SPOILER ALERT

Så bra är Älska mig säsong 2 – premiär 13 september på Viaplay

Gustav Lindh och Josephine Bornebusch på en bild från ”Älska mig” säsong 2, som har premiär 13 september på Viaplay. Foto: Ragna Jorming/NENT Group

Känslomässiga nederlag och triumfer. Sorg och glädje. Vardagsdramatik och massa kärlek. I säsong 2 fördjupas och utvecklas Josephine Bornebuschs serie ”Älska mig”.

Att göra något bra ännu bättre är inte det enklaste. 

Att hålla samma ton och samtidigt fördjupa och utveckla är ännu svårare. 

Att få tv-tittaren att bry sig om och känna med rollfigurer som alla är involverade i olika kärlekskaruseller är en bragd.

”Älska mig” säsong 2 gör allt det där. 

Under de sex nya avsnitten drabbas man inte bara av känslosvettningar utan det känns även som hjärtat krossas både två och tre gånger. Så pass investerad är och blir man i hur det ska gå för Clara och Peter, Aron och Jenny, Sten och Anita och alla de andra. 

Säsong 2 hakar i första omgången som handen i handsken och sparkar igång handlingen snabbt och effektivt. Orden om vad som väntar bör vara få, men självklart går inte allt som huvudpersonerna tänkt sig. Om seriens första sex avsnitt var vägen upp på kärlekens berg, står säsong 2 på toppen medan det regnar, åskar, blixtrar och alla halkar omkring i lera.

Därmed inte sagt att ”Älska mig” tappar balansen mellan drama och komedi. Kvar är de roliga vardagssituationerna, dialogens fräckhet och den sorts humor som tillhör slumpens ironi. 

Josephine Bornebusch har skrivit, regisserat och spelar en av huvudrollerna i ”Älska mig”. Foto: Ragna Jorming/NENT Group

Josephine Bornebusch har återigen skrivit och regisserat samtidigt som hon gör rollen som Clara. Likt första säsongen får Bornebusch en gammal genre att verka ny och hennes egen. Hon instruerar också seriens skådespelare att hålla ett tempo som upplevs som realistiskt och förhöjt på samma gång. Filmfotografen Ragna Jorming låter kameran agera likadant och missar aldrig ögonblickens intensitet. Bildkomposition lyfter flera scener, en funktion som alltför sällan utnyttjas till det yttersta i svensk film- och tv. 

Det finns stunder och scener där jag inte är överens med Josephine Bornebusch om de val och beslut rollfigurerna gör och tar – att man tror sig känna personerna i en serie bättre än dess manusförfattare säger naturligtvis något om seriens storhet – men efterhand tvingas man kapitulera inför vägen som Bornebusch har valt och dess konsekvenser.

Den redan strålande ensemblen har i säsong 2 fått sällskap av bland andra Ulf Stenberg, som på ett charmerande sätt agerar en av framåtrörelse-motorerna. Glädjande är också, förstås, att både Nina Zanjani och Christopher Wagelin får aningen mer plats. Särskilt scenerna mellan Wagelin och Gustav Lindh är en brunn att skopa förtjusande munterhet ur.  

Den rosett som Josephine Bornebusch sätter på säsongens slut känns först för välplacerad. Spola tillbaka och se sista scenen igen. Där hittas essensens i ”Älska mig”. 

Efteråt både skriker man efter en fortsättning och hoppas att det aldrig ska komma ett nytt avsnitt igen. ”Älska mig” säsong 2 är så pass välgjord och engagerande att man är orolig att serien bara kan bli sämre.  

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier

# ”Älska mig” säsong 2 har premiär 13 september på Viaplay. Josephine Bornebusch är seriens upphovskvinna, regissör och manusförfattare samt gör en av huvudrollerna. Johan Ulveson, Sverrir Gudnason, Gustav Lindh, Sofia Karemyr, Dilan Gwyn, Nina Zanjani, Görel Crona och Ia Langhammer återvänder alla i sina respektive roller. På rollistan finns även Ulf Stenberg, Anders Mossling, Alexander Abdallah och Julia Marko Nord. ”Älska mig” produceras av Warner Bros. Sverige i samproduktion med Viaplay och Film Capital Stockholm fund. Sofie Palage är seriens producent. ”Älska mig” säsong 2 kommer senare att sändas på SVT.