Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Hemligheten bakom Björnstad: ”Det var som när man går till en psykolog”

Ulf Stenberg och Aliette Opheim spelar Peter och Mira Andersson i ”Björnstad”, en svensk originalserie på HBO Nordic med premiär 18 oktober. Foto: Niklas Maupoix/HBO Nordic

En storsäljande roman, en prisad regissör och en idé om hur skådespelarna skulle hitta varandra och den familjedynamik som serien kräver. Det här är en av hemligheterna bakom ”Björnstad”, HBO Nordics svenska originalserie baserad på Fredrik Backmans bok. ”Det var som när man går till en psykolog. Under timmarna som vi satt där var det som att det var på riktigt”, säger Aliette Opheim. 

Ulf Stenberg kallar det övningar, och berättar att dessa var något som satt kvar hos honom under hela inspelningen.

– Jättevärdefulla, säger han under en digital intervju där även Aliette Opheim och Peter Grönlund medverkar.  

I ”Björnstad” spelar Stenberg rollfiguren Peter Andersson, en framgångsrik hockeyspelare som lämnat Kanada för att med sin familj flytta till den lilla orten i Norrbotten där serien utspelas. Där ska Peter träna juniorlaget. Hans jobb väger tungt i bygden. Hockeyn är om inte allt, så nära nog det mesta. 

När juniorlagets spets, talangen Kevin, anklagas för ett grovt övergrepp, börjar marken gunga. Vid Peters sida finns Mira, spelad av Aliette Opheim. Tillsammans har de barnen Maya och Leo, roller som spelas av Miriam Ingrid och Lukas Wetterberg. 

För att familjedynamiken skulle kännas äkta och levande valde regissören Peter Grönlund att samla skådespelare i Gällivare för ett slags fingerad terapisession. 

På bordet för diskussion: rollfigurernas finaste och jobbigaste minnen från tiden i Kanada, där den senare delen vilar som ett spöke över mycket som händer i seriens fem avsnitt. 

– En sådan där övning skulle kunna bli en riktig pannkaka om man inte känner att alla går in i det och känner sig helt bekväma. Därför var det häftigt att det blev som det blev, för det som det också gav oss var massa gemensamma minnen. När något påstod något så fick man följa med på den resan, säger Ulf Stenberg och fortsätter: 

– Peter skapade fort en miljö där man kände att man vågade vara skör på riktigt med varandra. Man kände sig trygg. 

Aliette Opheim: 

– Det var en väldigt häftig. Peter var psykologen. Där landade vi som familj. Man vågade öppna upp sig för sina familjemedlemmar på ett sätt som man kanske vanligtvis inte gör. Det var som när man går till en psykolog. Under timmarna som vi satt där var det som att det var på riktigt.

Peter Grönlund berättar om syftet och vad han hoppades åstadkomma när han samlade skådespelarna i grupp:

– De skulle komma närmare kärnan i sig själva, men också, i den mån de klarade av det, öppna upp sig för övriga familjemedlemmar.

– Det handlade också väldigt mycket om det vi valde att inte berätta. Vilka kommunikationsbrister det finns inom familjen. Att bära med sig hemligheter och inte kunna kommunicera är något som serien ändå utgår från. Så det skapade den dubbelbottnade förståelsen för rollfigurerna och för skådespelarna att inträda i arbetet.

Peter Grönlund regisserar ”Björnstad”. Serien har premiär 18 oktober på HBO Nordic. Foto: Petrus Sjövik/HBO Nordic

”Björnstad” baseras på Fredrik Backmans storsäljande roman med samma titel och är den andra svenska originalserien för HBO Nordic efter Lukas Moodyssons ”Gösta”. 

Peter Grönlund, som prisats för ”Tjuvheder” och ”Goliat”, tog sig an den drabbande berättelsen med ett liknande tänk som i sina filmer: amatörskådespelare och proffs på samma plats. 

”Björnstad” berättar om en destruktiv manlighetsnorm och en machokultur som sitter så pass hårt i väggarna att den är svår att skura bort. Till det ska läggas ett övergrepp. Tunga ämnen, förstås. 

– Mitt sätt att inte sluta i ett träsk av mörker är att skapa framåtrörelse, driv och emotionella insatser som håller tittaren aktiva och på tå. Det är det viktigaste instrumentet jag har för att hantera en mörk berättelse, att hela tiden skapa de här högoktaniga relationerna där allt är på liv och död på något sätt, säger Peter Grönlund och fortsätter: 

– Men det jag också söker är en värme och en plats för rollfigurerna att ha en gemenskap och ett utrymme för skratt och samkväm. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# ”Björnstad” har premiär 18 oktober på HBO Nordic. Serien, som är fem på avsnitt, baseras på Fredrik Backmans roman med titel och spelades in Gällivare med omnejd samt i Övertorneå, Haparanda, Kalix, Malmberget och Kiruna föra året. 

# På rollistan finns Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Ingrid, Oliver Dufåker, Gustav Lindh, Lukas Wetterberg och Frida Sandberg med flera. Anders Weidemann, Antonia Pyk och Linn Gottfridsson har skrivit seriens manus.

# Peter Grönlund, regissör för ”Björnstad”, långfilmsdebuterade med ”Tjuvheder” 2015. Filmen vann fem Guldbaggar. Hans senaste film, ”Goliat”, nominerades för fem Guldbaggar och tilldelades fyra. 

# Fredrik Backmans första roman ”En man som heter Ove” blev en succé både i bok- och filmform. Rolf Lassgård spelade huvudrollen i filmen som Hannes Holm regisserade. Den nominerades till två Oscars. ”Björnstad” är Backmans fjärde roman och den första som blir tv-serie. Framöver ska även Backmans roman ”Folk med ångest” bli tv-serie, men då på Netflix. Felix Herngren regisserar, Camilla Ahlgren skriver manus och FLX producerar.