Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Togo med Willem Dafoe – svensk premiär 15 september på Disney+

”Togo” har svensk premiär 15 september på Disney+. Ericson Core regisserar filmen efter att manus av Tom Flynn. På rollistan finns bland andra Willem Dafoe och Julianne Nicholson. Foto: Chris Large/Disney

En lättglömd, men godkänd petitess. ”Togo” med Willem Dafoe är inte den sämsta Disney-film man kan se. 

Det är 1925 och invånarna i en liten stad på Alaska har drabbats av difteri. Slädhundsföraren Leonhard Seppala, spelad av Willem Dafoe, ska ta sig många mil, förbi is och snö och stormar för att hämta medicin. Med sig har han hunden Togo, och tillsammans med andra hundar börjar en kamp mot klockan. 

”Togo” är en typisk Disney-film, en sådan som hade kunnat visats på bio under 90-talet men som i stället finns tillgänglig på Disney+ när streamingtjänsten går live i Sverige den 15 september. 

Redan från start är det tydligt och klart hur äventyret ska slut. Spänningen hittas i stället i resan dit. Därför är det underligt, till och med förbluffande beroende på hur investerad man är i filmen, att manusförfattaren Tom Flynn avbryter handlingens framåtrörelse med flashbacks och det alldeles för många gånger. Ett linjärt berättande hade varit att föredra. 

Föga förvånande är det Willem Dafoe som är filmens höjdpunk. Han utstrålar hjältens energi, fixar att med trovärdighet leverera klumpig dialog och i ”Togo” regnar det plattityder.  

Julianne Nicholson spelar Seppalas fru. Hennes scener med Dafoe saknar ett emotionell fundament och har snarare som funktion att förklara relationen mellan de huvudpersonen och hunden Togo, den som han nästan gjorde sig av med men som nu blir hans räddning. 

Klatschigt och klyschigt så klart. 

Regissören Ericson Core borde ha kunnat göra något visuellt spektakulärt med materialet. I stället är resultatet en film som känns liten, trots dess uppenbara möjligheter att fläska på i bilder och utsnitt. 

Den trubbiga berättartekniken och det faktum att tittaren sällan bjuds in att känna med rollfigurerna och hundarna – mest: ”oj, det där är en gullig och duktig hund” – gör ”Togo” till en godkänd petitess man lätt glömmer bort, även om det är långt från den sämsta Disney-film man har sett. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Disney+

# ”Togo” har svensk premiär 15 september på Disney+. Ericson Core regisserar filmen efter att manus av Tom Flynn. På rollistan finns bland andra Willem Dafoe, Julianne Nicholson, Christopher Heyerdahl, Michael Gaston, Michael McElhatton och Jamie McShane.