Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Teaser till Orca – så blir filmen av Bornebusch, premiär 13 november på Viaplay

Josephine Bornebusch har skrivit, regisserat och spelar en av huvudrollerna i ”Orca”, en film som har premiär 13 november på Viaplay. Foto: NENT Group

”Orca” är Josephine Bornebuschs nya film med bland andra Johan Rheborg, Alba August, Gustav Lindh och Marie Göranzon. Den 13 november är det premiär på Viaplay – här är första teasern. 

”Orca” beskrivs som en film om social distansering, och ska handla om ”kärlek, intimitet och hur vi hanterar livets största frågor när vi tvingas leva isolerade och hålla alla kontakter på distans.” Josephine Bornebusch berättade mer om handlingen i samband med att Spoiler alert kunde visa de första bilderna från filmen: 

– Filmen ska vara som att titta in i ett tittskåp hos elva olika människor under två dygn. Alla de människorna sitter i någon slags karantän, även om det inte handlar om det, utan det handlar om deras situation. 

När NENT Group beskriver handlingen går att läsa att ”Orca” handlar om en grupp socialt distanserade människor som ”sitter ihop i ett intrikat nät av sociala trådar, som vibrerar av längtan, sorg, kärlek, rädsla och glädje.” 

Vidare, och så som märks i teasern: ”Författaren Claes (Johan Rheborg) pratar med sin bror och sin svårt sjuka mamma (Marie Göranzon). Terapeuten Allan (Peter Andersson) pratar med en klient i datorns blå sken, medan systrarna Vida (Vera Vitali) och Matilda (Josephine Bornebusch) stöttar varandra i en knepig tid. Skådespelaren Igor (Gustav Lindh) tvingas bryta ett videosamtal när något viktigt dyker upp, medan Ossian (Joel Spira) ligger i soffan och roar sig med att trolla folk på nätet.”

Josephine Bornebusch regisserar, har skrivit manus med Gunnar A.K Järvstad och gör en av rollerna i ”Orca”. På rollistan finns även Johan Rheborg, Alba August, Gustav Lindh, Marie Göranzon, Joel Spira, Vera Vitali, Erik Johansson, Peter Andersson, Rebecka Josephson och Tova Magnusson. 

Titeln anspelar dels på att orka, men är även det latinska ordet för späckhuggare, ett djur som ansas vara ett av världens mest sociala. ”Orca” spelades in under våren och då av ett litet team som en följd av coronapandemin. Filmens skådespelarna gjorde alla sina scener ensamma, utan motspelare.  

Det var i våras som Spoiler alert kunde berätta att Josephine Bornebusch gjorde sig redo för att spela in ett nytt projekt. 

Då hade Bornebusch, 39, precis presenterat idén för produktionsbolaget Warner Bros. Sverige, som nappade direkt. 

Kort därefter blev det officiellt att NENT Group beställt det som blivit en långfilm med titeln ”Orca”.

Filmen produceras av Sofie Palage på Warner Bros. Sverige och distribueras av Lucky Dogs.

”Orca” har premiär på utvalda biografer 30 oktober och 13 november på Viaplay. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier