karaktärerna fått skratta, gråta, generas och tråna. Igenkänning i denna något förhöjda värld är total och tajmingen är ständigt mitt i prick. Med ett helhetsansvar för berättelsen och en bred hantverkskunskap lyser denna stjärna just nu väldigt starkt på tv-himmeln.”

ÅRETS VISUELLA UTTRYCK 2020 – David Nilsson för ”Eldens mat”

Motivering: ”Årets Visuella uttryck går till en person som har en talang utöver det vanliga. Han ser det som ingen annan ser, han gör det som ingen annan gör. Med ett sinne för detaljer och kvalitet är han en av landets mest eftertraktade och omtyckta fotografer.”

ÅRETS CASTARE 2020 – Caroline Sörensen för ”Talang”

Motivering: ”Det är inte bara en karaktär som ska tas fram. Det är känslor, uttryck, nivåer och ingredienser som ska finnas representerade. Denne castare bidrar kopiöst till programmets oemotståndliga underhållning.”

ÅRETS PROFIL 2020 – Anders Hansen för ”Din hjärna”

Motivering: ”Trovärdigt, öppet, personligt och engagerande. Med en smittande inspiration och motivation behandlas ämnen med en enorm kommunikativ kraft som påverkat publiken att förändra sin livsstil. Ett underhållande sätt att sprida kunskap, experiment och forskning.”

ÅRETS KUND 2020 – Fredrik Ljungberg, Viaplay

Motivering: ”En person med ett brinnande intresse för starka historier. Som med stor energi och lust bidragit till en ökad volym av svenska och nordiska produktioner. Hen har med sitt personliga engagemang medverkat till nya samarbeten över kanalgränser och på så sätt öppnat upp för nya affärsmöjligheter och flyttat fram positionerna för skandinaviskt drama.”

ÅRETS ORGANISATÖR 2020 – Angelica Jonsson 

Motivering: ”Att organisera en tv-inspelning är en utmaning i sig. Att dessutom göra det med stadig hand och ett aldrig sinande gott humör, på okänd mark, med personer som själva har olika utmaningar att hantera – det är inget annat än en bragd.”

ÅRETS PRODUCENT 2020 – Fatima Varhos & Frida Asp för ”Störst av allt”

Motivering: ”På ett fantastiskt sätt har årets vinnare producerat en succé. Genom hela processen, från att rekrytera nyckelpersoner och cast till att sy ihop hela säcken, har det gedigna arbetet visat vägen för den enorma kreativitet och verkshöjd som finns i Sverige.”

ÅRETS PRESTATION 2020 – Teamet som korsade Atlanten, ”Över Atlanten”

Motivering: ”Med passion, drivkraft och vilja av stål hölls humöret uppe på alla tider av dygnet. Utöver vanliga arbetsuppgifter var känsliga kändisar, hårt väder och inte minst sagt speciella arbetsförhållanden några av de saker som denna fyrklöver lyckades hantera. De såg dessutom till att segla hem ett succéprogram.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie