Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Varanteatern återuppstår – vill göra en ny serie, startat Kickstarter-kampanj

Varanteatern, kända bland annat för Varan-TV i SVT, har startat en Kickstarter-kampanj för att, som medlemmarna själva uttrycker det, ” åtminstone försöka göra en serie till.” Foto: Pressbild

Varanteatern vill återuppstå. Humorgruppen, som bland annat gjorde ”Varan-TV” i SVT, hoppas på ännu en serie och har därför startat en Kickstarter-kampanj. ”Att försöka sälja in ”Varan-TV” till en tevekanal eller en strömningstjänst i dag vore dödsdömt. ”Varan-TV” byggde på att vi gjorde precis vad vi kände för, utan någon som helst tanke på vad tevetittaren skulle tycka”, skriver medlemmarna i ett pressmeddelande. 

Varanteatern, kända bland annat för ”Varan-TV” i SVT, har startat en Kickstarter-kampanj för att, som de själva uttrycker det, ”åtminstone försöka göra en serie till.”

Anders Andersson, Fredrik Ljungberg, Jonas Sykfont, Magnus Thomson, Olof Wallberg, David Wiberg och Fredrik Åkerman utgör kärnan i den humorgrupp som bildades i början av 90-talet i Lund och som skulle komma att kallas Varanteatern.

Genombrottet kom med ”Varan-TV”, som sändes i två säsonger i SVT. Avsnitten nådde mellan 400 000 och 800 000 tittare.

Efter det gjorde Varanteatern ”Kreml High”, tio kortare avsnitt som sändes i SVT:s tv-program ”Jupiter” alldeles i slutet av 90-talet. 

Varanteatern är även kända för den parodiska syntpopgruppen Tyskarna från Lund och ett antal scenföreställningar. Bland annat ”Varan-TV” och ”Kreml High” har sedan de sändes fått kultstatus. 

I vad som beskrivs som ett öppet brev till fansen förklarar Varanteatern varför de har startat en Kickstarter-kampanj: 

”Ända sedan vi lade clownskorna på hyllan för nästan tjugo år sen har människor i olika åldrar kommit fram till oss och berättat hur mycket ”Varan-TV” betytt för dem. Att det påverkat deras yrkesval, att de träffat sin partner tack vare ”Varan-TV”, att deras kompisgängs humor helt och hållet bygger på ”Varan-TV”-citat, att de aldrig sett något roligare humorprogram än ”Varan-TV”, att de drömmer om en ny säsong. Kanske är du en av dem.”

Vidare: ”På senare år är det som om ni blivit ännu fler. Nästintill dagligen stoppas vi på stan för att växla några ord om Chris de Köks recept, Farbror Vattenmelons matematikkunskaper eller ET:s sexualvanor. Det har fått oss att tänka till. Med tanke på att ni är så pass många som fortfarande verkar gilla oss kanske har vi en skyldighet att åtminstone försöka göra en serie till.”

”Men att försöka sälja in ”Varan-TV” till en tevekanal eller en strömningstjänst idag vore dödsdömt. ”Varan-TV” byggde på att vi gjorde precis vad vi kände för, utan någon som helst tanke på vad tevetittaren skulle tycka. Då blev det uppenbarligen ganska kul för er. Därav denna Kickstarter-kampanj.”

I ett pressmeddelande går att läsa att Varanteatern ”inte exakt vet vad det här kommer att bli”, samtidigt som de skriver:

”Kanske blir det något litet, kanske något stort. Kanske gör vi det helt på egen hand, kanske i samarbete med någon annan aktör. Det beror på hur gärna ni vill se oss igen och på vad som händer när vi sjösätter den här kampanjen.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie