Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Partisan vinner prestigepris på tv-festivalen CannesSeries

”Partisan” vann kategorin Best series på CannesSeries 2020. Här syns upphovsmannen och huvudrollsinnehavaren Fares Fares på en bild från Viaplay-serien. Foto: Annika Aschberg/Warner Bros./NENT Group

Viaplays ”Partisan” vann prestigepriset på tv-festivalen i Cannes. Efter vinsten säger regissören Amir Chamdin: ”Det känns häftigt och helt crazy faktiskt, framför allt eftersom det här är något som vi har skapat utifrån vad vi själva vill se.”

CannesSeries skulle ha arrangerats för tredje året i rad i slutet av mars. Tidigare har tv-festivalen varit ett slags fortsättning på Cannes filmfestival och ägt rum i samband med MIPTV-mässan. 

Tre svenska serier – TV4:s ”Top dog” samt Viaplays ”Partisan” och ”Cryptid” – skulle då ha haft sina publika världspremiärer i Cannes. På grund av coronapandemin flyttades festivalen till mitten av oktober. 

På onsdagskvällen delades priserna ut. 

”Top dog” och ”Partisan” tävlade i kategorin Longform Series, där även norska ”Atlantic crossing med Sofia Helin i huvudrollen fanns med. ”Cryptid” tävlade i kategorin Short form.

Kompositören Jon Ekstrand vann kategorin Best music för musiken i ”Top dog”, medan ”Partisan” tog hem prestigepriset Best series. 

Amir Chamdin, Sofia Karemyr, Anna Björk och Johanna Wennerberg, producent för ”Partisan”, var på plats i Cannes för tv-festivalen. 

Det har gått någon timme sedan Amir Chamdin tog emot statyetten – tillsammans med Fares Fares är Chamdin seriens upphovsman och har regisserat de fem avsnitten – när han ringer Spoiler alert. 

– Det var helt otippat för min del. Jag såg det som en vinst att bara få komma ner hit och representera med vår serie. Efter att vi haft någon visning och vi pratat med lite folk så verkar serien har rört om lite, men att det skulle bli så här, det var jag inte beredd på, säger Amir Chamdin och fortsätter:  

– Det känns häftigt och helt crazy faktiskt, framför allt eftersom det här är något som vi har skapat utifrån vad vi själva vill se. Vi har använt hjärta och mage och inte tänkt på vad som fungerar och inte fungerar. 

Vad känner du då i magen, glädjebubbel kanske? Du är ju en person som ofta bubblar av entusiasm och nyfikenhet, men hur är du i sammanhang som dessa?

– Jag ser mig själv som filmarbetare, och det har jag gjort i 20 år. Att bli nominerad och upphöjd, det är en jätterolig del av yrket, men något som är få förunnat. Jag känner att jag jobbar med film oavsett det här. På måndag är jag tillbaka på jobbet och gör film igen, säger Amir Chamdin och fortsätter. 

– Att bli uppmärksammad och hyllad, det kan man bara drömma om och tänka att det kan hända någon gång, så det är klart att det betyder något. Man blir stärkt. Allt det vi alla har slitit och kämpat med är värt något. Det är grymt, sjukt och konstigt för alla oss bakom serien att det här händer.

Sofia Karemyr på en bild från ”Partisan”, som finns tillgänglig på Viaplay. Foto: NENT Group

Med tanke på att ”Partisan” är något som du och Fares Fares har skapat utifrån vad ni själva vill se och efter er vision måste det göra att det känns som något lite extra att vinna det här priset. 

– Absolut. Och ska man vara helt ärlig så krävs det att man jobbar med hjärta och mage och inte så mycket hjärna, att man vågar släppa in känslor och inte bara tänka på vad som behövs och fungerar. Jag vill också säga att det är en modig kanal, Viaplay, bakom den här serien, och då får man till det. 

Jag funderar på om det här – tittaruppmärksamheten och vinsten på CannesSeries – har gett dig blodad tand att än mer göra sådant som du själv skulle vilja se?

– Absolut. Så är det. Vi känner ju också att det finns ett stöd hos publiken. Har man ingen publik så är det svårt att ta de riskerna. Det är som med musik: spelar man för fulla hus, då gör man en till skiva och som man vill. Är det ingen i publiken så börjar man fundera på att göra en annan sorts musik. 

– Med det här blir det att man tänker att det finns en publik och de som gillar det man försöker berätta, så så klart är det så. Det är bara att fortsätta och tänja på sig själv.  

Amir Chamdin är upphovsman till och regissör för ”Partisan”. Foto: Crille Forsberg/Viaplay

”Partisan” hade premiär 16 augusti på Viaplay. Amir Chamdin och Fares Fares är upphovsmän och har skrivit manus med Hans Jörnlind, Anna Platt, Charlotte Lesche, Francesca Maraki och Dennis Magnusson.

På rollistan finns bland andra Fares Fares, Johan Rheborg, Anna Björk, Sofia Karemyr, Emelie Garbers, Ylvali Rurling och Linus Wahlgren. 

Warner Bros. Sverige producerar ”Partisan” med Johanna Wennerberg som producent.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier