Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Viaplays drag med Bornebuschs film – Orca får premiär på bio

Josephine Bornebusch under inspelningen av ”Orca”. Filmen, som Bornebusch regisserat och skrivit manus till, kommer ha premiär 30 oktober på bio och 13 november på Viaplay. Foto: Sofie Palage/NENT Group

”Orca” är Josephine Bornebuschs nya film med bland andra Johan Rheborg, Marie Göranzon och Alba August. Nu kan Spoiler alert berätta att filmen först kommer ha biopremiär innan den blir tillgänglig på Viaplay 13 november. ”Att ha en film som går upp på bio i dessa tider känns så klart speciellt”, säger Josephine Bornebusch. 

Det var i våras som Spoiler alert kunde berätta att Josephine Bornebusch gjorde sig redo för att spela in ett nytt projekt. 

Då hade Bornebusch, 38, precis presenterat idén för produktionsbolaget Warner Bros. Sverige, som nappade direkt. 

Kort därefter blev det officiellt att NENT Group beställt det som blivit en långfilm med titeln ”Orca”.

Nu är det klart att ”Orca” blir tillgänglig 13 november på Viaplay. Samtidigt har jag fått bekräftat att filmen även ska visas på bio. Förväntat biopremiär är det 30 oktober på ett antal utvalda biografer. 

NENT Groups strategi att först visa sin svenska originalfilm på biograferna för att kort därefter göra den tillgänglig på Viaplay påminner om den som Netflix har för ett antal av sina storfilmer. 

Martin Scorseses ”The Irishman” och Alfonso Cuarons ”Roma” visades exempelvis först på bio för att filmerna skulle ha möjlighet att tävla på Oscarsgalan. Därifrån till tanken på att NENT Group har förhoppningar om att ”Orca” ska bli nominerad till Guldbaggegalan är det förstås inte långt. 

Med tanke på vem som är upphovskvinna och de medverkande skådespelarna – bland andra Johan Rheborg, Alba August, Gustav Lindh, Marie Göranzon, Joel Spira, Vera Vitali – lär filmen åtminstone vara med i förhandssnacket.    

I regelverket för den svenska galan går att läsa att de nominerade filmerna måste vara ”biograflanserade med öppna visningar under minst sju dagar”. 

I en kommentar om att ”Orca” kommer visas på bio säger säger Josephine Bornebusch: 

”Det är ju en långfilm, så det är klart att den ska gå på bio också. Att ha en film som går upp på bio i dessa tider känns så klart speciellt, men eftersom den går upp så kort efter på Viaplay så kan ju publiken själv välja hur och var de vill se filmen, så det är ju perfekt.”

Vera Vitali, känd bland annat från ”Bonusfamiljen”, i ”Orca”. Foto: Ragna Jorming/Viaplay
Johan Rheborg är en av skådespelarna i Josephine Bornebuschs film ”Orca”. Foto: Ragna Jorming/Viaplay
Marie Göranzon på en bild från ”Orca”, som har premiär 13 november på Viaplay. Foto: Ragna Jorming/Viaplay

”Orca” beskrivs som en film om social distansering, och ska handla om ”kärlek, intimitet och hur vi hanterar livets största frågor när vi tvingas leva isolerade och hålla alla kontakter på distans.” Josephine Bornebusch berättade mer om handlingen i samband med att Spoiler alert kunde visa de första bilderna från filmen: 

– Filmen ska vara som att titta in i ett tittskåp hos elva olika människor under två dygn. Alla de människorna sitter i någon slags karantän, även om det inte handlar om det, utan det handlar om deras situation. 

– Någon har en mamma som är sjuk, någon har en dålig relation med sin partner, någon har en kärleksrelation med en person de precis har träffat. Det är små historier som alla är sammanflätade. 

Josephine Bornebusch regisserar, har skrivit manus med Gunnar A.K Järvstad och gör en av rollerna i ”Orca”. På rollistan finns även Johan Rheborg, Alba August, Gustav Lindh, Marie Göranzon, Joel Spira, Vera Vitali, Erik Johansson, Peter Andersson, Rebecka Josephson och Tova Magnusson. 

Titeln anspelar dels på att orka, men är även det latinska ordet för späckhuggare, ett djur som ansas vara ett av världens mest sociala. ”Orca” spelades in under våren och då av ett litet team som en följd av coronapandemin. Filmens skådespelarna gjorde alla sina scener ensamma, utan motspelare.  

”Orca” produceras av Sofie Palage på Warner Bros. Sverige. Filmen distribueras av Lucky Dogs.

Josephine Bornebusch är närmast aktuell med ”Älska mig” säsong 2, som har premiär 13 september på Viaplay. 

”Orca” har premiär på bio 30 oktober och 13 november på Viaplay. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier