Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Premiärdatum för Utredningen på SVT med Malling, Asbæk, August och Lassgård

Pilou Asbæk och Søren Malling på en bild från ”Utredningen”, som har svensk premiär 28 september i SVT. Serien, som regisseras av Tobias Lindholm, handlar om utredningen av mordet på Kim Wall. Foto: Henrik Ohsten/SVT

Søren Malling, Pilou Asbæk, Pernilla August och Rolf Lassgård på rollistan. Tobias Lindholm bakom kameran. Nu har serien om utredningen av mordet på svenska journalisten Kim Wall fått ett premiärdatum i SVT. 

”Utredningen” är Tobias Lindholms tv-serie på sex avsnitt som ska ge ”en unik inblick i Jens Møllers och Köpenhamnspolisens komplexa utredning som ledde till lösningen på mordet på den svenska journalisten Kim Wall.”

Søren Malling (”Borgen”, ”Brottet”) spelar huvudrollen som mordutredaren Jens Møller, medan Pilou Asbæk (”Borgen”, ”Game of Thrones”) gör rollen som åklagaren Jakob Buch-Jepsen. Pernilla August och Rolf Lassgård spelar Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall.

På rollistan finns även Laura Christensen, Charlotte Munck, Henrik Birch, Hans Henrik Clemensen, Dulfi Al-Jabouri och Anders Juul. 

Nu har SVT meddelat att ”Utredningen” har svensk premiär den 28 september. 

Serien har skapats i nära samarbete med Jens Møller och Kim Walls föräldrar. I en kommentar har regissören Tobias Lindholm tidigare berättat: 

”Det är med stor ödmjukhet som jag har tagit mig an arbetet med ”Utredningen”. Det innebär ett stort ansvar när man väljer att berätta om våldsamma händelser från verkliga livet. Därför är jag är oerhört tacksam för det stöd jag möter – också från några av Danmarks och Sveriges mest begåvade skådespelare.” 

Som Spoiler alert tidigare rapporterat var det som då hette Bonnier Broadcasting med och utvecklade serien tillsammans med TV2 Danmark och produktionsbolaget Miso Film, något som meddelades i oktober 2018. 

I augusti förra året kunde jag berätta att TV4 och C More lämnat projektet och att SVT köpt visningsrätten till ”Efterforskningen”, vilket är seriens danska titeln. 

Tobias Lindholm har tidigare gjort filmer som ”Kapningen” och ”Kriget”. De senare Oscarsnominerades 2016. Lindholm har även varit manusförfattare till tv-serien ”Borgen”.

”Utredningen” produceras av Miso Film i samproduktion med Outline Film för TV2 DANMARK, SVT och Viaplay med stöd från Public Service Pool och Copenhagen Film Fund.

”Utredningen” har svensk premiär 28 september i 2020.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program